Забрана на мобилни телефони в училище

• 5 701
  • 286
  •   1
Отговори
Какво мислите относно намеренията на образователния министър за цялостна забрана на мобилни телефони в училище?
    Аз съм поддръжник на забраната, от позицията на родител и доскорошен учител, считам че ползите са много повече от недостатъците, като липса на телефон за Kahoot и други игри в час.
    От гледна точка на учениците - разговарях с близки деца в гимназията и тяхната нагласа е, че ще си носят телефон, каквото и да става. За тези в начален етап като дъщеря ми, това няма да е проблем, защото тя и сега не носи.
    Целта на темата е дискусионна.

# 1
  • София
Тази цялостна забрана ще обхваща ли и учителите? Ако е за всички, ми се вижда справедливо.

# 2
Доколкото съм запозната, е само за учениците. Ако е и за учителя, ще е много трудно да си приберем децата, ние родителите на деца в начален етап.

# 3
  • София
Ако е така, съм "против".

В училището на сина ми има домофони за началния етап. Родителите звънят в съответната стая.

# 4
Тази цялостна забрана ще обхваща ли и учителите? Ако е за всички, ми се вижда справедливо.
Няма как да обхваща и учителите. Ако с детето в яслата/градината се случи нещо? Ако на някой близък му стане нещо? Не може да загубят връзка с целия свят. Ще има изключения и за диабетиците. Те ще трябва да си следят захарта. Съответно ще има напрежение. Защо Пешко има телефон, а аз не? Аз също съм против учениците да носят телефони, но всички знаем, че ако вземат единия те ще изкарат втори. Тогава какво правим? Може солена глоба за родителя 500лв. Да ама никой няма да тръгне да глобява и да наказва.... Ще въведат закона и нищо няма да се промени

# 5
  • София
Аз нямам против да носят телефон. Ако ги притеснява това, че ще се разсейват в час може телефоните да се оставят на бюрото на учителя в съответният час. Това си беше практика и преди.

# 6
  • София
Ако има спешен случай, учителите ще действат както се действаше преди - стационарния телефон в канцеларията и/или при директорката.

Повтарям се - след като няма да важи за всички, съм против.

П.П. Какви детски ясли и градини? Говорим за училище.

# 7
  • София
Против съм. Особено за по-големите деца. Достатъчна е забрана да ги ползват в часовете, която да се спразва строго и съответните глоби.
Не виждам причина децата в междучасието или преди/след училище да си ги ползват.
Моите деца тръгват в 07:15 сутрин и се прибират в 17:45. В клас не ползват телефоните, вкл. в междучасията, но в обедната им почивка и по пътя до и след училище не е добре да нямат комуникация.
Напомням, че много учители изпращат на децата домашните или разни важни съобещия в училищните електронни дневници или в групата на класа, по имейл и т.н. Нима трябва чак вечер късно (понеже след училище много от децата ходят и на допълнителни занимания) да виждат съобщенията? Или пък да ходят да молят учителите за всяко нещо да звънят на родителите (забравени пособия, забравен ключ от дома, промяна в програмата). Или пък да се очаква на големите ученици родителите да следят разни групи за комуникация с учителите, вместо самите деца да носят отговорност за себе си. И т.н.

# 8
Против съм. Предпочитам да се възползвам от постиженията на нашия век, а не да се връщам назад, когато родителите нямаха връзка с децата си.
Дъщеря ми е вече голяма, но докато беше ученичка им прибираха телефоните в началото на часа и в края си ги вземаха. Обаждаше се като тръгне от училище, ако се наложи да остане и ще закъснее с прибирането, ако трябва да отиде някъде, ако се случи нещо извънредно. Имаха и часове с различни интернактивни упражнения на телефона.
Ако има промяна относно някакви извънкласни занимания, също можеше да си я види извън часовете и да не отиде, ако е отменено или е преместено.

Ако все пак се въведе забрана, трябва да е за всички. Учителите също да са без телефони. Да имат връзка със семействата си само през служебен телефон при директора. Достъп до интернет - само през служебен компютър за учебни занимания, с ограничения за използване на личен мейл и т.н.

# 9
  • София
Против съм. Това, че учителите не могат да насложат ред в клас не трябва да  резултира в поредното ограничение за учениците. Компромисно, мога да се съглася за деца до 4 клас. И бих се съгласила, ако учителят има грижата ежедневно, до 1 час след приключване на учебните занятия да изпраща във вайбър група обобщеното домашно.
След това телефонът вече им е нужен - за връзка с родители, за следене на домашни.

