СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 14

• 74 477
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Английския в пети клас започва от нулата, както и в седми. По мои впечатления вече три месеца взимат доста материал, но това не е ниво напреднали.

# 196
Английския в пети клас започва от нулата, както и в седми. По мои впечатления вече три месеца взимат доста материал, но това не е ниво напреднали.

Дано не почват с азбуката и думичките като в детска градина (car, flower, blue, green). Все пак децата са 5-ти клас и се чудя след като всички са били на входен изпит по Мат и са показали що годе добри резултатите не трябва ли да ги разделят в класове спрямо нивото на някой друг предмет (например английски) и да не ги приравняват към най-ниското ниво на класа.

# 197
В математическа гимназия език не се научава на високо ниво. Приемете го и заложете на школа относно езика. Откъде накъде ще ги разделят на база на знанията по език? На друг родител може да му хрумне да ги разделят на база на Бел, география, химия и т.н.

# 198
Алигатор, английският не е на ниво. Но още на първата родителска среща идват от разни школи, с предложения. Мисля, че Фарос организират в самото СМГ английски в училище след часовете, като те определят нивото на детето с тест. Не помня цена върти му се около 1000 лв годишно, но нека друг каже. Така че, ако детето има мерак за смг, английския ако е важен това е варианта.

# 199
АВО Бел е на има няма десет минути пеша от СМГ. Също е опция, при това добра.

# 200
Ни от Фарос, ни от АВО съм доволна.
Иначе в пчмг така ги делят.

# 201

Сигурно и там зависи на кой преподавател попадаш. Но за старшата преподавателка в АВО Милена Грудева мога само суперлативи да кажа.

# 202
И в ПЧМГ също така не са доволни от обучението по езика.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 00:26 от faviana

# 203
И след седми клас започват от А1. Образоватерни стандарти. Добре е за опашка след школите. Поддържа се старото знание. Тази година в училището са с възможно най-доброто. В шести клас също не бяха зле. 
Ако IH имаха толкова удобен офис, колкото е този на Аво, със сигурност изборът нямаше да бъде Аво. Все пак тази година за първи път там има наистина ставащ преподавател. Ако може и втория срок да им го оставят, няма да се сърдя.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 07:35 от рони

# 204
При нас тази година се учи във Фарос, много удобно като локация и финансово излизат сметките за две деца, но вкъщи се учи доста допълнително и учителката, която се падна в СМГ от редовната програма на МОН е много взискателна.Догодина ще видим.

Последна редакция: ср, 06 дек 2023, 12:16 от malinkap

# 205
  • София
Две от децата ми минаха през СМГ в разни етапи, и двамата учиха английски в Престиж - на няма и 500 м. от училището. Ученето там изглежда много лежерно и някак без особен стрес децата си постигат нивата и си взимат сертификатите.

# 206
  • В офиса
Още ми е нетипично да записвам децата някъде (и четирите ми деца не са ходили и не ходят на външни уроци по английски, или за НВО и са си вземали/вземат сертификати без такива, с подготовката само от СС и самоподготовка (да, от основното образование, вкл. и по англ.)) Но се включвам, защото назад четох много хубави мнения за учителката по английски, която се е паднала на класа на моята девойка. А моята е учудена и възмутена за много неща - че учителката се е подигравала на произношение и знания на други деца, на които преподава, че казала, че има само едно състезание по английски, което си струва, всички други (спелинг бий, хипо, ...) били "бебешки", че в клас била казала, че само Х и У знаят езика. Мен това не ме притеснява, но не бих казала, че е особено мотивиращо за децата, различни от Х и У, още повече ако по една случайност владеят езика на много прилично ниво. Името няма значение, просто се потвърждава, че за всеки може да има и положителни, и силно отрицателни мнения (еднакво защитими, сигурно майките на Х и У мислят, че е страхотна).

# 207
И в ПЧМГ също така не са доволни от обучението по езика.
как да не се в. 7 клас започват с b1 и B2. Аз съм  много доволна от нивото на езика в пчмг, много повече от нивото в смг.

