Всякакви въпроси за пералнята - тема 16

• 44 375
  • 728
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Странна работа, не мога да си представя, че от една и съща дреха, с един и същ препарат петно от кръв ще се изпере в една пералня, а в друга не. За мачкане също. Мачкат ни се дрехите, ако са повече, ако сложа два парцала не.

# 211
Именно, все пак пералнята пере като върти барабана, не прави нещо специално.  Имат там разни разлики в самите барабани, ама едва ли е от това, те са по-скоро за щадене на дрехите.

# 212
Странна работа, не мога да си представя, че от една и съща дреха, с един и същ препарат петно от кръв ще се изпере в една пералня, а в друга не. За мачкане също. Мачкат ни се дрехите, ако са повече, ако сложа два парцала не.
Странна е, но само който има в къщата си две перални и пере при равни условия - прах, количество дрехи и замърсеност, може да види разликата в прането.
И аз подкрепям Мелисанде, за щастие моят Бош беше само към 800 лв, но секунда не съм престанала да съжалявам, че го имам.
Последната магария е, че заедно с праха взема и омекотителя в началото на програмата. И се принудих след приключване пак да пускам допълнително плакнене .
А това удължаване на програмите с 30-40 мин. за десет парцала вътре ме влудява. Пускам го два пъти в седмицата и си ползвам Самсунга.

# 213
Странна е, но само който има в къщата си две перални и пере при равни условия - прах, количество дрехи и замърсеност, може да види разликата в прането.
И аз подкрепям Мелисанде, за щастие моят Бош беше само към 800 лв, но секунда не съм престанала да съжалявам, че го имам.
Последната магария е, че заедно с праха взема и омекотителя в началото на програмата. И се принудих след приключване пак да пускам допълнително плакнене .
А това удължаване на програмите с 30-40 мин. за десет парцала вътре ме влудява. Пускам го два пъти в седмицата и си ползвам Самсунга.
Аз ползвам за едни и същи дрехи 3 перални, та също мога да сравня, но наистина не забелязвам изпирането да зависи от самата пералня. Това за едновременното поемане на прах и омекотител по-скоро е някакъв дефект или повреда, която предполагам, е отстранима. Така правеше една моя стара пералня след поне 15 години служба и това налагаше да го добавям по-късно, непосредствено преди момента на изплакване с омекотител.

# 214
Според техника това е първата сигнална лампа, че програматора почва да се разваля. На старата ми пералня беше починало да прави така, след една година, докато пера почна да мирише на изгоряло, люка не се пипаше от горещина(а пера на 40 градуса) и не се отваряше.

# 215
Преди време тук много се препоръчваше марката АЕG - това  още ли е актуално? И аз съм в търсене, след дълги години верна служба нашата Whirlpool  взе да издава едни звуци които не трябва да издава и вече е ясно че е опряло до купуването на нова. И моето първо изискване е , да е здрава.

Сега виждам цените за АЕГ- много са ни скъпи. има ли нещо добро за под 800 лв?
Толкова ли не можа да прочешеш само последния пост преди да напишеш този?

Защото сипваш много.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 19:21 от petiaivanov

# 216
  • Somewhere far away
Първо - оправи си тона.
И второ- прочела съм поста, ти не си единствената която дава мнение и твоето мнение не е единственото и не  може да е меродавно и всевишно, така че хайде по -спокойно. Информация се събира като питаш различни хора не ЕДИН потребител , който очевидно си мисли че знае всичко!
Искам и други хора да пишат и да дадат своето мнение и своя опит. То бива мания за величие  бива , ама това вече е прекалено. Grinning

# 217
Първо - оправи си тона.
И второ- прочела съм поста, ти не си единствената която дава мнение и твоето мнение не е единственото и не  може да е меродавно и всевишно, така че хайде по -спокойно. Информация се събира като питаш различни хора не ЕДИН потребител , който очевидно си мисли че знае всичко!
Искам и други хора да пишат и да дадат своето мнение и своя опит. То бива мания за величие  бива , ама това вече е прекалено. Grinning

Да, аз знам!

# 218
  • Варна
Не знам, аз за момента съм доволна от качеството на моята, не забелязвам да пере лошо, а както казах не ползвам скъпи прахове, а савекс. Е, петна си ги търкам предварително, ама не мисля, че с тоя прах има пералня, която да се справи по-добре. Миришат си на чисто нещата, нормални замърсявания си излизат, не забелязвам избеляване или друга щета. Направо ми се прищя да присъствам на такава демонстрация две перални да се справят очеизвадно различно с идентични дрехи, петна и препарати 😀

# 219
  • Somewhere far away

Браво на теб. Освен медал да ти закичим...

