На море в Гърция 2023 - III

• 60 222
  • 785
  •   2
Отговори
# 360
Прекрасна Сивота...много ни хареса и градчето с атмосферата си и плажовете наоколо.Настаняването ни беше Villa Victoria Boutique Apartments, която препоръчвам горещо. Уютен просторен апартамент голяма тераса и страхотни домакини...на 8 минути пеша от пристанището. Плажовете,които посетихме бяха:
Megali Ammos- каменист с кристална вода. Има шезлонги и чадъри и сравнително голяма свободна зона. Вкусна прясна риба в таверна Амос.
Agia Paraskevi - каменист и кристална вода,голяма зона с чадъри и шезлонги и малка по плащ свободна зона,която се пълни бързо.Плувахме до острова срещу плажа,но нямаше много подводен живот.
Karavostasi - каменист плаж с широка свободна зона и зони с чадъри и шезлонги. Водата е кристална и бързо става дълбоко. При скалите имаше много и различни риби.
Blue Lagoon Beach - кристално синя вода...отидохме с морско такси,но останахме разочаровани. Плажа беше мръсен,бързо се пренасели и лагуната беше пълна с лодки. Имаше много и различни риби за любителите на шнорхелинг.
Arilla beach - пясъчен плаж с шезлонги и чадъри и голяма свободна зона. Напомни ми за Кариди на Ситония,но в по-голям машаб.
Круиз до Паксос и Антипаксос - взехме кораб от Сивота и посетихме известния плаж на Антипаксос Ватуми ,пещерите и столицата Гайос. Беше много приятно изживяване.
Lichnos beach - много красив залив с кристална вода и обли малки камъчета,голяма свободна зона и добра таверна зад нея.
След плажа се рзходихме и хапнахме в Парга. Красиво е,но беше лудница...в Сивота е много по-спокойно.
Достъпа до плажовете е добър и пътищата са ок. Ние ходим сравнително рано на плаж- към 9 часа и нямахме проблеми с паркирането.
В Сивота хапвахме в George Family Tavern, Steak House и Mediterano pizza.
Първия ден водата беше ледено студена,но всеки следващ ставаше по поносима. Следваща спирка Лефкада...
Megali Ammos

Agia Paraskevi

Karavostasi

Blue Lagoon Beach

Voutoumi beach Antipaxos

Залез в Сивота

# 361
  • София
Благодаря ти. Всичко си отбелязах прилежно на картата. Корфу ми е в уиш листата, заедно с Кефалония. Не знам кое ще е следващото лято.
Разбира се, че Кефалония.

# 362
Здравейте, някой може ли да даде актуална информация за цените на плаж Аликес на Амоляни. Има ли такса за шезлонг и чадър или е с минимална консумация и каква е тя? Необходимо ли е предварителна резервация или може да отидеш и да ти намерят място без нея?

# 363
  • Стара Загора
Включвам се от остров Китира с пресни впечатления. Взехме си една виличка малко над Платия Амос със страходна гледка. На мен много ми харесва островчето- много е спокойно , приятно , мъжа ми каза, че му е скучно. Различно е от Крит, все пак е на Йонийско море, но има и сходства като цените например. Днес ни е 4 ти ден на острова в петък тръгваме към Пелопонес . Мисля, че обиколихме всички плажове, които бяхме решили. Доста си харесахме. Следобедите ходим на Диакофти за релакс плуване за мен 😂, че повечето ми идват дълбоки. Иначе много ми харесаха всички- ходихме на Калади, Калами, Халкос, Мелидони, Агия Пелагия. Най-впечатляващото беше посещение в пещерата Хитра близо до Китира ( Хора) с кристална вода. Капитана , прави страхотно шоу , всички скачаха да плуват и да разглеждат с маските имаше и много малки деца 5-6 годишни, сина ми и той се пусна , въпреки, че виждаше за каква дълбочина става въпрос.Аз обаче имам фобия от дълбока вода -в момента , в който не усещам дъно изпадам в паника . Успяха да ме убедят и аз да вляза с  пояс и беше много вълнуващо . Това преживяване ще ми остане най-яркото от цялата Китира. Много силно препоръчвам екскурзията. Общо е 2 часа , ние взехме от 18ч и хванахме залеза. Билета за възрастни е 20 евро за децата 10.
На остров Гавдос бяхме 2 нощувки, той ми беше доста странен, бях настроена приключенски, но като че ли ми дойде в повече.
Жегата там е нетърпима, условията са базови. Уж имаше климатик по стаите, но работеше като вентилатор. Реално нямаш къде да се разхладиш освен в морето 😂. Дори и вечер почти не подухваше. Въпреки това се радвам, че го посетихме- плажа Трипити е уникално красив и бяхме единствени на него, защото се стига трудно- върви се около 2 км в едната посока, по пътека без никаква сянка. После разбрахме, че имало и лодки , които могат да те закарат , но ние не видяхме никъде от къде се хващат.
Малко снимки от Гавдос и Китира.
Скрит текст:

