Коремчето вече расте, а мама се чуди момиченце ли е или момче (Тема 3/ Януари 2024г.)

• 46 005
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
За болничен и аз знам ,че само с един ден назад може.За обременяването с глюкоза май вече на всички го препоръчват за всеки случай...но най вече на тези който наддават много килограми и то особено в корема и тези които са предразположени и им е излязъл висок риск на бхс...
Момичета аз вече съм  с ниска Урея и пикочна киселина,но пък аптт ми е малко над горна граница,а не приемам нищо за разреждане на кръвта...онзи ден ме караха и креатинин да си пускани видях,че е около 58...вас карали ли са ви да го изследвате

# 481

Тези изследвания нормални ли ви се струват? Аз не разбирам изобщо а моята лекарка най вероятно ще може да ги види чак в понеделник защото е отпуска...

# 482

Тези изследвания нормални ли ви се струват? Аз не разбирам изобщо а моята лекарка най вероятно ще може да ги види чак в понеделник защото е отпуска...
Изглеждат супер според мен няма нищо нередно,но фибриногена ти няма резултат ...сигурно още не е излезнал

# 483

Изглеждат супер според мен няма нищо нередно,но фибриногена ти няма резултат ...сигурно още не е излезнал
Да някой от тях ще излязат утре

# 484
О, мен пък поста на Мъфинче ме подсети да питам. Един лекар ми каза (не помня вече и кой), че всички бременни правят може би след 24г.с да каза май, изследване за гестационен диабет. Рутинно било, обременяване с глюкоза.
Аз до сега съм мислела само, че при нужда и при някакви показатели се прави. И сега се замислих да ви питам, правили ли сте си? Прави ли се от всички? Има ли смисъл от всички?

Обременяването с глюкоза е категорично много тежко за организма изследване, аз рутинно не бих си направила, ако нямам други индикации. Сестра ми е с диабет и ми е обяснила доста от тези неща - ще си пусна скоро пак гликиран хемоглобин и инсулин, хубаво е те да се следят, освен глюкозата, като ги има тези показатели може да се изкара по схема и Homa индекс. Другото, което ми каза сестра ми и мога да направя е измерване с нормално хранене - правя си сутрин на гладно, после след закуска и тн, общо взето като с домашен глюкомер. Моята АГ искаше да ме праща на обременяване като чу,че имаме диабет в семейството, но я отрязах, най-малкото ѝ казах, че аз няма шанс да приема тази глюкоза, гади ми се още, а и си имам чувствителен стомах, абсолютно съм сигурна, че ще я повърна, преди да я усвоя.

# 485
Абсолютно съм съгласна,че обременяването с глюкоза е много тежко за организма изследване...и аз изследвам гликиран хемоглобин и инсулин на гладно...с няколко момичета се засичам пред АГ ,които са правили обременяване с глюкоза и имат гестационен диабет и в повечето случаи им ограничават сладкото и тестяното и отделно ги карат да си купят глюкомера и да я мерят в къщи сутрин на гладно и после след хранене и явно вече ,ако е много висока и се задържа такава изписват нещо за регулиране.. .
По принцип знаете ли колко е нормално да е кръвната захар на гладно по време на бременност...не трябва да е над 5 или по ниска е стойността ?

# 486
Абсолютно съм съгласна,че обременяването с глюкоза е много тежко за организма изследване...и аз изследвам гликиран хемоглобин и инсулин на гладно...с няколко момичета се засичам пред АГ ,които са правили обременяване с глюкоза и имат гестационен диабет и в повечето случаи им ограничават сладкото и тестяното и отделно ги карат да си купят глюкомера и да я мерят в къщи сутрин на гладно и после след хранене и явно вече ,ако е много висока и се задържа такава изписват нещо за регулиране.. .
По принцип знаете ли колко е нормално да е кръвната захар на гладно по време на бременност...не трябва да е над 5 или по ниска е стойността ?