Grinning

# 220

Аз купих скоро Електролукс за под 800 даже. Не и знам модела, защото не съм при нея, тя е в друго жилище. Отворих сайтовете, видях прИмоция и я взех😆 У нас имам пак Електролукс, която е повече от два пъти по-скъпа. Ми, не виждам чак пък толково огромна разлика, освен, че на по-евтината ми липсва таймерът с който съм свикнала. На нея пък си харесах една 30мин програма, която нямам на тази у нас. За мен перат еднакво добре, но аз пълня най-много наполовина барабана. Достигнала съм за себе си до извода, че прането не се изпира добре в натъпкана пералня, а и дрехите се скапват.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 20:10 от Чи лу

# 221
  • София
Относно мненията по-горе, ако смятате че всички перални перат еднакво, то не виждам смисъл да се купува един модел пред друг.
Ако приемем, че всички перат еднакво, то значи не трябва да гледаме друг показател освен килограми и цена.
Също така означава, че ако полваме един препарат и една вода, или иначе казано да кажем прералните са в къща с два етажа, и един капацитет, то трябва да перат абсолютно еднакво.
Което обезсмисля всички глезотийки, технологии и тн
Моята Bosch например има няколко функции според които трябва да пере по добре от Bosch без тези функции а именно 4D wash, anti stain tevhnology и idos.

Аз лично ако имам такива наблюдения, бих си закупила най-евтиният модел в килогрМите които търся, без значение от марката и при повреда взимам нова пак за 600 лв и тн и тн, особено ако пера само на програма памук.
Не твърдя да съм експерт в пералните, но доколкото знам различните марки предлагат различни серии базирано на следните спецификации:
- килограми
- програми и функции
- технология на изпиране

Ако перете само на една и съща програма, не разбирам защо въобще в темата се обсъждат високите класове, та те значи по-нищо няма да направят разлика с ниските.

Аз лично съм много чувствителна към миризми, и обръщам много сериозно внимание на прането.
Да кажем в момента съм извън София по работа, бях в едно малко хотелче, много приятно, всичко беше топ освен че хавлиите миришеха на една миризма която се получава точно като не са изпрани добре - или на ниски градуси, или ако не изсъхнат добре, или ако е пусната прекалено пълн пералня и не са се изпрали.

Също така пера често кецове в пералнята, а имам предимно бели, и по това дали излязат като нови или не също преценявам, защото както казах използвам един прах.
Миелето си има неговите прахове, но целенасочено съм го пробвала с ариел и дава също толкова добри резултати.

Една куриозна случка която ми се беше случила - във въпросното миеле сложих моите бели платнени кецове converse и два чифта на приятеля ми - червени и сини.
Е като вадих прането се бяха изпрали перфектно, но вместо бели се сдобих с абсолютно равномерно боядисанк розови кецове 😂😂
Не на петна, а все едно са си така фабрично, даже известно време се чудех какво се случва и не се сетих че червените са пуснали (понеже не бях сложила и светоулавящи кърпички, рядско се сещам тъй като разделям на бяло, тъмно и цветно и рядко ми се налага).

Още един показател, наскоро прах на деликатно  едни дантелени покривчици и ми се накъсаха в боша, хем избрах да не е. Центрофуга програмата и да е ръчно пране.
Не искам да дразня никой, не е това целта на постта, всеки си има мнение и аз просто споделям моето

# 222
  • Somewhere far away

Аз купих скоро Електролукс за под 800 даже.
Ако можеш да ми кажеш и модела ще е супер. Благодаря!
Иначе при нас има и следното - не трябва да е точно 60 см ширината, така е правен плотът някога че да е съобразен със сегашната ни пералня, тя е малко под 60 см. а да се кърти тепърва, и то при положение че плотът няма нужда от смяна, не мерси, не ми е оферта.  И дълбочината трябва да е 55 макс.

И още един въпрос- като перете с непълна или до  половината пълна пералня, коя програма ползвате? ползвате ли 1/2 или я пускате на пълната си програма?

# 223
Пускам си пълна програма. Ама, аз не съм експерт по пералните. Хич не ми е важно да ги разбирам, важно ми е да съм чиста и без смляни и избелели дрехи.
По-късно ще разровя мейлите и ще пиша на ЛС модела, че тук евтинджосите не са на почит😆

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 20:21 от Чи лу

# 224
  • Варна
Ами да, аз се чудя защо да давам 2000 за пералня като тази за 850 пере също толкова добре 😁 Глезотийките поне по мое мнение не са свързани с качеството на  самото пране, а са си точно глезотии за по-голям комфорт - повече програми, автоматично дозиране, wi-fi, по-малко шум, енергоспестяване и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт