Градинарство - моето хоби 33

• 43 814
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Днес си купих от Кауфланд калоцефалос за алпинеума. Дали издържа на нашите температури зимата.
Не издържа на минусови температури.

# 571
И аз вчера си купих такова, мислех да го садя в сандъче навън. Явно ще е вътре.

# 572
Силно затишие в темата. Сигурно заради есенните градински дейности. Аз имам няколко въпросчета.
1.Някой садил ли е в градината си многогодишно тревисто Гаура Линдхаймер? Доволен ли е, лесно ли се гледа, красиво ли е (макар че цвете грозно няма)
2. Следващите две седмици подходящо време ли е за есенно торене на иглолистни и декоративна градина.
3. Някой разпознава ли цветето от долната снимка

# 573
На мен това ми прилича точно на гаура. Simple Smile Аз имам бяла и не е спирала да цъфти, но при мен духа много вятър и все я накаланя на някъде. Мъчех се да я връзвам, но не се получава много красиво.

Силно затишие в темата. Сигурно заради есенните градински дейности. Аз имам няколко въпросчета.
1.Някой садил ли е в градината си многогодишно тревисто Гаура Линдхаймер? Доволен ли е, лесно ли се гледа, красиво ли е (макар че цвете грозно няма)
2. Следващите две седмици подходящо време ли е за есенно торене на иглолистни и декоративна градина.
3. Някой разпознава ли цветето от долната снимка

# 574
  • Пловдив
Това на снимката е точно Гаура .Според мен ,трябва да се подпре в нещо ,защото наистина се накланя .Временно съм сложила една керамична саксия пред моята ,но ще взимам някоя стойка за храст .
Не че имам много цъфтящи растения ,но в момента в градината  цъфтят само Гаурата ,Цинията ,Лавандулата  и Перовская .А,и онова дребното жълтичко ,което не знаех как се казва ,но наистина се разби от цъфтеж .
 Гаурата не иска тор .За да цъфти почвата не трябва да е подхранена .

Според мен ,времето е много подходящо за есенен тор на иглолистни .
  Лавровишните ,които орязах пускат нови листа .Много ме е яд на времето .После всички нови листенца ще измръзнат .Вече ще я режа само напролет .

# 575
Могат ли да се изрежат туи сега, и ако да - да ги напръскам ли с нещо след това?

# 576
  • Бургас
А с какво торите иглолистните?

# 577
На мен това ми прилича точно на гаура. Simple Smile Аз имам бяла и не е спирала да цъфти, но при мен духа много вятър и все я накаланя на някъде. Мъчех се да я връзвам, но не се получава много красиво.
На гаурата смисълът й е точно да се мотка на вятъра, повечето са като фонтан, това й е красотата, не всички растения трябва да растат право нагоре. Въпреки че има видове гаура които растат право нагоре, ако така ти харесва си намери такива, не знам как точно се казват. Аз взех една такава по случайност, не ми харесва, по-гъсти са. Имах Линдхаймер, загина миналата зима, не знам дали гадинки и изядоха корените или се смръзна. Другите червена и розова са окей, издръжливи са на всякакви условия. На заден план е тази с правите стъбла, на преден план е другата, снимката е кофти, но личи разликата.
Скрит текст:
В момента у нас се подрязват храсталаци, цитисусите дори за трети път тази есен. ММ много им се ядосва че са станали твърде големи и доминиращи.
А и бяха хванали някаква болест и отрязохме няколко до земята, защото според него иначе било грозно ако се остави от стъблото да стърчи, обаче после четох в интернета че не се режели до земята, а се оставяло малко за да има от какво да пораснат клони. Сега ще видим дали ще се възстановят от корен, на всичкото отгоре той не събра семенца от отрязаните, а бяха интересни цветове. Търсих в интернет как да се церят, обаче намерих само статии как да се заразяват, защото се считат за бурени и хората искат да ги премахват най-вече 🤣Те доста си се саморазпространяват де, но понеже ми залипсваха тези дето отрязахме, събирах семенца от другите и търсих къде да нахвърлям да растат. Мотах се напред-назад, не можах да си харесам много места където искам още цитисуси.  Stuck Out Tongue Winking Eye Взех си няколко нови калунки,  нещо ми се прищяха повече.

Ошмулих и повечето илеуси, омръзнаха ми бодливите им листа, а и те се самозасаждат къде ли не, понякога под други храсти, много са упорити. Махнахме няколко по-големи, сега имам купчинки рязани клони, трябва да ги събирам тепърва, чаках да се опразни кофата за да отидат там. Иначе става много коледно като се появят плодчетата по клоните им, оставих няколко Hug
Из двора още цъфти това-онова, латинки, бакопа, вербенки, някой и друг храст, дори маргариткити цъфтят за втори път, по храстите са предимно топчета в този сезон.
Скрит текст:

# 578
Има ли по нашите разсадници Гаура?
Имам 3 растения кортардерия от есента на 2021 г. 2022 едното направи три цвята. Тази пролет ги местихме. Трицветовото цъфна само с една метла. Другите две още не са цъфтяли. Защото са млади ли е това? Трябва ли им специално интензивно торене за да образуват множество метли като по картинките?
На мен гарата ми кареса точно този рошав вид и че изглежда като фонтан.

# 579
Не трябва да се тори гаурата. Така цъфти повече. Аз я взех малка пролетта и си цъфти и до сега, та не мисля че е от възрастта. Може би трябва да я преместя моята, за да изглежда по-добре в естествения си вид.

Малко цвят от моята градина и бианалето по стъкло. Simple Smile

# 580
  • Пловдив
А с какво торите иглолистните?
С есенен тор за иглолистни ,гранулиран ,има на различни марки ,предимно полски .

Ефи ,изненада ме с това самонасяване на Илекса .Тъкмо гледах един друг вид ,не аквафолиум ,който става като дръвче ,но като погледнах колко бавно расте и ...тогава ще бъда пенсионерка  Simple Smile  

dariVale ,Гаура има онлайн  по разсадници ФБ групи ,дори в Практикер миналата година мернах .И на мен много ми харесва разпилява и вид ,но така ляга цялата на земята ,особено бялата , че като мина с косачка и винаги окастрям нещо .Във всички Инстаграмски профили я виждам все зад ниско иглолистно храстче ,за да я придържа  поне малко .
 Пампаската трева не я торя с нищо .Имам две на около 4 г. .Миналата пролет ги изкопах от двора на свекърва ми и ги настаних в нашия .Миналата есен ,едната изобщо не цъфна ,другата само с 6-7 цвята .Тази година са много по-добре ,затова казвам ,че им трябва време .Моите се поливат само от поливната система с тревата .

Ето ,отпред е Мискантуса ,който тази година се е разпери сериозно .

Влезна ми мухата да засея Таксодиум (блатен Кипарис )  ,вече го сложих в онлайн кошницата .

ВаНиЛа ,много е красиво !

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 13:53 от nelina_london

# 581
Тамън щях да питам какви са тия цветя дето приличат на стъклени, а те си били стъклени 🤣
Имам 3 растения кортардерия от есента на 2021 г. 2022 едното направи три цвята.
Зависи колко големи си ги взела, какъв размер саксия, както и дали са голямата кортадерия или мини, но те по принцип почват да цъфтят сериозно след поне 3-4г, онези по снимките са повечето на доста повече.

# 582
Кортардерия та беше на около 30 - 40 см височина. Първото лято едната стигна до към 1.70, след преместването върви по-бавно. Вероятно са млади.

# 583
  • Пловдив
За да цъфти с повече цветове ,трябва да нарасне туфата . Всяка пролет ,точно когато започват да растат ги режем на височина 20 -30 см. от земята .Свекърва ми ги бе изрязала така
 есента ,  преди да ги преместим при нас , и през пролетта  половината бяха изгнили. Доста време ги чистих ,дори си мислех,че няма да се възстановят .

# 584
Това на снимката е точно Гаура .Според мен ,трябва да се подпре в нещо ,защото наистина се накланя .Временно съм сложила една керамична саксия пред моята ,но ще взимам някоя стойка за храст .
Не че имам много цъфтящи растения ,но в момента в градината  цъфтят само Гаурата ,Цинията ,Лавандулата  и Перовская .А,и онова дребното жълтичко ,което не знаех как се казва ,но наистина се разби от цъфтеж .
 Гаурата не иска тор .За да цъфти почвата не трябва да е подхранена .

Според мен ,времето е много подходящо за есенен тор на иглолистни .
  Лавровишните ,които орязах пускат нови листа .Много ме е яд на времето .После всички нови листенца ще измръзнат .Вече ще я режа само напролет .
И аз си правя алпинеум. Твоят е страхотен. Как се нарича жълтото храстче ниско долу.

Общи условия

Активация на акаунт