Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 24

• 32 456
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
Аз съм с почти същите мутации :
хетеро Протромбин, хетеро АСЕ, хомо MTHFR и хетеро MTRR (отделно хомо TAFI).
Протромбина е високорисков фактор за повишено кръвосъсирване. АСЕ има отношение към високото кръвно и фибринолизата (процесът, който разбива микротромбчетата и позволява на кръвта да остане течна).
MTHFR и MTRR означават, че не усвояваш синтетичните форми (фолиева киселина за Б9 и цианкобаламин за б12) на витамините от Б група. Трябва да приемаш техните метилирани форми - фолат за Б9 и метилкобаламин за Б12.

Трябва ти консултация с хематолог, който работи с бременни + АГ, което взима под внимание тромбофилията и да следи доплер изкъсо.

Мен Вецев ме следеше редовно на доплер, проф Паскалева следеше коагулацията. Включиха ми НМХ в 13гс.

Росица Колева в Токуда, също и Корсачки знам, че следят бременни с тромбофилия.

Здравейте, искам да питам дали мъже могат да имат тромбофилия и дали се вземат мерки за тях? Мъжа ми вдига кръвно, а няма проблем със сърцето. Четох за АСЕ и аз.. че причинява кръвно.

# 121
  • Sofia
...но никога не е бил припрян,разсеян или да претупва преглед,за разлика от Чавеева! Работи и в Щейново(шеф на високорискова бременност),изражда там и преглежда по спешност,ако се наложи(взе ме за 10 мин веднъж с кървене).
Не оспорвам професионалните му качества, но с мен определено го чувствах припрян и мен си ме попретупваше и затова го споменавам. Често, не един или два пъти, ме "юркаше" да бързам, защото или много жени чакаха за кабинета или защото той самият бързаше за раждане. И се получаваха едни прегледи по макс 5 минути. Уверяваше ме, че всичко си бил виждал за това време, ама у мен оставаше едно чувство на претупване и накрая именно това претупване раздели пътищата ни точно преди раждането.
Но иначе отношението му винаги е било добро - усмихнат, положителен, успокояващ и т.н.

svetlozara, разбира се, че и мъже могат да имат тромбофилия. Това е генетично и зависи дали неговите родители са имали някакви мутации и дали са му ги предали.
Аз даже изследвах сина си (на 10г е) да видя дали е наследил моя Протромбин. Защото Протромбина (или друга мутация) може да създава проблеми и извън бременност при други рискови ситуации - операции, счупване на крайник, дълго пътуване, като цяло обездвижване и т.н.

# 122
При мен от толко бързане на раждането и пришпорване, се получи атония и кръвоизлив, зашил ме е потресаващо и две години имам болки. Писала съм, та като видя такива хвалебствия се чувствам длъжна да го спомена ...

Иначе и мъже имат тромбофилия, да.

# 123
Благодаря ти! Ще минем и през нефролог за всеки случай. При мъжете с препарати като натаспин ли се овладява? Знаете ли...

# 124
Брин, възможно е да има и друга страна Вецев, така е. Но от 2019 г ми е АГ и никога не е бързал с мен.
Yan, съжалявам за късмета ти,дано не го последваме 🤞
Аз не съм стигнала изобщо до дилемата къде и при кого да раждам,понеже ще е мн сложно секцио и нищо чудно да избера Токуда,нищо,че се следв в Надежда и при Вецев. Но ако има усложнения поне е голяма болница и има всякакви специалисти.

# 125
Ако искаш някой да те чака и да е спокоен на раждането,не е Вецев според мен. Аз също съм се насочила към Токуда следващия път...

