Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 917
  • 766
  •   1
Отговори
# 165
  • у дома
Не знам колко деца на фона на всички седмокласници в България са се явявали и на втори модул преди, ако само първи е бил достатъчен за кандидатстването в гимназии, за които не е от съществено значение да имаш максимални резултати. Те няма и да са се готвили за такова ниво (С), ако първи модул включва задачи от ниво А и В и това са им възможностите и е достатъчно за амбициите им.
Тогава имаше и прием скед 8 кл и тези деца ,които си оставаха в училището не държаха 2 модул,но не бяха много като цяло.Повечето оставаха в 8 кл,ако имаха 2 за кандидатстване след 7 кл и нямаха просто избор.
И само с оценката от 1 модул не можеше да се кандидатсва никъде.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:12 от svetlaem

# 166
https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-obmislya-vrush … a-izpitite-7-klas - това може би ще обхване нашите деца. Мисля, че отговаря на интересите на деца като моето и на интересите на деца, които се борят за СМГ и няколко други гимназии и събират максимални резултати на НВО математика - първи модул за всички, втори за тези, на които има трябват 100 точки и са подготвяни разширено или са учили до седми клас в СМГ или друго училище с повече часове математика. Наистина не е редно да са при еднакви условия деца с 5 часа и деца с по 8-10 часа и повече седмично по предмета. А и целите на децата са различни.

Сега сигурно ще ме почнете, но ако се прави за математика трябва да се прави и за БЕЛ. Защо брилянтен математик или физик или дете което рисува брилянтно да го спира изпита по БЕЛ?
Трябва да има и 2 нива на БЕЛ по тази логика!
Иначе съм за - да не се правят децата универсални войници!!! Но не само за математика, а и за БЕЛ!!!

# 167
Забравила.съм, благодаря.
Значи сега може просто да се направи във втори модул за децата, изучавали.лазшеляно, т.е състезатели и задачите да са олимпиадни или от ниво С, а за първи модул да е върху материала в училище при норямтив 5 часа седмично и тогава там ще са задачи от ниво А и В, с които децата да могат да се справят. Ако е нужно да се увеличи и времето им. Който иска да се пробва, никой няма да го ограничи да не решава и втори модул.
Сисил, съгласна съм. Втори модул по БЕЛ не е ли преразказът сега?
И за другото съм съгласна - децата, които кандидатстват с рисуване да се явяват на изпит по рисуване и неговата тежест да е по-голяма, от НВО по отделен предмет. Например изпит по рисуване *2, НВО *1. Да не говорим, че училищата към Министерство на културата си правят свое класиране и изпити по рисуване, танц, солфеж, инструмент... - Кой за каквото  кандидатства. Езиковите гимназии могат да утрояват БЕЛ, математическата и технически професионални - да утрояват математиката... Така наистина децата ще се отсяват според способностите им, без да у нужно да са универсални.

# 168
  • София
Бе, какви олимпиади! Честно! Не само състезателите по математика имат за цел елитните гимназии. Спрете се малко!
Според мен за нашите деца максимум идеята за втора дата септември да влезе в сила. Това за връщането на предишния модел на НВО е крайно необмислено. Не може механично да връщаш модел, измислен за и дестващ при друг модел на образователна система - когато основно образование се завършваше не в 7-ми, а в 8-ми или 9-ти клас, кандидатстваше се и след 8-ми клас и имаше възможност некандидатствалите да си останат в досегашното училище.
Нивото на сложност на НВО не зависи от това дали изпитът е разделен механично на 2 модула. И да, ако се усложнява /а и според мен трябва/, трябва да се усложни и българският - първи модул. И в първи модул по математика трябва да има и по някоя друга малко по-трудна задача.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:48 от sanaka

# 169
Когато аз кандидатствах нямаше задължителни изпити, а имаше изпити по всичко, като искаш биология държиш биология и ти се вземат балообразуващи от училище някакви предмети. Като искаш физика, математика, информтика - държиш математика. Като искаш рисуване държиш рисуване. Като искаш езикова или хуманитарна държиш БЕЛ. Така никой няма до го спре една запетайка за желаната специалност или една "питагорова теорема" ...

В момента е направено така, че ти ако искаш да учиш рисуване в най-добрата паралелка в голям град с много деца наистина може да те провали математика или български, защото баловете са толкова близки, че има значение. Същото е при всяка елитна гимназия в голям град, няма значение какво искаш да учиш за най-желаните паралелки трябва да си универсален войник!