Не мисля, че има разлика с по време и извън бременност, специално за глюкозата. Ако е над 5, аз бих пуснала допълнителните кръвни (всъщност бих си ги пуснала и на по-ниска, моята е 4 и нещо и веднъж годишно пускам гликиран хмгб  и тн) и вече ако там има отклонения - обременяването. Иначе моите приятелки, които са имали гестационен диабет през бременността, с подходяща диета, но все пак хранителна, както и малко повече движение, нямаха нужда от лекарства. Но ако сега е висока захарта, също от наблюдения, много често си има проблем и извън бременността - начален етап на инсулинова резистентност, например. Със сигурност има и момичета с гестационен и извън да нямат проблеми, но често се случва и небременни да си тече нещо и е хубаво да го наблюдаваме това.

# 487
Да и според едната ми АГ повечето момичета които развиват гестационен диабет са имали инсулинова резистентност още от преди това,но въобще не са знаели за нея...лошото е,че има случай на нормални инсулин и гликиран хемоглобин,но при обременяването инсулина на някоя от минутите скача до небесата,което пак си е ИР...но това се случва много рядко...обикновено инсулина на гладно и гликирания хемоглобин първи показват,ако има проблем.

# 488
Лелее, момичета почти нищо не разбрах от вашата дискусия.
Повечето думи не съм ги и чувала до сега.
Дайте с по две думи, какво да си пусна, как се наричат доп. изследвания които да си направя.
Тази глюкоза има ли я обикновената пкк, да видя колко ми е?

# 489
Лелее, момичета почти нищо не разбрах от вашата дискусия.
Повечето думи не съм ги и чувала до сега.
Дайте с по две думи, какво да си пусна, как се наричат доп. изследвания които да си направя.
Тази глюкоза има ли я обикновената пкк, да видя колко ми е?
Не кръвната захар/серумна глюкоза я нямаше ПКК отделно се пуска...може заедно с инсулин на гладно и гликиран хемоглобин ..ако не знаете как се изчислява Хома индекс може и него да си пуснете ...повечето лаборатории дори имат пакети Инсулинова резистентност основен и там ги има тези неща

# 490
Намерих, имам Глюкоза ( Glucose ), пусната сега от доктора по зк
4 е  пише че е в норма?

# 491
Намерих, имам Глюкоза ( Glucose ), пусната сега от доктора по зк
4 е  пише че е в норма?
Да това глюкоза е кръвната ти захар и е съвсем в норма

# 492
На въпроса за феталната ехокардиография. Не е от задължителните, а от препоръчителните прегледи. На феталните морфологии се гледа сърчицето, но си е друго да го види специалист. Аз ходих при предната бременност, беше много подробно и хубаво обяснено всичко. Месец след раждането заведох бебето на контрола и сега предстои на 2 годинки пак. Повечето дечица се раждат с лек сърдечен шум, който изчезва постепенно, но е добре да се проследи. Аз самата съм с лек дефект на сърцето и следя внимателно тези неща. Като специалист препоръчвам д-р Румен Маринов в Надежда. Уникален е!
За обременяването с глюкоза - не е задължително за всички. Ако бебето върви голямо, вие качвате килограми бързо, глюкозата е висока примерно - това са фактори да ви пратят на това изследване. С предната бременност правих 2 пъти, но тогава качих 30кг и бебето вървеше с 2 седмици напред. Така и не развих гестационен диабет. Оказа се, че съм отключила Хашимото и от него килограмите хвръкнаха толкова.

# 493

Ох момичета пак аз досаждам... Много от тези стойности ме притесняват... Според вас има ли нужда от спешно лечение или може да изчакам спокойно понеделник?

# 494
Боби, помниш ли колко е прегледа при Маринов?

Кити, като гледам стойностите,свързани с еритроцитите са ти разбутани, а тези пък които не са, клонят към гранични стойности и може скоро и те да паднат. Хемоглобина ти вече е на границата. Да не те отчайвам но едва ли някой лекар ще сетрогне засега,но имай едно наум, че може да клониш към анемия и не е нужно да е желязна. Ако имаш възможност изследвай желязо, феритин, фолат и В12. Мен ме влачиха две години с анемия с много по лоши резултати от твоите й всички АГ казваха,че нищо ми няма,да не ги гледам тия резултати
 Сегашния ми АГ обаче веднага би те насочил към още изследвания, защото може да имаш дефицити , а анемиите са няколко вида.

Общи условия

Активация на акаунт