С камера и телефон на път, или фотоспомени от близки и далечни места - 2

• 61 733
  • 648
  •   2
Отговори
# 645
Привет Simple Smile
Не знам дали питането ми е за точно тази тема, но търся някакви подходящи уроци, “трикове” за “научаване” правенето на добри снимки с айфон. Попаднах на една страница на български в инстаграм, трябвя да се заплати месечен абонамент, има и версия с 7 дневен пробен вариант. Някой ползвал ли е нещо подобно? Ако може на български език.

# 646
Добрите снимки с айфон се подчиняват на същите правила и логика като добрите снимки със всяка камера, съгласна съм, че телефонните камери са силно опростени в сравнение със стандартните камери, та всеки youtube или инстаграм канал, който прави тюториали за снмане с телефон ще ви е от полза.

# 647
Добро кадриране, подходяща светлина и фокус ще свършат работа за начало.

Основно правила при снимане:
*Правило на третините
*Правило на водещите линии – използвай пътища, стени, огради и др., за да насочваш погледа към обекта.
* Правило на рамката – използвай врати, прозорци, клони и други елементи, за да „рамкираш“ обекта.
* Симетрия – подреждай елементите симетрично за балансирана снимка.
* Правило на хоризонта – дръж хоризонта прав, особено при пейзажи.
* Запълване на кадъра – приближи се до обекта, за да няма излишно празно пространство.
* Баланс – разпредели визуалните елементи така, че снимката да не изглежда „наклонена“ към едната страна.
* Простота – избягвай претрупан фон и разсейващи детайли.
* Перспектива – снимай от различни височини и ъгли, вместо винаги от нивото на очите.

Една моя снимка  (скрийншот, защото е голяма)от миналата седмица и какво правила “вижда” използвани в нея AI.

* Водещи линии – най-силно изразено. Трамвайните релси водят погледа към центъра и замъка.
* Правило на третините – замъкът и трамваят са приблизително в горната/средната зона на кадъра, а релсите заемат долните 2/3.
* Перспектива – релсите създават силно усещане за дълбочина и пространство.
* Рамкиране – сградите и дърветата отстрани естествено „рамкират“ замъка.
* Баланс – голямото дърво вдясно се балансира от сградите и улицата вляво.
* Слоеве/дълбочина – има ясно преден план (релсите), среден план (улицата и трамваят) и заден план (замъкът).
* Контраст на мащаба – малкият трамвай на фона на големия замък помага да се усети мащабът.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2026, 19:31 от G&B

# 648
  • София
.... * Простота – избягвай претрупан фон и разсейващи детайли .....
Ето! Откога ви разправям, че хората все ми пречат 😅😅 То и научно обяснение си имало 🙃

Ладис, Тирол.
Използвах релефа ( плато + екстремно спускане и без изкачвания ) за да походя, три часа отне и в надпревара с видимо очаквана буря. Но я победих 🙂 Изядох им на тия хорица крушите и сините сливи! В магазин може да не ги и видя, но на дърво са ми като магнит. Сякаш вкусът е друг да го откъснеш сам. А знам, че не е.

Общи условия

Активация на акаунт