Крайно против съм за децата в гимназиална възраст. Те са изложени на множество рискове - пътуване сами с градски транспорт, прибиране зимата по тъмно след 7-ми час, приключващ в 19:20 и т.н.

Аз лично съм ставала свидетел как учителите си вдигат звънящ телефон в час, което също е меко казано нередно. Работа на учителя е в училище да насложи ред в часа си, защото аз като родител, колкото и да говоря вкъщи, те са възрастния авторитет в училище. И не ми казвайте, че няма как, има как, воля няма.

Мисля, също така, че е редно и учителите да разберат, че работят с деца, а не с пенсионери. Доста често очакването е децата да седят по  8 часа на едно място, да не мърдат и да не мъцат, а само да седят по чиновете, да не говорят. Което, няма как да стане.

Също мисля, че ако в училище телефоните се забранят за децата, то трябва да се забранят и за учителите. И да се принудят директорите да инсталират клетки за блокиране на обхвата.

# 10
  • София
Скрит текст:
Против съм. Това, че учителите не могат да насложат ред в клас не трябва да  резултира в поредното ограничение за учениците. Компромисно, мога да се съглася за деца до 4 клас. И бих се съгласила, ако учителят има грижата ежедневно, до 1 час след приключване на учебните занятия да изпраща във вайбър група обобщеното домашно.
След това телефонът вече им е нужен - за връзка с родители, за следене на домашни.

Крайно против съм за децата в гимназиална възраст. Те са изложени на множество рискове - пътуване сами с градски транспорт, прибиране зимата по тъмно след 7-ми час, приключващ в 19:20 и т.н.

Скрит текст:
Аз лично съм ставала свидетел как учителите си вдигат звънящ телефон в час, което също е меко казано нередно. Работа на учителя е в училище да насложи ред в часа си, защото аз като родител, колкото и да говоря вкъщи, те са възрастния авторитет в училище. И не ми казвайте, че няма как, има как, воля няма.

Мисля, също така, че е редно и учителите да разберат, че работят с деца, а не с пенсионери. Доста често очакването е децата да седят по  8 часа на едно място, да не мърдат и да не мъцат, а само да седят по чиновете, да не говорят. Което, няма как да стане.

Също мисля, че ако в училище телефоните се забранят за децата, то трябва да се забранят и за учителите. И да се принудят директорите да инсталират клетки за блокиране на обхвата.
Това е другият момент.
Синът ми е в седми клас. Другата година вероятно ще сменя училището. Което означава пътуване с градския транспорт по тъмно. Ако ги задължат да не носят телефони, ще наруша забраната, защото за мен е абсолютно безотговорно да го оставя да пътува сам по тъмно без да имаме връзка.

# 11
Аз съм много против тази забрана. Много!
Мисля, че с нея порсто целят децата да не могат да съобщават на родителите за нередности в училище.
А реално в училище децата се оставят без никакъв надзор, охраната е пенсионер, всеки влиза и излиза и никой не може да го спре.
Моето дете ми звънна, че е ранено през междучасието при сблъсък . Отишло е при класната, тя го е изпратила при сестрата, а сестрата казала, че нищо не може да се направи.
Раната имаше нужда от хирургична обработка.
Ако детето ми нямаше телефон, аз нямаше да разбера. Щеше да стои цял ден с отворена кървяща рана, да се инфектира и т.н.
За това съм против. Ако трябва ще плащам глобата, ще намеря начин, да ме укорява който както иска, но няма да стане.
Докато всички в училище са толкова нехайни и не ги интересуват децата, няма да е по друг начин.
Освен това госпожите дори в час си позволяват да вдигат телефона и да говорят. На тях ще забранят ли телефоните, за да нямат връзка с техните деца и близки или само на нашите деца?
Пак благодарение на телефоните, децата сами съобщават за насилие в училище независимо дали от деца към деца, дали от учител към деца.
Нашият клас бяха снимали госпожата да спи в час.
Беше си заспала жената на бюрото и те я снимат.
После госпожата се разсърди.
Такива неща.

# 12
  • София
Всъщност поради каква причина искат да забранят телефоните?

# 13
Всъщност поради каква причина искат да забранят телефоните?
Децата ще учат повече и няма да има какво да ги разсейва. Само да отбележа, че аз в 12 клас не ползвах телефон, а спях на чина. Ако някой не иска да учи, няма как да го накарат.

# 14
  • София
Ами аз до 7-ми клас телефон нямах и ако не исках да уча си се разсейвах и с други неща. Струва ми се глупава причина на мен лично! Ако искат да им привлекат вниманието да учат повече има други начини. Със сигурност не и родителите да си губят комуникацията с тях!

Общи условия

Активация на акаунт