Забравила.съм, благодаря.
Значи сега може просто да се направи във втори модул за децата, изучавали.лазшеляно, т.е състезатели и задачите да са олимпиадни или от ниво С, а за първи модул да е върху материала в училище при норямтив 5 часа седмично и тогава там ще са задачи от ниво А и В, с които децата да могат да се справят. Ако е нужно да се увеличи и времето им. Който иска да се пробва, никой няма да го ограничи да не решава и втори модул.
Сисил, съгласна съм. Втори модул по БЕЛ не е ли преразказът сега?
И за другото съм съгласна - децата, които кандидатстват с рисуване да се явяват на изпит по рисуване и неговата тежест да е по-голяма, от НВО по отделен предмет. Например изпит по рисуване *2, НВО *1. Да не говорим, че училищата към Министерство на културата си правят свое класиране и изпити по рисуване, танц, солфеж, инструмент... - Кой за каквото  кандидатства. Езиковите гимназии могат да утрояват БЕЛ, математическата и технически професионални - да утрояват математиката... Така наистина децата ще се отсяват според способностите им, без да у нужно да са универсални.
Дори да се утоява единия предмет в най-желаните паралелки пак този който остава *1 ще играе огромна роля - пак казвам в градовете с много деца.
Не можеш да влезеш в голям град с БЕЛ 70 и МАТ 100 ако ти се утроява МАТ!!!

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:35 от sisill

# 170
  • София
В ЕГ винаги приемът е бил и с бел, и с мат. А предложението на директора на 51, всяко училище да си прави изпити е просто безумно. Съвсем ще побъркат децата с множество изпити.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 19:12 от sanaka

# 171
Санака, предавам се. Усложнявайте до безкрай за всички деца в България заради 500 максум в София, ама не се оплаквайте, че училището не е достатъчно и се налага да се учи и на частни уроци и курсове. Нито, че нивото в България е ниско. Ниско е, да. Не може да сравняваш ябълки с круши, деца с 5 часа математика в малкия град без школи и деца от София с десет часа математика на седмица. То и софиянчетата не са равнопоставени, де.
Всичко се върти около шепа деца, разбрахме го
И не, не стая въпрос за елитни и не елитни, а за елитарни и обикновени.
Сисил, къде 70 +100*3 не можеш да влезеш освен в София, де?
422 е минималният бал в МГ Русе, шести по големи в страната град, 130 000 жители. Най-весокобаловото училище в града. 3*100+70+89 (да сложим една 5 по БЕЛ в свидетелството заради тези 70 точки) = 459. Влизаш на първо класиране. И при удвояване влизаш в топ 6 (МГ, АЕГ, СУЕЕ, СУПНЕ, ПГИУ и "Ботев") -  340+89= 429. За София, ясно, че не стига. Интересно един такъв бал за къде би стигнал в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Плевен? Ако има пишещи от там, биха ли коментирали минималните балове в техните градове в елитните училища?

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:46 от Mama Ru

# 172
В ЕГ винаги приемът е бил и с бел и с мат. А предложението на директорът на 51, всяко училище да си прави изпити е просто безумно. Съвсем ще побъркат децата с множество изпити.

Може - никога не съм се интересувала от езикови точно, защото трябваше да се държи БЕЛ. За Биология знам, че не е трябвало бел или мат и за математическите също не трябваше БЕЛ.

# 173
И когато бяха на два модула, вторият само за кандидатстване, пак почти всички държаха и двата, и кандидатстваха. Единствената разлика беше, че МОН си оценяваше резултатите за статистиката само на база първи модул. Страшна промяна, няма що. Ще реши всички проблеми. Rolling Eyes А глупостите на директора на 51-во изобщо не искам да ги коментирам.
Е, то това е ключът за палатката, де. Хем пръста си няма да мръднат да променят нещо, хем рязко ще "подобрят" средните резултати. С един куршум... много зайци.
Втора дата през септември според мен е чудесен вариант. Няма нормален родител, който доброволно да си остави детето да не се яви на първа дата и да учи цяло лято за втората. Още повече тя няма да е поправителна, а само за тези, които не са се явили. Безумен риск би било да го направиш умишлено, а и децата няма да влизат служебно, а трябва да си изкарат необходимия резултат.

# 174
Мама ру, понякога ми е адски трудно да разбера логиката ти. Знам че е извъртяна изцяло от детето ти и искаш да се закачи някъде в нормално училище.
Обаче реално нещата не стояха така.
Втори модул беше ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН АКО кандидатстваш. Сега след като всички кандидатстват спрямо закона това е безсмислено.
Идеята за тия два модула е най- вече да кажем - вдигнахме резултата, щото ще оценим само модул 1 и тогава НВО ще е да кажем с 45 точки средно МАТ, което няма да е жалкарско .
Няма да се промени бала за кандидатстване с такава стъпка, защото пак ще се гледат двата модула заедно.
Ей така изглеждаше в две колонки, но по същество първата нямаше никакво значение

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 17:47 от second

# 175
  • София
Санака, предавам се. Усложнявайте до безкрай за всички деца в България заради 500 максум в София, ама не се оплаквате, че училището не е достатъчно и се налага да се учи и на мастни уроци и курсове. Нито, че нивото в България е ниско. Неско е да. Не може да сравняваш ябълки с круши, деца с 5 часа математика в малкия град без школи и деца от София с десет часа математика на седмица. То и софиянчетата не са равнопоставени, де.
Всичко се върти около шепа деца, разбрахме го
И не, не стая въпрос за елитни и неелитни, а за елитарни и обикновени.
Всъщност, видно от твоите постове, всичко се върти около твоето дете. А "усложняването" - връщане на нивото на сложност от 2018 и преди това - е в полза на ВСИЧКИ. По-слабо подготвените деца няма да са в по-неизгодно положение. Просто всички ще влизат навсякъде с по-ниски балове. И дребните грешки, дължащи се не на липса на знания, а на стрес, моментно разсейване и т.н. няма да имат решаващо значение.

# 176
sanaka, много точно.
И въобще, за какви сложни матури говорим? Последните 4 години матурите не са трудни, наборите са големи и баловете са в небесата.
И това с положението в София вече става банално... Положението в София е такова, защото четвърт България е в София вече, а училищата са с капацитета си отпреди това. Затова и истерията в София покрай НВО е с потресаващи размери. Не сме цъфнали и вързали.

# 177
Всъщност, видно от твоите постове, всичко се върти около твоето дете. А "усложняването" - връщане на нивото на сложност от 2018 и преди това - е в полза на ВСИЧКИ. По-слабо подготвените деца няма да са в по-неизгодно положение. Просто всички ще влизат навсякъде с по-ниски балове. И дребните грешки, дължащи се не на липса на знания, а на стрес, моментно разсейване и т.н. няма да имат решаващо значение.

Да, но ако го направят така както е написано само грешките по математика няма да имат значение, докато тези по БЕЛ ще имат и това си е ощетяване на децата които не им спорят езиците.

sanaka, много точно.
И въобще, за какви сложни матури говорим? Последните 4 години матурите не са трудни, наборите са големи и баловете са в небесата.
И това с положението в София вече става банално... Положението в София е такова, защото четвърт България е в София вече, а училищата са с капацитета си отпреди това. Затова и истерията в София покрай НВО е с потресаващи размери. Не сме цъфнали и вързали.

Ами мисля, че само в София, Бургас, Варна, Пловдив като цяло има някаква "истерия" на другите места май не е така.
Както каза моята племенница преди години - тя живее в Габрово - Лельо какво се притесняваш, това не е София ще вляза където си поискам - така и стана.
Другата пък по-малката искаше да идва към София, защото искала да има конкуренция - писнало и да е най-умната - да и имам самочувствието Simple Smile Но нямаше как да и стигне бала за София, а в Габрово си влезе каквото поиска.
Та да винаги истерияте е била в градовете с повече деца - и съответно по-голяма конкуренция и това мисля, че не е тайна за никой.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 18:24 от sisill

# 178
  • София
Какво ощетяване, като изпитът ще е еднакъв за всички? Просто разлояването ще е по-добро. И аз говоря за усложняване и на двата изпита - леко, с училищен материал, не нещо извънземно. Грешки от стрес и разсейване се допускат и по БЕЛ.

# 179
И в малките градове не е добре с капацитета на училищата. Писала съм, аз като учех в МГ 3 паралелки, 70 000 град. Сега пак 70 000 град 6 паралелки МГ. И балът за мг 300, бих казала срамота. В същото време няма подходящи паралелки за по- слаби ученици. Вкички зорлем мг.

Общи условия

Активация на акаунт