# 208
По мои спомени как да започнат се определя от нивото на учениците. Ако всички са с Б1 или Б2 ще започнат от там. Ако са начинаещи ще почнат от ниско ниво. Не знам какво се прави, ако само 1 или 2 деца са начинаещи - дали всички ще си бъркат в носа заради тях, или ще им се отели волът.

# 209
Много е дразнещо, когато на лично /доколкото е лично, чрез собствено дете/ пострадали родители, дори в тази тема да е забранено да се оплакват от "къси клечки".  Още по тъжно е, че директора е глух за всякакви оплаквания, донася от сто кладенаца вода, за да докаже професионализам, там където той липсва. Разбирам че, за уцелилите от тотото добър преподавател е супер дразнещо да се говори срещу това иначе прекрасно училище, но все пак проявете малко емпатия.  Ужасно е да виждаш как ти съсипват детето и как убиват всякаква математическа амбиция в него. Това са деца положили много усилия, за да са в СМГ. А можеше да са и Вашите деца.
Скрит текст:
И все по някои предмет, ще бъдат  Вашите.Най- жалко за тези, на които са се паднали по БЕЛ или математика., Мисля, че много по продуктивно би било да се впрегнат усилията на всички родители, за да няма "Къси клечки" отколкото да се хулят оплакалите се.  Късите клечки, стават все повече и ще стигнат и до Вашето дете.  Част от миналогодишните седмокасници, бяха особено "късметлии" още от 5 клас.  Все повече се убеждавам, че проблема е в директора. Макар и вече да нямам дете в СМГ, все още ми е мъчно и необяснимо напускането на г-н  Костов.Страхотен, обичан и много пасващ на СМГ математик. Позволявам си да взема отношение, защото винаги ще обичам училището и ще бъда благодарна, за това което е дало на децата ми, а дори и за това каето не е дало. Всичко е урок, и доброто и не чак толкова доброто.

Съветвам всички родители, особено тези, които тепърва ще избират училище с децата си, да прочетат повече от внимателно горния пост.
Ето и още - след три години при коментирания учител в прогимназиалния етап, стигнахме до нови "висини" в определението за неподходящ за училището учител, като заключението е, че г-жа Бойчева е супер, в сравнение с преподавателя в гимназиален етап... И това е учител, от когото предният випуск се е оплаквал нееднократно (включително писмено) на директора.
Да си напиша и мнението за сегашното ръководство на гимназията - според мен посоката ще е само надолу. Не знам трудно ли е да се оцени фактът, че активът на гимназията са децата. Инерцията е голяма и за почти всички деца все още училището е избор номер 1. Но не можеш да смяташ всичко наследено за даденост и е безобразие да се допускат такива новоназначени учители по математика. Разбирам, че навсякъде може да се попадне на недобър учител, но директор на място би трябвало да вземе отношение, а не само да се опитва да замазва ситуацията. В конкретния случай учителят е с навършена пенсионна възраст, така че наистина опира до директора. Доста разсъждавам дали директор - историк наистина не може да вникне в проблемите, за които има обратна връзка и от ученици, и от родители, дори и от други учители по математика. Или има нещо друго, но нямам идея какво би могло да е. Според мен не може само да се снимаш усмихнат до купите на децата, завоювани в славните години на училището и да си мислиш, че те нещата така ще си продължават, независимо каква политика водиш.
Друго наблюдение, което имам, е че ръковоството мисля въобще е забравило, че съществува предмет информатика - пълно пренебрежение към каледнара на официалните състезания, подготовката, постиженията. Например, само СМГ не си резервира хотел в града на национално състезание, щото местата били свършили, затова спи в мизерия в съседен град. Постиженията на децата не се поощряват по никакъв начин. Тази година децата от Шумен отвяха децата от София и мисля че и тук инерцията няма да продължава вечно.
В периода 5-7 клас нямаше нерегламентиран прием, колкото деца влязоха, толкова завършиха. В гимназията вече сме свидетели на нови практики - само тази година има три деца, които не са покрили критериите за прием, а някои даже идват от езиков профил с ииче в математически с риче, освен това си избират паралелки и се местят, защото въпросният учител за тях не е достатъчо добър.

Общи условия

Активация на акаунт