СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 14

• 74 528
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
По мои спомени как да започнат се определя от нивото на учениците. Ако всички са с Б1 или Б2 ще започнат от там. Ако са начинаещи ще почнат от ниско ниво. Не знам какво се прави, ако само 1 или 2 деца са начинаещи - дали всички ще си бъркат в носа заради тях, или ще им се отели волът.
за разлика от смг където всичките деца  с b1 учат заради 3 деца а1, вместо класовете да с е разпределят по език и всички, който не са учили да са в 1 клас, не е много сложно, пчмг го правят без проблем...

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 14:33 от bela81

# 211
  • София
за разлика от смг където всичките деца  с b1 учат заради 3 деца а1

Tова не е така, учат от А1 заради МОН. При нас преди време не само че всички деца бяха с високо ниво на АЕ, ами се бяха явили и бяха покрили НВО по АЕ в 7. клас с високи резултати. Да, обаче МОН не признава собственото си НВО и в 8 клас отново  започват с А1. А беше толкова лесно да се провери, че всички ученици от класа са поне на ниво А2 на база НВО.

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 15:33 от Prizma

# 212
Еми и това не е вярно защото учителя решава , има начини да се заобиколи мон, но при нас се оплакаха тези 3 деца, който не са учили английски и без това разпределянето е смотано, какво пречи да е по език както немските паралелки са си в 1 клас. Супер лошо впечатление ми прави постоянното отсъствие на учителите, като не искат да преподават да освободят местата на по мотивирани учители.

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 14:41 от bela81

# 213
По МОН в 8 клас се се учи А1 и А2, учителят не решава.Вече зависи от него дали ще си дава зор и децата ше научат много повече от А2 или ще си клати краката.

# 214
По време на дъщеря ми на децата със сертификати им разрешаваха да си четат книжки или да си решават задачи. Пак не е изгубено време, защото после вкъщи няма домашни.

# 215
Било преди 100 години!!! Нищо общо няма сега.
Нито СМГ, нито АК, нито коя да е гимназия, нито критериите за прием във висше нямат абсолютно нищо общо с това, което е било по времето на ЧС. Нищо общо!

Вий си пишете, не ми пречите...и СМГ няма много общо със СМГ по нейно време.

# 216
  • София
Много е дразнещо, когато на лично /доколкото е лично, чрез собствено дете/ пострадали родители, дори в тази тема да е забранено да се оплакват от "къси клечки".  Още по тъжно е, че директора е глух за всякакви оплаквания, донася от сто кладенаца вода, за да докаже професионализам, там където той липсва. Разбирам че, за уцелилите от тотото добър преподавател е супер дразнещо да се говори срещу това иначе прекрасно училище, но все пак проявете малко емпатия.  Ужасно е да виждаш как ти съсипват детето и как убиват всякаква математическа амбиция в него. Това са деца положили много усилия, за да са в СМГ. А можеше да са и Вашите деца.
Скрит текст:
И все по някои предмет, ще бъдат  Вашите.Най- жалко за тези, на които са се паднали по БЕЛ или математика., Мисля, че много по продуктивно би било да се впрегнат усилията на всички родители, за да няма "Къси клечки" отколкото да се хулят оплакалите се.  Късите клечки, стават все повече и ще стигнат и до Вашето дете.  Част от миналогодишните седмокасници, бяха особено "късметлии" още от 5 клас.  Все повече се убеждавам, че проблема е в директора. Макар и вече да нямам дете в СМГ, все още ми е мъчно и необяснимо напускането на г-н  Костов.Страхотен, обичан и много пасващ на СМГ математик. Позволявам си да взема отношение, защото винаги ще обичам училището и ще бъда благодарна, за това което е дало на децата ми, а дори и за това каето не е дало. Всичко е урок, и доброто и не чак толкова доброто.

