НПМГ - тема 9

• 94 873
  • 795
  •   1
Отговори
# 450
Няма никакъв шанс при профил химия и биология с немски да имаш ДЗИ английски език.
О, всякакви случаи има! Племенницата ми завърши Немската и то в онази турбо паралелката, лайстунг ли беше... и се яви на матура по английски.

# 451
Сигурно зависи кога се е случило, от в последните години има промени в системата.

# 452
  • София
От учители чувам по-скоро закачки, че на химиците им куцала математиката. На биолозите - химията.
Оле кой роди този бисер? Оказва се - на биолозите не им куца математиката, а им куца химията.
И все пак не е зле да се дефинира какво значи "куца" в НПМГ. Защото математиката от математическите паралелки не е математиката от езиковите гимназии. А в НПМГ "куца" тази математика, която се учи в математическите паралелки, а не тази от езиковите.

Гарганела, за сега децата нямат възможност за изберат за трети профил език, който не им е първи чужд. Т.е. втори чужд може да им е само трети ДЗИ.

# 453
Ами странно тогава, не знам какво да кажа. Миналата година се яви на български и английски, ама може и различно да е за Немската. Не споря. Не съм наясно с 12 клас, засега съм на вълна НВО 7 клас.

# 454
За физиците се носи слух, че не са добре по химия, обаче и това не се отнася за всички. Моят син например много харесва химията, разбира я, харесва много преподавателя и ще завърши с 6. Виж, за философията, по която средният успех на класа е над 5.50, той ще има 4 за годината.

# 455
  • София
Аз тяхното "куца" го приемам като "не е за национален кръг на олимпиада". Въпросът беше по-скоро, ако човечето го вълнува  биология /в този момент/ и си представим, че изкара резултати - коя паралелка да избере.

# 456
Ами странно тогава, не знам какво да кажа. Миналата година се яви на български и английски, ама може и различно да е за Немската. Не споря. Не съм наясно с 12 клас, засега съм на вълна НВО 7 клас.
Немската (всички с интензивно изучаване на първи чужд език с профил чуждовезиков са така) имат винаги "чуждоезиков профил", което включва първи и втори чужд език като първи и втори профил и допълнително в 11 и 12 клас избират трети и четвърти профил. Второ ДЗИ може да е всеки от профилите, ако е език, то е според заявеното от училището ниво (според поредността на езика и интензивността на изучаването). И деца от испанската за вземали 2ра матура по английски език Hands V
В НПМГ се избира 3ти профил. Паралелките предишните две години бяха с интензивно изучаване на език и имаха и 4ти профил (по спомен за проверки за набор 2003), в момента са с "разширено" и могат да запишат за профил само първи език.

Тези неща е добре да се проверят още преди редене на желания 7 клас, поне според "общите настройки" на детето, че да няма изненади в 10ти клас, като се пишат допълнителните профили.
Успех на седмокласниците тази събота! И всеки да се представи на малксимума на възможностите си Flowers Four Leaf Clover

Аз тяхното "куца" го приемам като "не е за национален кръг на олимпиада". Въпросът беше по-скоро, ако човечето го вълнува  биология /в този момент/ и си представим, че изкара резултати - коя паралелка да избере.
Тази година има химици с чудесно класиране на областен кръг по математика... Поне резултатите от областните кръгове са достъпни и не е нужно да си в топ 20 за страната, че да не си "куц"... при толкова много строго математически паралелки Hands V

Последна редакция: вт, 28 май 2024, 18:46 от peneva_a

# 457
Благодаря за информацията! Може ли да обобщя, за да видя дали съм разбрала правилно? Значи ако дете сега го приемат в паралелка Биол.+Химия+Немски, то няма да може да се яви на матура по английски език? Ще може да се яви на втора матура по Биология, Химия или Немски?

# 458
в момента гледах статистики за училищата

ето една за нивото на БЕЛ и МАТ от матурите в 10 клас - източник https://www.linkedin.com/pulse/%25D0%25BD%25D0%25B2%25D0%25BE-%2 … 58F-ivan-davidov/

# 459
Благодаря за информацията! Може ли да обобщя, за да видя дали съм разбрала правилно? Значи ако дете сега го приемат в паралелка Биол.+Химия+Немски, то няма да може да се яви на матура по английски език? Ще може да се яви на втора матура по Биология, Химия или Немски?
Ако запише трети профил 11-12 клас Немски език (тежко като профил, най-вероятно няма да се събере група).
Ето например учебния план за тазгодишните 11 клас, били са 11з са избрали трети профил математика, история, философия, физика. Могат да избират един от тези или химия, или биология.
стр 29 и надолу
https://npmg.org/wp-content/uploads/2023/11/11-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81-23-24.pdf

Биолозите 11д и 11е имат избран и Английски, химиците 11г също (хм, те само с 3 изпрани за трети профил - АЕ, математика, физика)... Ще видим като порастнат "нашите" на кой ъкъл ще са Simple Smile

ПП: Като знам колко децата хич не ги интересува НВО 10 клас, чак се чудя на резултати над 80 Smiling Imp
Пък и сравняване на "ябълки с круши" ми е мноооого любимо... 27 деца в математическа паралека ги сравняваме с 250 деца с поне половината от тях с никаква наклонност към математиката Wink

# 460
11Д клас с интензивно изучаване на Англ ли са били приети или разширено?

Тоест имат избор за профил  от изброените или вече Английския е избран?
стр 18

Много се обърквам, нали имат право на общо 4 профила?
Биол + Химия са 1ви и 2ри и Англ е може би 3ти от самото начало, избират ли 4ти или не?

# 461
Английският е езикът, който учениците разширено изучават в 8 клас. В 11 клас могат да го изберат за 3-ти профилиращ предмет от изброените в 3. Трети профилиращ предмет: АЕ/Математика и т.н и след това могат да държат профилирано ДЗИ по него.
 В НПМГ са с 3 профила - 8+7+5 часа седмично в 11 и 12 клас, а не 4 профила по 5 часа.

# 462
Много благодаря, merilen.  Мислех само, че английския е 3ти профил. Иначе за избора от тези предмети, така бях разбрала, леко се притесних да не е проформа и английския да е избран, без да се дава избор от другите изброени предмети.

А кои профили са реализирали, може ли някой да сподели? Имаше мнения, че нямало физика прочетох.

# 463
Линка, който пуснах е с реалните профили, избрани, реализирани...

# 464
От познати 10-класници знам, че в 10 клас попълват анкета за третия профил от предложени предмети (няма музика, рисуване, ФВС). Има минимум за сформиране на група. Ако няма достатъчно желаещи за конкретния профил, предполагам, че ги пренасочват към профили, по които има сформирани групи, т.е. всяка година предлаганите профили зависят от желанията на конкретния випуск, а не са фиксирани.

Общи условия

Активация на акаунт