Градинарство - моето хоби 33

• 43 585
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Хибискус
Също да отбележа, че от падналите семена, всяка пролет край нея покарват млади растения. Тази година запазих две. Да видим.
При съседът се разпространяват точно така .Миналата година ми даде такива издънки от семена на гол корен .Супер лесно се захвана и при мен и при другата съседка .
На това растение единствено не ми харесва ,че ежедневно капе цвят и около него вечно е за чистене .
  За мое голямо учудване френската лавандула ,засята тази пролет ,цъфти за втори път .Жалко ,че не може да презимува дори в нашия Пловдивски край .

# 91
Хибискус - дървовидна ружа вкоренявам от резник. Също да отбележа, че от падналите семена, всяка пролет край нея покарват млади растения. Тази година запазих две. Да видим.

Благодаря. А кога - зелен резник, на пролет без листа? Във вода , в почва?

# 92
От хибискусчето си вземаш свежо зелено клонче, рязваш под листо, махаш листата освен най-горните, топваш в препарат за вкореняване и бодваш направо в пръст.

Френската  лавандула май е по-деликатна, при мен мрат през няколко години, къде от жега, къде от студ, но и стъблото им се удължава и става неугледно и ММ ги кръцка, но не винаги се възобновяват. Иначе напоследък все повече ми харесва лилавото в градината, в този сезон съм предимно на лилаво и жълто, харесва ми и че лавандулата е рехава и не закрива гледката към останалите растения, вижда се през нея Smiley Ароматът също се вписва добре. Онзи ден си взех още от супермаркета, обикновени, чакат ме да ги засадя. Обаче това че гонят комарите май не се оказа вярно, не действа или поне няма обхват.

Нещо ми е късало цветчета от будлеята, според ММ са свраки. Чудя се дали вятър може да ги откъсне така.

# 93
Мариета, прекрасна дипладения, и аз отдавана си мечтая за нея. Едно растение вече уморих, не успя са презимува ,, знам , че обича сянка е много вода . Зимата, къде го държиш?

# 94
  • Пловдив
Ефи ,прекрасна Будлея !Много харесвам лилав и бял цвят в комбинация със зеленината .

И моята лавандула е доста вдървена в стъблата ,като при Мариета ,сериозно полегнала на една страна .Не съм сигурна дали да рискувам да я отрежа по-ниско ,защото може да не избие .Май направо ще засея нова .
  За Френската още в разсадника ми казаха ,че няма да я бъде зимата ,може и да пробвам да и направя мини парник ако ми остане време късна есен .

# 95
Лавандулата - Всяка есен я режа до вдървено. Тази пролет слабо тръгна. Все по 2 пъти цъфтеше.
Дипладенията - зимата трябва да се прибира. Моята е на 50/50 сянка слънце. Поливам 2 пъти на деня в тези месеци. Както и всичко друго де…
Дървовидната ружа - стига да има време да се вкорени - по всяко време може.
Падащите цветове не ме дразнят толкова, колкото като я нападнат бубите Sad

# 96
Моята лавандула също беше полегнала след един проливен дъжд и така и не се беше вдигнала след него, до миналата седмица. Залисах се при поливането и на другия ден се беше вдигнала. Явно има нужда от обилно поливане.

# 97
  • Бургас
Имам френска лавандула на доста години. Вдървена и пэлегнала, но оцелява успешно на 20 км от морето.

# 98
Моите лавандули тази година са рахитични. Но вече са и по на 6 години поне, може ни им е време и за смяна. Много се вдървиха стъблата.

Отрежи ги 2 - 3 над земята и догодина ще се оправят . Аз миналата година ги орязах и се подновиха и повече цвят имат .

Ефибуш това лилавото наподобяващо люляк ухае много приятно . Имаш ли си на идея как се хваща ? От клонче ли ?

# 99
това лилавото наподобяващо люляк ухае много приятно . Имаш ли си на идея как се хваща ? От клонче ли ?
Да, дори казват че много лесно прихваща, кръцваш връхче 7-8см, топваш в препарат за растеж и после направо в пръст. Някъде пишат и за по-дълги отрязъци, 15см, може да пробваш различни все нещо ще тръгне. Трябва само да се поддържа влажно и да не се държи на ярко слънце, за да не изгори, след няколко седмици трябва да покаже нова зеленинка.

И розово. Тази година обаче има много малко пеперуди за съжаление.

# 100
  • София
Ефи, подрязваш ли напролет будлеята?
И аз имам синя, сложих я на временно място, сенчесто е и доста се е издължила. Надявам се наесен да мога да я преместя.

# 101
подрязваш ли напролет будлеята?
Да, доста.

# 102
Дами, пак се включвам с молба за помощ.
Бях питала тук за препарат за мравки и ми препоръчахте Айкън, взех го, пръсках веднъж, но с едно шишенце за препарат за прозорци, което не си е работа.
Искам да си взема пръскачка с удължител, понеже се оказа, че дворчето е буквално покрито с белокрилка и четох за ежеседмично пръскане с масло от нийм.
Гледам в.момента едни намалени 8 литра с удължител на цена м/у 20 и 30 лв. по големите хипермаркети.
Дали вършат работа според вас или трябва да е някаква фирмена?

# 103
Silver Pearl,
Вероятно ще ти свърши работа, но да знаеш, че си е голяма хамалогия. Ръката отмалява. Аз викам фирма за дезинсекция да прави всичкото пръскане.
Тази е моята - по Ковид нали се оборудвахме с какво ли не…

# 104
  • Пловдив
Съвсем обикновените пръскачки ,от пазара /домашни потреби , си вършат работа .Ние имаме такава от 4 г..Първо я използвахме за импрегниране на  дървените греди за покрива .През всичките тези  години се ползва за торене ,инсиктицид или хербицид .Нищо не и се е повредило ,струваше около 15лв /12 литра .
 На мен ми идва тежка и само ММ я ползва .За  храстите и цветята ползвам двулитрова от Лидъл .

Общи условия

Активация на акаунт