164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" - тема 3

• 83 147
  • 647
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, децата ми са се спряли на испанската гимназия ( въпреки, че се двоумят все още и 91НЕГ е на хоризонта). Чудим се с какъв втори език е най-добре.  Всчики съвети и препоръки от майките на деца, които вече учат там ще са ни от полза. Благодаря

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 14:34 от velinaks

# 226
Здравейте, децата ми са се спряли на испанската гимназия ( въпреки, че се двоумят все още и 91НЕГ е на хоризонта). Чудим се с какъв втори език е най-добре.  Всчики съвети и препоръки от майките на деца, които вече учат там ще са ни от полза. Благодаря
Испанският е в една група с италианския, френския и португалския. Френският е много труден език, но ако им харесва не е лоша опция. Тези, които не избират английския ще излязат с 3 чужди езика, защото повечето деца си учат английски по школи. Само децата могат да кажат кой език предпочитат.

# 227
Няма как някой да ви даде съвет, защото предпочитанията са различни. Аз например не харесвам немския, опитах се и да го уча, но не е моят език. Големият ми син не пожела да го учи, също...може да съм му повлияла несъзнателно...Предпочете испанския. Към момента немския е доста по- търсен, но забелязвам и отлив откъм предпочитания да го учат. Испанският език е по- хубав, по- лесен и всичко пО за мен, но откъм реализация немския е по- добрия вариант. Пък и НЕГ води класацията и в балове и ДЗИ.

# 228
Въпросът беше за втория език в испанската. Ако има висок бал и не иска английски -изборът е между френски (по-търсен и малко по-труден) или италиански (с много добри отзиви за преподавателя); португалски би бил само компромисен вариант, ако не стига бал за друго.

# 229
Въпросът беше за втория език в испанската. Ако има висок бал и не иска английски -изборът е между френски (по-търсен и малко по-труден) или италиански (с много добри отзиви за преподавателя); португалски би бил само компромисен вариант, ако не стига бал за друго.
Защо е компромисен вариант португалският според вас?
Дъщеря ми е в паралелка с португалски, сега завърши девети клас. Госпожата им по португалски, госпожа Тимерман, е страхотен преподавател. Всички деца много я харесват.
Моята дъщеря си харесва и португалския език, учи го с желание и старание.

# 230
За мен лично е компромисен заради това, че е непопулярен. Преподаватели не знам кои са и не съм коментирала, а това, че детето го харесва е много хубаво.

# 231
  • София
Saffron,  когато дъщеря ми пишеше желания след 7ми клас, я помолих да не пише английски. Доводът ми беше, че дори, на втория език,  да се научи само да пита за посоката и да поръчва храна, пак е бонус  Тя избра френски. Не съжалява. Въпреки, че по едно време ме обвиняеаше, че заради него успехът на дипломата ще е по-нисък. Което е факт.

# 232
За френски гласувам с две ръце, макар и по-труден; италианският, доколкото разбирам е хит в испанската -дали заради преподавателя, или заради звучността на езика -не знам;  английски биха записали тези, които гонят по-висок успех или искат да им е по-лесно… За мен лично единственият довод да запишеш португалски е, за да си в испанската. Ама това са си мои разсъждения.

# 233
Не е съвсем така. Миналата година балът за паралелката с португалски беше по-висок от с френски при момчетата.
Всеки, който не харесва френски би избрал друг език.

# 234
Разбира се, че всичко е субективно. Аз се опитвам обективно да тълкувам фактите с оглед ползи-трудност-успех и т.н.  Зададеният въпрос беше какъв език да се запише като втори в испанската.

# 235
  • София
И отговорът е - какъвто иска детето.

# 236
Да, при положение, че знае какво иска и му стига бала. В случая, останах с впечатление, че не са наясно какъв втори език да изберат. Дано балът да им стига за всички и да направят избора си!

# 237
Девойката си избра португалски миналата година , бал имаше и за френската паралелка, отказа да я пише изобщо. Искаше в тази с италиански, защото там отиде и нейната приятелка, но бала не стигна за там. Но със сигурност, не в записала португалски, само за да е в Испанската.
Супер доволна е, случиха на чудесна класна, която ще си им остане и в 9ти клас и ще преподава испански и на останалите 9ти класове. Тази година на директорското контролно, те бяха и с най-високия резултат. Таа, ако има бал и опция детето да си избере вторият език,бих го оставила да избира само.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 22:15 от silvery

# 238
Да избере език, който ще иска после да доучва до по-високо ниво извън ИГ и да ползва с удоволствие.

Дъщеря ми е с италиански и нито за миг не е съжалила. Френски не харесва, португалски няма да ползва, английски знае до C1.

Известният учител по италиански остава само на профила и от тази година на 9 и 10 клас ще преподава нов учител.

# 239
Здравейте, виждам информация от 2022 г., че на испанската е дадена нова сграда, което ще позволи децата да преминат в едносменен режим, когато бъде ремонтирана. Към родителите на ученици там - има ли някакви надежди това да се случи скоро?

Общи условия

Активация на акаунт