Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 905
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
До сега се обясняваше, че никой няма да причини такъв стрес на детето си нарочно и да си провалят лятото. Сега пък щом ще има надпланов прием е ок да е на края на август или септември втората дата.

# 151
  • София
това беше само пример със  септемврийската дата

# 152
  • София
Няма как да участва на второ класиране, ако не е участвало на първо. Нека обсъждаме все пак реалистични хипотези.

# 153
Санака, а ако между двете класирания излязат резултатите от второ НВО, детето на първо кандидатства с нула точки от НВО, но на второ в системата вече ще са заредени точките му от НВО 🤔.
А и се разглеждат само хипотези, че говорим за дете, което е с пълно шест и на НВО би изкарало над 90 точки и на двете, но е било възпрепятствано да се яви и на двете дати. В сферата на хипотезите някое дете може да се яви на едната дата, но да не е могло да се яви на другата от редовните. Например след НВО БЕЛ се разболява, чупи крак/ ръка, почива внезапно близък човек.... Или обратното - било е възпрепятствано на първа дата, но е успяло да се яви на втора. Хипотетично, при добро представяне на едното НВО и при утрояване на точно това НВО, в провинцията поне, то би могло да разчита на влизане в елитна гимназия. 90*3=270+100=370 за София не е достатъчно, но за други градове е. Вече зависи и за какво дете говорим, къде живее, какви цели има...
Ако междувременно се е явило на пропуснатото НВО вече за второ класиране би трябвало да може да ползва точките и от двете НВО.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 13:14 от Mama Ru

# 154
Ако участват от второ  класиране ( или както го измислят точно) ще има доста избор за тези 20 -тина деца и то в добри училища, няма що да го дъфкаме. Като се е случило нещо да не могат да се явят.. то как да стане?
Те , и през септември,  някои сигурно няма да могат, дайте да има трета и четвърта дата с "равен шанс", е как ?

Тъкмо ще се пресече напълно идеята, че някой нарочно ще вади медицински документи и да ходи на втората дата, като ще предпочита да си участва на първо класиране.. аз лично съзирам среда за корупция със септемврийска дата и надпланов прием и няма да са 20- сет явили се деца, ще станат в пъти повече Thinking

Например, дете Х не успява да влезе в НПМГ на редовна дата, но дете Y вади медицинско, учи цяло лято ( два месеца повече, като няма други уроци)  и влиза с надпланов прием в същата паралелка в НПМГ на втора дата през септември. Thinking  Равен ли им е шанса на двете деца?
Мнението ви зависи , от това дали сте майка на дете X,  или на дете Y, ясно е...
p/s/аз лично не съм медицинско лице, но още днес мога да извадя документ , че ще ме оперират в травматологията .... то има луди хора ще правят такива глупости

Аз си мисля, че изкара ли детето честно оценката си дали 2 месеца по- рано или по-късно все заслужава да влезе.
Единици са децата, които без да полагат, кой знае колко усилие могат да изкарат висок бал и да влязат каквото поискат. Мнозинството са наясно, че трябва да положат повече усилия и го правят. И то не последните 2,3 месеца, а поне последните 2 години. А знам и за случаи от 1ви клас детето все е по школи и уроци..., така че тези 2 месеца не ми се струват толкова важни.

# 155
  • София
Абе хора, не знаете ли как става класирането? Желанията се подават на първо класиране. На второ участваш за същите желания, като или се придвижваш напред, или оставаш в същата паралелка, в която си класиран на първо класиране. Как ще стане това, ако изведнъж на второ се появят нови участници и/или нови балове? Ще има деца, приети на първо класиране и изпадащи изобщо от класирането на второ. Абсурдно е това.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 13:17 от sanaka

# 156
  • София
Ще трябва да го измислят. Нали говорим за много малко деца. Обаче, така че да няма съмнения и подозрения и да не е почва за злоупотреби. Тъй и тъй ще се  правят промени. То, това с втора дата вече си е промяна и то сериозна, няма да мине без промени.

# 157
  • София
Кое да измислят? Нов, непознат досега в историята принцип на класиране ли? Да, това ще е далеч по правилно, практично, лесно и справедливо от отделно класиране на 20-тина деца.

# 158
Каквото и да измислят, все ще има недоволни.

Взех справочните таблици по БЕ и Литуратура за 5, 6 и 7 клас на БГ-учебник. Бяха много полезни на голямата ми дъщеря, а и на мен, когато трябваше да обясня нещо в крачка, идеални са за бързо ориентиране и справка. Взех и христоматията по литература на БГ-учебник, харесва ми, че встрани от текста има изведени непознатите думи, не знам дали е така и на другите издателства. Ще трябва да се справя с отказа на дъщеря ми да пипне каквото и да било през ваканцията, защото на 2 септември има входно ниво в школата за определяне на групата, а дотогава ще е забравила всичко.

Някой беше писал по-горе за материално стимулиране. Неразбираем е за мен този модел. За мен детето трябва да разбере, че усилията, които полага, касаят пряко собственото му бъдеще.

# 159
https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-obmislya-vrush … a-izpitite-7-klas - това може би ще обхване нашите деца. Мисля, че отговаря на интересите на деца като моето и на интересите на деца, които се борят за СМГ и няколко други гимназии и събират максимални резултати на НВО математика - първи модул за всички, втори за тези, на които има трябват 100 точки и са подготвяни разширено или са учили до седми клас в СМГ или друго училище с повече часове математика. Наистина не е редно да са при еднакви условия деца с 5 часа и деца с по 8-10 часа и повече седмично по предмета. А и целите на децата са различни.

# 160
  • София
И когато бяха на два модула, вторият само за кандидатстване, пак почти всички държаха и двата, и кандидатстваха. Единствената разлика беше, че МОН си оценяваше резултатите за статистиката само на база първи модул. Страшна промяна, няма що. Ще реши всички проблеми. Rolling Eyes А глупостите на директора на 51-во изобщо не искам да ги коментирам.

# 161
  • София
За мен би било стъпка в добра посока, ако върнат двата модула. Като не използват втория, за да се оценяват, могат да го поусложнят малко и да не се борят децата за стотни от запетайки.
Не мисля, че за нашия набор ще стане някаква промяна, но като цяло и това, и втората дата ми звучат като добри идеи.

# 162
Не знам колко деца на фона на всички седмокласници в България са се явявали и на втори модул преди, ако само първи е бил достатъчен за кандидатстването в гимназии, за които не е от съществено значение да имаш максимални резултати. Те няма и да са се готвили за такова ниво (С), ако първи модул включва задачи от ниво А и В и това са им възможностите и е достатъчно за амбициите им.

# 163
  • София
Не, първи модул не беше достатъчен за някои гимназии - втори беше за кандидатстване, независимо в каква гимназия се целиш. Все едно са два изпита, един за вътрешно оценяване на образованието и един за кандидатстване.

# 164
Аз си мисля и друго. Гледам оценките от свидетелството, които се приравняват към точки:
6,00 - 50 точки;
5,00 - 39 точки
4,00 - 26 точки
3,00  - 15 точки.
Ако ги вземем като ориентир нека първи модул включва задачи от раздел А - общо до 41 точки и задачи от раздел В за още до 34 точки и втори модул със задачи от раздел С (или олимпиадни) за 25 точки. Или наляво да са три модула:
1 - раздел А за  60 минути
2 - раздел В  за 60 минути
3 - раздел С за 90 минути
* Времетраенето на модулите търпи промени, като се определят броя задачи и времето, нужно за решаването им.
Така ще се отсеят състезателите за елитните училища на втори модул. Останалите ще се справят според силите си. И съответно ще се класират според силите си, но на база първи модул ще имаме една по-реална картина, защото той ще е върху учебната програма в масовото училище с 5 учебни часа седмично. Деца с Много добър (5) в училище не би трябвало да имат при такъв вариант трудности да покрият тези 70-75 точки, а това в болшинството случаи ще е достатъчно за класирането им в училища, които не утрояват НВО математика. И ще се получи и разслояването в София на децата с максимални балове, защото трети модул няма да е по силите на повечето или в сферата на интересите им и едва ли ще има 400 максимални резултата от 100 точки.
И няма да има училища със средни резултати под 30 точки, защото сега училищата и учениците в страната не са равнопоставени - работи се в коренно различни условия, но се състезават при еднакви.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 16:57 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт