За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 388
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • In transit
В доматения сос за печени чушки не слагам лук...и по принцип рядко слагам лук в доматен сос. Мога да сложа 1-2 скилидки чесън.
Доматите настъргвам, ако са пресни, както е писала Тони. Сгъстявам на котлона и накрая слагам магданоз и сол.

За спагети, по същия начин, само, че с босилек и зехтин го правя.

# 541
Риба пека в еърфраер и той не се умирисва после, като го измиеш всичко изчезва. Няма как обаче да избегнеш миризмата на риба след като отвориш капака и я сложиш в чиния все пак, но при печене мирише по-малко отколкото при пържене. За да не мирише съвсем у вас яжте риба на ресторант.
Как приготвяте доматения сос за печени/пържени чушки или патладжан?
Скрит текст:
Нарязани белени домати или от консерва от тези дългите се нарязват на ситно и слагат в тиган с малко горещо олио и малко нарязан на ситно чесън. Намачкват се с вилица в тигана и се оставя да къкри известно време за да се сгъсти леко, водата на доматите се изпарява, и накрая се сгъстява допълнително с малко брашно до консистенция на боза. Сол се добавя когато искаш, на вкус заедно с малко захар за да убие киселото на доматите. Други подправки не слагам в самия сос, но като полееш патладжана или доматите със соса отгоре се ръси пресен магданоз. Ако искаш идеално гладък сос предварително блендираш белените домати, на мен така не ми харесва.

# 542
Доматът обелен и настърган или пасиран го слагам да ври. Добавям сол и захар на вкус, лъжица зехтин или олио и подправям със скилидка чесън мината през преса или намачкана на пюре, в краен случай може и чесън на прах, босилек, риган и буквално на върха на ножа т.е. няколко прашинки канела и индийско орехче.

# 543
  • София
ММ се оплаква че е като сос за спагети, не мога да се сетя майка ми и баба ми как го правеха
Копирам това, което бях споделила преди няколко страници - как правя доматен сос,. Лук НЕ се слага, а са само доматите и се приготвя дълго време.
..................Правя този доматен сос когато ще добавям печени чушки и пържени патладжанчета, ще ти го покажа на фото, когато правя лазаня и паста е различен, там слагам лук, така както ми е показана итал. рецепта, а при този лук не слагам, това е от значение ,за да е вкусен. В тенджера изсипвам 1 консерва домати, ползвам домати от консерва, защото те нямат вода, а домашните домати от буркани имат много вода,  прибавям добра струйка олио ,посолявам със сол, сух босилек, смлян черен пипер, добра щипка сух риган и няколко зърна микс от разноцветен пипер. Оставям на силен котлон да заври и веднага намалявам на 3 -ка от 9-та степен. Пържи се до момента в който остане само на мазнина, да няма течност, да е извряла напълно. Това ще отнеме доста време, около 60 минути. Добавям 1/2 ч . л . захар , разбърква се.  Свалям от котлона и добавям наситнен магданоз. Брашно НЕ се добавя,  по никой начин, става гадно, като от селски стол, нещо като нищо. Този дома. сос го ползвам и са кюфтенца.

# 544
Мога ли да замразявам крем карамел и въобще кремове от този тип (преминали термична обработка)? А панакота/кремове с желатин?

# 545
.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 11:00 от zai4eee

# 546
Долче,нищо не става. И двата варианта след размразяване са с променена консистенция. Разслоява се,стои като пресечено- малки бучици и отделена течност . Бяхме на вила и хладилникът заради повреда  замрази през нощта всичката храна. Така без да искам видях резултата.
Изядоха се ,но такива чорбаливи на са нашите

# 547
Благодаря! Мислех, че ще мога да замразя част, която няма да се изяде веднага, но по-добре да правя по-малка доза, щом е така.🙂

# 548
Момичета, често попадам на патладжани с много едри семки, макар че купувам среден размер или малки. Има ли начин да разпозная читави из между другите?

# 549
Може ли някаква рецепта за домашен хляб, който да е като купен тип Добруджа и да издържа няколко дни.

# 550
Има ли някъде във форума рецепта за лютеница Хорце? Не успях да намеря с търсачката..

# 551
Може ли някаква рецепта за домашен хляб, който да е като купен тип Добруджа и да издържа няколко дни.
https://recepti.gotvach.bg/r-137856-%D0%A5%D0%BB%D1%8F%D0%B1_%D1 … D0%B4%D0%B6%D0%B0

# 552
Kак правите сладко-кисел сос за пилешко месо? А маринован лук?

# 553
Пиле със сладко-кисел сос, който аз правя
за мариноването
500 гр пилешко, нарязани на не големи парчета,
 1/2 чл сол
1/4 чл чесън на прах
1/6 чл бял пипер
45 мл вода
така трябва да престои мин.1 час

за панировката смесваш и хубаво разбъркваш
1 разбито яйце
1/6 чл чесън на прах или 1 скилида пасиран
10р бакпулвер
65 гр царевично/картофено/оризово нишесте или каквото имате
105 гр брашно
2сл олио
145мл вода
Топиш парчетата едно по едно в панировката и пускаш в хубаво загрято олио на не много висока температура.
Аз използвам клечка за шишчета. Бодвам парче месо , потапям в панировката и пускам в олиото. Пържиш до златисто.

за сладко - киселия сос
6сл оцет
6сл кетчуп/доматено пюре
2сл захар
пожелание парчета нарязан на дребно ананас или други зеленчуци
2-3сл ананасов сок
Загряваш в касерола и хубаво разбъркваш, докато захарта се стопи.
Накрая имаш два варианта, да залееш и разбъркаш месото със соса или да ги сервираш отделно.

А маринованият лук по тази рецепта https://www.instagram.com/reel/Cs__FS0sPtq/?igshid=ODk2MDJkZDc2Zg==

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 19:49 от Danifin1

# 554
  • Sofia
Kак правите сладко-кисел сос за пилешко месо? А маринован лук?
Може и сладкия чили сос на Лидл да ползваш.
Маринования лук - червен лук, захар, сол, оцет и вода.

Общи условия

Активация на акаунт