# 364
Niditop3,
тази година ти си човекът, на когото завиждам най-много!

Я кажи, до Калами как стигнахме, имам спомени, че беше с труден достъп? Там и на екскурзията до Хитра не ходили, а виждам, че си струва, имаме задачи за следващия път Simple Smile

# 365
  • Стара Загора
Параход, екскурзията до Хитра супер много си заслужава, особенно за хора , които нямат моя проблем. Всички се изкефиха  на макс. Това най-много си заслужава на Китира според мен.
Калами е с труден достъп-да. Пътя е кратък, но накрая има едно слизане по скалите, за което си трябва внимание.Въпреки това всички го правят по джапанки, така че не е и чак толкова трудно. Освен ако няма много малки деца.Плажа много ми хареса- има го на 19 и 20 снимка. Дълбок е , но за нормално плуващите хора е страхотен. Много ми хареса, много е див. Имаше 5-6 човека освен нас.

# 366
  • софия
niditop3, как са пътищата на острова? Стръмни, тесни, има ли мантинели?

Откакто миналата година гледах с тъга феритата от Неапол да тръгват, Китира ми е в шорт листа. Много исках дей трип, но не открих.

# 367
  • Стара Загора
Тесни са пътищата и нямат мантинела,но са хубави. Не са стръмни, нямали сме проблеми. Освен, че понякога се налага да отбиеш, за да пуснеш отсрещния. Но като цяло е много спокойно и няма никакъв проблем с движението.
Има какво да се види , заслужава си  за няколко дни според мен. Ние сме с 5 нощувки, но се движим бързо с програмата и за  утре вече нямаме план, ще повторим някои плажчета.
Единственото ни разочарование са водопадите , които пише в Милапотамос, оказа се ,че отдавна са присъхнали . И не разбрах какво друго има в това градче, защото автобусите  караха туристи ,  но освен една таверна и няколко магазинчета друго няма какво да се прави там.

# 368
И при нас бяха доста пресъхнали и мизерни водопадите, но явно в горещи лета е така. Иначе в Милопотамос е една от най-вкусните таверни - О Платанос, а наблизо са и руините на старата Хора. https://goo.gl/maps/dXZijgzd7658V1Bx7
Бяхме и на страхотен празник там на лятното слънцестоене, половината остров се беше събрал.

# 369
А на Китира духа ли много и много ли е чукаресто (кафяво; скалисто и без зеленина)?

# 370
При нас нямаше никакъв вятър и беше над 40 градуса. Спомням си, че бяхме наели апартамент с фамозна, огромна тераса (може би с квадратурата на целия апартамент) - е, не можах да изляза на нея едно кафе да изпия, буквално.
Това бе първият път в живота ми, когато изпитах такава жега, още преди да ни тресне затоплянето от последните години Simple Smile
Иначе като на всички егейски острови, и там може да е силно ветровито.
За чукаресто - чукаресто е, но според мен има една идея повече растителност от Цикладите. (Макар че вече съм била на два поразително зелени от тях, та не знам.)
Ето още няколко снимки, макар стари, за разширяване на представата от острова.
https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157669822097 … with/28007016745/

Niditop,
забравих да попитам откъде тръгват корабчетата за Хитра. От Капсали ли?

# 371
Параход, благодаря! А кои са двата поразително зелени цикладски острова? Аз четох, че Наксос се води най-зелен, но аз не бих го нарекла така Joy Въпреки че като видях Тинос какъв чукар е, може и така да е ....

# 372
Divi86, може ли да драснеш някой ред за Тинос?

# 373
  • Варна
много приказки колко страшни са станали цените ама Днес гледах студио на Тасос - https://grabo.bg/recommended?utm_source=notifications&ref=mbl_ntf&affid2=24
на 360 км. от София колкото до Бургас и двойно студио е 60 Е/ден и не винаги може хем душата в рая , хем джоба пълен Simple Smile , все пак може и един таратор и бюрек за 3Е  и Узо на балкона на студиото Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 08:15 от peterky2002

# 374
  • Стара Загора
А на Китира духа ли много и много ли е чукаресто (кафяво; скалисто и без зеленина)?
В момента си подухва предиобедите, следобяд е спокойно. Само единия ден беше по-силен вятъра и не беше много приятно на плажа.Но не нещо, което да пречи чак толкова. Гледах, че на много места има ветрове, но вече спират.
Иначе не ми се струва голяма жега- преди това бяхме на Крит и на Гавдос обаче не знам колко съм критерий , след Гавдос няма какво да ме уплаши . Температурата е като на Крит горе-долу 31-32 градуса.
Както е казала Параход, чукаресто е, но не прекалено, има и зеленина на места доста висока.

Параход от Капсали- да тръгва лодката за Хитра. Може и от друго място  да правят, но ние това видяхме по брошурите само. Самата пещера е точно срещу него.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 09:12 от niditop3

Общи условия

Активация на акаунт