Съветвам всички родители, особено тези, които тепърва ще избират училище с децата си, да прочетат повече от внимателно горния пост.
Ето и още - след три години при коментирания учител в прогимназиалния етап, стигнахме до нови "висини" в определението за неподходящ за училището учител, като заключението е, че г-жа Бойчева е супер, в сравнение с преподавателя в гимназиален етап... И това е учител, от когото предният випуск се е оплаквал нееднократно (включително писмено) на директора.
Да си напиша и мнението за сегашното ръководство на гимназията - според мен посоката ще е само надолу. Не знам трудно ли е да се оцени фактът, че активът на гимназията са децата. Инерцията е голяма и за почти всички деца все още училището е избор номер 1. Но не можеш да смяташ всичко наследено за даденост и е безобразие да се допускат такива новоназначени учители по математика. Разбирам, че навсякъде може да се попадне на недобър учител, но директор на място би трябвало да вземе отношение, а не само да се опитва да замазва ситуацията. В конкретния случай учителят е с навършена пенсионна възраст, така че наистина опира до директора. Доста разсъждавам дали директор - историк наистина не може да вникне в проблемите, за които има обратна връзка и от ученици, и от родители, дори и от други учители по математика. Или има нещо друго, но нямам идея какво би могло да е. Според мен не може само да се снимаш усмихнат до купите на децата, завоювани в славните години на училището и да си мислиш, че те нещата така ще си продължават, независимо каква политика водиш.
Друго наблюдение, което имам, е че ръковоството мисля въобще е забравило, че съществува предмет информатика - пълно пренебрежение към каледнара на официалните състезания, подготовката, постиженията. Например, само СМГ не си резервира хотел в града на национално състезание, щото местата били свършили, затова спи в мизерия в съседен град. Постиженията на децата не се поощряват по никакъв начин. Тази година децата от Шумен отвяха децата от София и мисля че и тук инерцията няма да продължава вечно.
В периода 5-7 клас нямаше нерегламентиран прием, колкото деца влязоха, толкова завършиха. В гимназията вече сме свидетели на нови практики - само тази година има три деца, които не са покрили критериите за прием, а някои даже идват от езиков профил с ииче в математически с риче, освен това си избират паралелки и се местят, защото въпросният учител за тях не е достатъчо добър.
Не споделям мнението за учителя по математика. Да мотивира в 9 клас цял клад да иде на олимпиада си е чудо, след 3 години летаргия. Много съм доволна от преподаването,обратната връзка и старанието да научи децата да разпитват правилно.
За състезанията по информатика, сте абсолютно права. Но спане то я друг град не се случи само веднъж миналата година. Може би трябва някои да се наеме по-сериозно с организацията.
Иначе за тазгодишните парашутисти, и появата им почти ежемесечно, но дадоха "обяднение", че има промяна и от МОН им ги спускали. Колко е вярно не знам, ама дано вече да се поспрат.

# 217
Отиването на олимпиада се подразбира. Смешно е това да е критерий за оценка на преподаване в математическа гимназия.

# 218
  • София
Отиването на олимпиада се подразбира. Смешно е това да е критерий за оценка на преподаване в математическа гимназия.
Смешно е нали. Миналата година 4-5 деца се явиха. Толкова! И на малкото сме доволни.

# 219
  • В офиса
Говорите, че СМГ не е като преди 100 години, но пропускате нещо много важно и хубаво. В СМГ, оказва се, има културата "Предай нататък". Има много млади учители, бивши ученици, които преподават в училището, за да върнат на свой ред онова, което са получили от техните учители. Това е пример и за сегашните ученици и изобщо една много положителна култура, която не е типична за България.

Иначе аз харесвам Тонев. Първо мисля че е честен, второ, че е демократичен, и трето, че милее за училището (така както историк може) Одобрявам местенето от клас в клас, всъщност го намирам за добро, както и да има класове с по-лежерно темпо на учене на математика, и такива с по-висока летва. Като пиша лежерно, то е такова само в контекста на СМГ, за навсякъде другаде хич не е. И ако се обърнете да видите завършилите, ами намират си мястото и тези от лежерните, да го кажем така, класове, и другите.
Това, което преди правеше супер грозно впечатление, са ежбите между учителите и това, че децата ги виждат. Сега не знам как е, надявам се с идването на млади учители, които са извън кликите, да са намалели. Във всеки случай не прави чест да се коментират учители като "х е наркоман" (чух го, не от учител, но от достатъчно близо до учителите), или даже "у е къса клечка" (ами и г-н Стоев, бог да го прости, някои го смятаха за къса клечка, а той беше мъдър човек)
Да, нищо не е като преди 100 години. А може и да е за добро.

# 220
  • София
Сега остава да обясните, как родител на дете с амбиции в състезателната математика се очаква да преглътне разпределението в клас с "лежерен" преподавател и защо деца положили еднакви усилия и класирани на близки позиции на входа ще получат различно качество на преподаване и съответно различен шанс за развитие занапред. Да отбележа също, че и школите се водят от преподавателя на съотвентия клас. И за съжаление докато едните се готвят за състезания, другите не правят почти нищо и на тях.

# 221
Watercolor за школите по математика мисля, че ако детето иска може да посещава и тези, които се водят от другите преподаватели. Никой няма да го върне. Щом някой има интерес и желание да решава състезателни задачи, не мисля, че ще има проблем:)

# 222
За школите е така, могат да посещават която искат, но случайно или не, при едната преподавателка (сетете се коя) в "незадължителната" школата по математика се преподава материал, върху който после се пуска контролно в час. И на което контролно се пишат оценки. Съответно децата, посещавали школа при друг преподавател, виждат тоя материал за първи път. Но да, децата са "свободни" да изберат която искат школа, съответно са също така "свободни" да получат слаба оценка на контролното върху материал, който виждат за първи път.

# 223
Всъщност много трудно е дас е посещева школа на друг преподавател, ако школата е в учебен ден.  Всеки преподавател по Математика си води школи на неговите класове и се съобразява с техния график

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 16:57 от malinkap

# 224
Всички школи в училище, които представляват интерес за моето дете, са в петия блок.
Змей Горянски, не знам кой е този учител, ако става въпрос за сегашните сегашните осмокласници, но това прави подобна практика зловредна. Но пък сигурно така се генерира масово посещаване.
И даамм. Школата в Шумен, която се ръководи от Бисерка Йовчева, се развива в добра посока и софийската школа по информатика (и математика) "Олимпийци" вече си има конкуренция. Тинкърбел е права, че учениците са добър рерурс. Образованието се променя, учениците се променят, системата се намества. 

Общи условия

Активация на акаунт