# 126
Изобщо в Шейново не си е работа…

# 127
Момичета, позакрепих паниката, благодарение на вас Heart утре ще пусна още изследвания, б9, хомоцистеин, ще видим още какво дотогава ще изровя да напускам Grinning
Имам час за Ковачев, дано успея и с Вецев и ще избера - и двамата май са претоварени като чета темите, явно и двамата са доста търсени и добри.
Записах и час за Динева засега, ще мъча и за Паскалева, явно трудна работа. И онлайн консултация пуснах с Кондева, но пише, че утре ще е на линия. Имам и за Минкова час, но е чак август. Ще взема да пия и още б9 и б12, дано не съм закъсняла (за невралната тръба конкретно). Не знам дали докато чакам, на своя глава да не пия по малко аспирин. Колкото можах се събрах, и вие много помагате Heart

# 128
  • Sofia
Благодаря ти! Ще минем и през нефролог за всеки случай. При мъжете с препарати като натаспин ли се овладява? Знаете ли...
Кое да се овладява? Кръвното или тромбофилията?
Защото тромбофилията, ако няма изяви (тромби и др. ССИ) или ако не се намираш в рискова ситуация (изредих някои от тях -  операции, счупване на крайник, дълго пътуване, обездвижване, Ковид), нищо не се прави.

За кръвното, ако не е нещо инцидентно, а е постоянно, е редно да му сложат холтер и евентуално да му изпишат хапчета + да му препоръчат подходяща диета. Натаспинът няма да му оправи кръвното.

Ако се притеснявате за тромбофилия, пуснете му един основен пакет. Поне е изследване, което се прави веднъж в живота и после си знаете дали и при какви обстоятелства да внимавате.

# 129
Благодаря, резултатите на братовчедка ми са готови. Молим и двете за вашето мнение! Аз й казах да се изследва предвид моите проблеми.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 00:07 от svetlozara98

# 130
  • София
Мойте близначки са родени при Вецев, на връх национален празник със спешно секцио. Шевовете са ми прекрасни. Лежах месец преди това в Шейново под негово наблюдение. Да, натоварен е. Но не ми се е случвало добър АГ да не е претоварен. Следях се при Вецев и Чучумишев и за тромбофилиятя се консултирах с Паскалева.

Cassiope, Б12 и Б9 пиех в двойни дози, въпреки че почнах с високи нива, защото момичетата дърпаха много. Б12 трябва да е над 500, даже някои АГ искат около 800. Референтните стойности на нашите лаборатория са занижени. Виж първа страница на темата.

Светлозара, с тия 6 хетерозигота братовчедка ти да отиде на консултация с хематолог.

# 131
Ох, извинявам се.. качила съм моите по погрешка. Редактирах се.. Тя има 3 хетерозигота.

# 132
Ох, извинявам се.. качила съм моите по погрешка. Редактирах се.. Тя има 3 хетерозигота.
Светлозара - нека се консултира с хематолог. Аз препоръчвам д-р Веселина Иванова. Мисля, че трябва АСЕ да се изследва - тя ще й каже как да действа

# 133
Cassiope, Б12 и Б9 пиех в двойни дози, въпреки че почнах с високи нива, защото момичетата дърпаха много. Б12 трябва да е над 500, даже някои АГ искат около 800. Референтните стойности на нашите лаборатория са занижени. Виж първа страница на темата.
Определено почвам от утре някакви по-ударни дози, то за б9 ми остават още 2-3 седмици (почти 10гс съм). Ще си взема метилкобаламин. Благодаря ви, бях супер изгубена, сега няколко часа по-късно горе-долу се ориентирах, благодарение на вас. Общо взето ми остава да взема решение дали отсега да почна фраксипарин или да задържа до след няколко седмици евентуално, при следваща контрола. Яд ме е, че се позабавих с тези изследвания, защото преди 3-4 седмици ми излезе ниско aPTT, но не стигнах до тях по-рано, въпреки че двама АГ го видяха и те не казаха нищо, но отговорността си е моя в крайна сметка…бях се фокусирала върху “близнашката” част (не се визуализираше мембрана, сега се видя…) и това остана на заден план, но днес наваксах със сигурност Grinning

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 01:12 от Cassiope

# 134
Момичета,
Аз да ви се оплача от СитиКлиник-Аджъбадем-Токуда. Пуснах Свободен протеин S с АПИ тест,фибриноген и д-димер  в понеделник. Днес на обяд ще се барикадирам пред кабинета на Паскалева за коментар,а Свободния протеин още не е готов. Звъннах им-да няма грешка,питам аз,а от там най-спокойни ми обявяват 10 работни дни за резултат 🙈 потресаващо е!

Общи условия

Активация на акаунт