СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 14

• 74 423
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Аз познавам СМГ отблизо вече 8-9 години, какво ми е чуждо и какво не  Вие няма да ми обяснявате.
Заради такива като Вас , които не искат да видят очевидното, нещата едва ли ще се подобрят.
Много се надявам нещата да се върнат към старите традиции и слава, защото на мен СМГ ми е по-близко и по-мило от моето училище и никак не ми харесва да чувам хули по негов адрес.
8-9 години са си "бая" за училища с над 50 випуска зад гърба им. Както написах - не всикчо започва и свършва с Вашето дете. Затова като пишете "старите традиции и слава" уточнете годината. Определено не искате да върнете училището там, където беше преди 35 години.
А бихте ли обяснили какво му е на традициите и славата на СМГ сега? Аз не съм чула нищо лошо, но разбирам, че е заради розовите ми очила.

# 181
  • София
Аз познавам СМГ отблизо вече 8-9 години, какво ми е чуждо и какво не  Вие няма да ми обяснявате.
Заради такива като Вас , които не искат да видят очевидното, нещата едва ли ще се подобрят.
Много се надявам нещата да се върнат към старите традиции и слава, защото на мен СМГ ми е по-близко и по-мило от моето училище и никак не ми харесва да чувам хули по негов адрес.
8-9 години са си "бая" за училища с над 50 випуска зад гърба им. Както написах - не всикчо започва и свършва с Вашето дете. Затова като пишете "старите традиции и слава" уточнете годината. Определено не искате да върнете училището там, където беше преди 35 години.
А бихте ли обяснили какво му е на традициите и славата на СМГ сега? Аз не съм чула нищо лошо, но разбирам, че е заради розовите ми очила.
Ами аз все още има дете, което учи там и контакт с родители, чиито деца останата там от випуска на малкия и имам доста информация, но нито е мястото, нито Вие сте човека, с когото искам да ги коментирам или да споря.
Не искам да се изказвам зле, но СМГ няма нищо общо с това, което беше преди 9 години , но ДА, все още е най-доброто училища за деца с усет към точните науки и бих искала да си остане най-доброто.

# 182
  • София
По мои наблюдения към днешна дата има доста голяма вероятност едно дете да попадне при учител по математика, който изобщо да няма качествата да го готви в областта на състезателната математика. Което предвид ранга на училището за мен е недопустимо.
За редовните часове по математика не е така - там като цяло учителите са добри, децата си усвояват материала.
Другите предмети няма да ги коментирам - има невероятни учители и други, които не са толкова добри, но това навсякъде си е така.
Има си текучество на учители. Трудно ми е да преценя доколко е нормално, съпоставено с други училища.
Парашутисти аз поне нямам наблюдение да има последните няколко години. За разлика от тези преди това.

# 183
Ако наричаме "парашутист" дете, което е извън списъка на приетите, което обаче се появява 1.5 - 2 месеца след началото на учебната година и което го включват в клас, който има вече попълнени 26 бройки, т.е. никой не е напуснал и не е освободил място, то да, тази година има такова дете и то е в класа на г-жа Бойчева.

# 184
По мои наблюдения към днешна дата има доста голяма вероятност едно дете да попадне при учител по математика, който изобщо да няма качествата да го готви в областта на състезателната математика. Което предвид ранга на училището за мен е недопустимо.

По наше време състезателната математика се учеше в школите, не в клас, и ги водеха топ преподавателите на випуска, независимо кое дете в кой клас е.

# 185
Сега във ФУЧ някои преподаватели готвят за българските състезания.
Винаги съм слушала, че образованието ставало по-зле, но аз не знам някога да съм имала възможностите за учене, които има моето дете. За учителите по математика, не знам какъв е полезният ход. Опитните се броят.

# 186
  • В офиса
Имам личен опит с 4 известни като добри училища - Света София, Американски Колеж, ПЧМГ и СМГ. И последното е някъде между второ и първо място в личната ми класация (разбира се отчитам и че е безплатно)
Колкото и НПМГ да е "в разцвет" ли, какво беше, ръководството й е далеч от моите представи за морал (по случки, разказани от познати), така че за мен е твърдо "не". По същия начин, по който други "модерни" и "иновативни" директиви, като Асен Александров и другия, дето беше кандидат за депутат са ми "не".
Но е хубаво да има повече добри училища с повече добри преподаватели, разбира се, и всеки да си избира според интересите си.

# 187
Колкото повече училища във възход има, толкова по-добре. А ако може да се случи чудо в прогимназиалния етап да се появят, ще бъде идеално.
Иначе е странно съвпадението, че точно в последните няколко страници на темата за НПМГ се въртят точно същите дебати между доволни и недоволни и се повдига темата за надплановия прием и лош късмет с учители заради това, че не е лесно да се намерят перфектните. През лятото на сайта на РУО седяха обявени места за учители. Все пак и двете училища са на прав път с това, че рискуват с млади хора, които са кадри на училището. А в СМГ поне през класа на моето дете минаха доста стажанти и по математика, и по физика. Междувременно състезателите са си избрали да се готвят при външни преподаватели. И тези от СМГ, и от ПЧМГ,  и от Пловдив. Динамиката на пазара.

# 188
Кои състезатели? В гимназията вече е различно, там националният отбор вече е грижа на БАН, евентуално по избор на децата и на външни преподаватели.
А иначе няма как да няма недоволни независимо от учителя. Имам опит със супер учител, направо с оценка 6+, ама и от този учител имаше недоволни. Че даже и бяха доста гръмогласни в оплакванията си, та нищо, че недоволните бяха само 2 или 3 деца, оплакванията бяха споделяни, докато доволните бяха пасивни. Някой извън кухнята кой знае какво щеше да си помисли... И затова имам малко резерви и сега.

# 189
Ако някой желае, днес може да мине през Лидл на Сточна гара и да подкрепи благотворителната инициатива на младите хора от училището. 

# 190
Вече ги подкрепихме миналата седмица. Те това го правят всяка година.

# 191
Имам личен опит с 4 известни като добри училища - Света София, Американски Колеж, ПЧМГ и СМГ. И последното е някъде между второ и първо място в личната ми класация (разбира се отчитам и че е безплатно)
Колкото и НПМГ да е "в разцвет" ли, какво беше, ръководството й е далеч от моите представи за морал (по случки, разказани от познати), така че за мен е твърдо "не". По същия начин, по който други "модерни" и "иновативни" директиви, като Асен Александров и другия, дето беше кандидат за депутат са ми "не".
Но е хубаво да има повече добри училища с повече добри преподаватели, разбира се, и всеки да си избира според интересите си.
и какъв е реда според вас в тази класация? Аз имам опит само от пчмг и смг, за останалите не може да кажа нищо. За АК, доста деца от смг и пчмг отидоха там.

# 192
Здравейте,
Малко ще изместя темата в друга посока. Можете ли да споделите по колко часа английски учат седмично в СМГ в 5, 6 и 7 клас? Смятаме да кандидатстваме там следващата година и детето ми е доста напреднало в английския последните няколко години и се чудя колко добре е застъпено там. Също така има ли паралелки само с немски и такива само с английски след 5 клас? Търсих из сайта им ама тази информация ми убягва.

# 193
Последните две години паралелките са само с АЕ. Учи се по 3-4 часа седмично. Не пречи детето да се занимава извън училище - курс, уроци.

# 194
Не разчитайте на английския в училище.

Общи условия

Активация на акаунт