Нашите орхидеи – тема 42

• 35 123
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Тази без листата трябва да се подреже до здрава тъкан отгоре. Всичките корени, които са изсъхнали в основата да се махнат. Може да се окаже, че няма останало нищо, доколкото корените на фалчетата дълго време живеят след отделянето от стеблото. Стоят си дебелички, сочни и зелени, дори да да не са свързани с растението. Изсъхването от основата е признак за склероциално гниене. за съжаление почти винаги смъртоносно, освен ако не се хване навреме и не се пререже стеблото под заразяването.
Другото растение може да се оголи от корите, като част от тях се премахнат, а торфената чашка се изчопли с пинсети. Аз не бих рязала цветоносите, защото не ми се вярва особено да изкара кейки от пънчето. Все пак е добре като се оголи, да снимате и да покажете стеблото. Най-вероятно ми се струва да пусне кейки от цветоносите, като трябва да сложите растението на топло (25+ градуса най-добре) и светло. Поливайте оскъдно.
И двете не бих ги вадила за сега от саксиите. Това ще им види сметката почти сигурно.

# 646
Първата цъфна.

# 647
Аз разбрах как да ограничавам фалчетата да не бягат от саксиите. На няколко такива изсипали се навън, през есента им сложих лампа точно отгоре. Вече направиха завой и започват да растат нагоре. Но само хибридите завиха, видовите продължават да се изливат извън кашпата, независимо откъде им свети.

# 648
  • София
Да, това с лампата работи. Малко странно при мен обаче. Имам лед-ленти на задната страна на рафтовете. Отпред на метър и нещо е прозореца, отзад ледовете. Листата се точат към прозореца, цветоносите на задния ред фалчета към ледовете. Чакам да се оформят добре пъпките и въртя каквото мога, накъдето мога. Не е лесно. Всеки тетрис е детска игра пред джунглата от корени, листа и цветоноси.

# 649
Привет 🙃

И беличкият /или се води зелен?🤔/ ме зарадва ☺️

В очакване съм на лилавия 🤗 Розовият, който цъфти постоянно, вече го споделях с вас 🙃

# 650
  • Благоевград
Здравейте! От скоро и аз съм любител и си имам цели 5 орхидеи вкъщи. Едната вече цъфна

В работата също си подаряваме за празници и вчера забелязахме, че листата на една от тях са странни. Не са гладки, а има нещо по тях, тъмни малки петънца. Само от горната страна на листата, отдолу няма. Такава ли си е или е болна? Как да се погрижим за нея?

# 651
  • Мадрид / София
Такава е, петниста. По-рядко ги има, но има. Гледат се като другите, нищо по-различно. Иначе честит цъфтеж.

# 652
  • София
Фалчето е Pretty romance. Хубав, едроцветен сорт. Честит първи домашен цъфтеж! Шарените листа са си естествено такива. Някои сортове имат подобни точици на всички листа, а има и такива, на които само младото листо е петнисто.

# 653
  • Благоевград
Много ви благодаря!
Имам общо 5 вкъщи различни видове, като освен тази розовата, другите 3 са пуснали пъпки и ги виждам как леко растат. Последната нещо не я бива, мисля, че трябва да й сложа нова почва. Ще я снимам и ще кача снимки, за да ми помогнете да се грижа добре за тях.

# 654
  • софия

Една супер ароматна катлея,която си цъфти по часовник Myc . RIO's Little Treasure (C. violacea × Mcp. albopurpurea)

# 655
  • Варна
Пък моята е надула едни пъпки, а цъфване няма. Първа ми е, не знам дали е нормално, ма ще си чакам.

# 656
magi mei,
Разкошна е! С тези контрастни цветове. И е ароматна...

# 657
  • софия
Пък моята е надула едни пъпки, а цъфване няма. Първа ми е, не знам дали е нормално, ма ще си чакам.
Ще цъфне, просто и трябва време. Имала съм катлеи ,които от показването на калъфа до самият цъфтеж са минавали 6мес .

# 658
Две фалчета, едно до друго на перваза заедно пуснаха цветоноси, едното бааааавно налива, другото забрави кога цъфна Grinning Всяка си е с нейния ритъм.

# 659
Страхотна е! 😍

Имам една, но не съм сигурна как да я гледам, бихте ли споделили?

Една супер ароматна катлея,която си цъфти по часовник Myc . RIO's Little Treasure (C. violacea × Mcp. albopurpurea)

Общи условия

Активация на акаунт