На море в Гърция 2023 - III

• 60 101
  • 785
  •   1
Отговори
# 480
На мен не ми е заради снимките, а просто ми е голям кеф да плувам в синя вода Grinning Най-значимият за мен критерий за плаж е именно цветът на водата. Ако тя е красива, мога да преглътна други недостатъци. Затова Агиос Прокопиос и Микри Вигла ме изненадаха приятно, а Кедрос и Хавай ме разочароваха много. Затова и питам за плажовете на Парос - ако няма такива със синя вода, да не се пъна да ги търся и после да се разочаровам.

# 481
Ехаа, Параход, кой е този плаж? Може и да си споменавала, но съм пропуснала. Моята единствена претенция към морето е да е тепсия😁

# 482
Този плаж е край Фарос на Сифнос, писала съм и преди за него. Аз също обичам морето да е тепсия, но всъщност не може да се гарантира по островите, мелтемът като духа - духа, и дори в най-закътаните и безветрени заливи се усеща. Посоката и силата на вятъра се отразяват силно и на температурата на водата, дори да няма видими вълни на крайбрежието.

А може да бъде и така (не е същият плаж и остров, но е снимано в същата седмица, тъй че за примера)

# 483
  • София
Здравейте, вчера се върнахме от Амулиани. По принцип нямахме планувано море там, но изскочи много изгодна възможност и се възползвахме. За островчето няма какво ново да напиша, писано е много, но ще напиша нещо по-различно за една от таверните там. Става въпрос за Anemotrata – https://www.google.com/maps/place/Anemotrata/@40.3341287,23.9214608,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x14a8c759d9df61e7:0x7a1254f37d25aa9f!8m2!3d40.3341287!4d23.9214608!16s%2Fg%2F11v0s30rqv?entry=ttu
За пръв път видях толкова злобно отношение към бездомните котки. Само от един човек беше – по-възрастен, може би беше собственикът или някакъв шеф, защото се караше на един от сервитьорите за нещо, едната котка беше легнала на цимента, той тръгна да я рита, по цялата муцуна на една от другите имаше заздравели рани от ритници... Никой не е длъжен да харесва животни, но има безболезнени и безвредни начини да ги прогониш.  Иначе по отношение на храната нямам забележки – хубава е, цените са нормални, но, ако много случайно отида пак на острова, няма да стъпя в тази таверна.

# 484
Уау, точно на Амулиани съм виждала адски много котки (то почти навсякъде има много, не знам защо там ми се сториха повечко) и никога лошо отношение. Хубаво е, че споменахте. Може да им дадете лош отзив в Гугъл, аз така бих направила.

# 485
Никога не съм била свидетел на агресия (слава богу), но сред хилядите котки в Гърция освен добре гледаните има и страшно много в лошо състояние и недохранени. Та явно хора всякакви, навсякъде.

# 486
  • София
За мен гърците са били винаги пример за любов и грижа към котките. На страшно много места, вкл. и в Атина, по улиците има панички с вода и гранули, а котките се излежават блажено дори на столчетата им с шарени възглавнички пред къщите. Най-много котки обаче имаше в Питагорио на Самос - с дъщеря ми си играехме, докато се разхождаме из градчето, и за 15-20 минути изброихме над 50 котки.

# 487
  • София
Цветът на водата може да бъде различен в различните часове на деня. Най-добре изглежда по обяд, когато слънцето е високо - това съм забелязала.

Ето две снимки на същия плаж - Фарос, направени в един и същи ден, с няколко часа разлика.
По-рано сутринта, може би около 9 часа:

И когато вече беше понапекло, някъде около 13 часа:

Не е йонийско синьо, но е по-синьо. Simple Smile
Няма филтри. Качвам снимките от телефона - както съм ги нащракала. На живо беше даже по-искрящо синьо.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 13:11 от Vivi

# 488
Здравейте момичета, изчетих доста преди да с реша да питам. Накртко - края на септрмври, седмица на Корфу. С кола сме, с две колела също. Търся през aibnb, дом с кухня на първс линия.  Намирам някакви неща, но  ми изскачат въпроси - мисля си, че плажовете които гледат към Италия са за предпочитане, но дали наистина е така?  Примерно, отзиви за  Санта Барбара ? Ходилите ,кой плаж препоръчвате?
Благодаря предварително на отзовалите се.

# 489
Точно така е, всички хубави плажове са на западното крайбрежие. Също частта около Санта Барбара/Исос е препоръчителна за вас, като по-равна и подходяща за велосипедизъм. В централната и северната част на острова е толкова стръмно, че колелата само ще си ги повозите с колата.

# 490
Хубаво, ама гледам едно място, пише че е в село Периволи. И има излаз към плаж Санта Барбара 9 така уверява домакина). Обаче на картата не е точно така... На кой да вярвам , вече не знам.. съвсем се омотах с тия плажове . На всичко отгоре ферибот до Лефкими който е близо до това село не излиза на разписание, излиза само този до столицата, а от там има излишно много път до селото. Ние вероятно ще сме късно там и всяка минута ще е ценна за да се настаним навреме, за предпочитане е директен ферибот до Лефкими. Уффф.. съвсем се омотах с това Корфу. Дно някой който е наблизо там се включи  в темата и помогне .

# 491
Фериботи до Лефкими има по няколко всеки ден. Публикувано е разписанието само до 15 септември и затова не ви излиза на по-късна дата. Информирайте се за септемврийското от календара на този линк - https://lefkimmilines.gr/en/home/
Към края на сезона фериботите се разреждат, но едва ли на 20 септември ще е много различно, отколкото на 15.09.

Периволи е симпатично село, което не се намира на морето, а във вътрешността на острова. Плажът Санта Барбара е към него (той не е отделно населено място). Питайте изрично хотелът на колко метра от морето е, ако това е важно за вас. От центъра на селото (който е на главния път, идващ от Лефкими) до морето са около 2 км - 2 минути с кола и десетина с колело.

# 492
Много блгодря, изключително полезна информация. От снимките и написаното от домакина, къщата е на 2 минути от плажа, дал е street viewing. Харесах я защото е на юг ... а защо искам  на юг, и аз не мога да кажа... на там ме влече явно. Сигурно защото искам Италия , но ще я гледам отдалеко Simple Smile

# 493
  • София

Като се приберем повече Simple Smile
Неа Рода Simple Smileпясък( както казва моя мъж- у нас има по-ситен ориз хаха) синьо/прозрачно,плитко, топло, спокойно. Обиколихме няколко плажа от другата страна на ръкава и камъниии, а аз в такова не влизам
Личи си,  че не ни харесват като разберат, че сме българи…но за сега всичко е наред Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 17:23 от deizy13

# 494
Личи си,  че не ни харесват като разберат, че сме българи…
По какво си личи? Не се заяждам, интересно ми е. Не помня да съм усещала специално (отрицателно) отношение.

Общи условия

Активация на акаунт