Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 900
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Голяма дискусия се е развихрила. Ние, миналите през НВО веднъж, а някои и повече пъти, ще потвърдим как треперим в последната седмица детето да не счупи дясна ръка (или лява, ако е левичар), да не се разболее от варицела (имаше случай и майката се чудеше как да маскира пъпките, а други майки скочиха, че ще заразява околните) и т.н. Когато детето ти е се е готвило година, че и две, след школата е обядвало в колата, за да отиде на урок следобед, да не успее да се яви в заветните дни и да участва с 0т. от НВО, защото и така имало място за всички... еми НЕ.
Драпахме за втора дата и за първи път дават смислено предложение. Септември е наистина добра възможност - кой ще чака до последния момент и ще удължава агонията си? На тарикатите децата им едва ли ще учат цяло лято. 

Аз го чух по новините и министърът каза, че ще класират по бал (ще видим, сравнен с кой) и ще има надпланов прием. Въздъхнах при второто, защото представете си дете, изкарало 500т., да кандидатства само за останалите свободни места - че то и с 0т. от НВО би се класирало в някои от тях. Няма гаранция, че на 3-то класиране примерно ще има свободни места в желана гимназия - хайде сега защо се  е разболяло и не се е явило през юни.

# 136
Аник, няма гаранция, че ще има в желаната гимназия, но ще има избор във всички ешалони. То даже за средния ешалон може да няма голям избор, а за първия да има, но балът на детето да не стига до там. Надпланов прием по едно място в паралелка или? Представи си 5 деца, които искат и имат бал над минималния за една конкретна паралелка. Всичките ли ще приемат или само първото по бал между тях? Не казвам, че е лошо да има втора дата, ок, не е зле. Но лично аз бих предпочела повече яснота. Ако септевври детето ми ще се класира където има свободно място, по-добре изобщо да не го  чакаме второто НВО и да го запиша на свободен прием в училище, което харесаме..В нашия град няма квоти за момичета и момчета и накрая какво ще го правя момиче, ако има място в мъжка професия - например машинист или корабен механик? Докато на трето класиране гледам има 8 места в три високобалови при нас гимназии и десетина подходящи в средния ешалон. Иначе в средния и последния вагон има и други места. Смущаващо е, че има 3-4 паралелки, в които местата са над 10 на паралелка. От друга страна тази година има две деца с 0 точки, неучаствали на НВО (за цялата област) и една работа по единия предмет, която е анулирана/ незачетена поради техническа грешка на детето при предаването. В момента, ако моето дете не се е явила юни на първа дата, но междувременно е имало втора дата ще мога да я насоча, ще има избор и от 10-ина паралелки все ще я приемат в добро или приемливо училище. След трето и четвърто класиране, че тази година и четвърто е от централизирано, ще останат места в паралелките, които и сега са обявили 10-18 свободни места..
А и защо да се чака септември и да се продължават мъките на семействата, които са изтеглили късата клечка? Защо да няма втора дата месец след първата? Да чакат деца и семейства и да треперят три месеца , вместо до края на юли всичко да е приключило и за тях? Ти какво би предпочела?

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 08:53 от Mama Ru

# 137
  • Sofia
И краят на юли е опция, но доста се застъпва с класиранията и ще стане едно мазало. Предполагам, че е по-добре да мине и трето класиране. Освен това и учители/училищна администрация трябва да почине малко, ти добре знаеш.
Идеята на по-късни дати (, а не примерно седмица - 10 дни след оригиналните) е да може  деца с по-тежък проблем да се възстановят, както е бил случаят с момиченцето с апендицит. Гипс също се носи по 1 месец в стандартния случай. Вторите дати на ДЗИ са в последната седмица на август. Направо с една организация могат да минат.

# 138
  • София
Не виждам какъв е проблемът да се обяви максимална бройка за надпланов прием, например 2, и тогава пак да се редят желания (може разбира се и по друг начин да е огранизирано). Не мисля, че трето класиране е равен шанс. Ограничава се сериозно избора. Не говоря въобще за топ 10 в София.
Пък и този надпланов прием би могъл да ограничи директорското класиране.
Става въпрос за мално на брой деца, но те също имат право на равен шанс. Пък и да не забравяме, че едно от тях може да е точно нашето (да не дава Господ).

# 139
Аник, няма гаранция, че ще има в желаната гимназия, но ще има избор във всички ешалони. То даже за средния ешалон може да няма голям избор, а за първия да има, но балът на детето да не стига до там. Надпланов прием по едно място в паралелка или? Представи си 5 деца, които искат и имат бал над минималния за една конкретна паралелка. Всичките ли ще приемат или само първото по бал между тях? Не казвам, че е лошо да има втора дата, ок, не е зле. Но лично аз бих предпочела повече яснота. Ако септевври детето ми ще се класира където има свободно място, по-добре изобщо да не го  чакаме второто НВО и да го запиша на свободен прием в училище, което харесаме..В нашия град няма квоти за момичета и момчета и накрая какво ще го правя момиче, ако има място в мъжка професия - например машинист или корабен механик? Докато на трето класиране гледам има 8 места в три високобалови при нас гимназии и десетина подходящи в средния ешалон. Иначе в средния и последния вагон има и други места. Смущаващо е, че има 3-4 паралелки, в които местата са над 10 на паралелка. От друга страна тази година има две деца с 0 точки, неучаствали на НВО (за цялата област) и една работа по единия предмет, която е анулирана/ незачетена поради техническа грешка на детето при предаването. В момента, ако моето дете не се е явила юни на първа дата, но междувременно е имало втора дата ще мога да я насоча, ще има избор и от 10-ина паралелки все ще я приемат в добро или приемливо училище. След трето и четвърто класиране, че тази година и четвърто е от централизирано, ще останат места в паралелките, които и сега са обявили 10-18 свободни места..
А и защо да се чака септември и да се продължават мъките на семействата, които са изтеглили късата клечка? Защо да няма втора дата месец след първата? Да чакат деца и семейства и да треперят три месеца , вместо до края на юли всичко да е приключило и за тях? Ти какво би предпочела?

Може да искат да изчакат до септември, за да може, ако има деца със счупена ръка или друга по сериозна операция или болест да могат да се възстановят, за да участват.
Дори и незнай си боже смъртен случай в семейството не виждам как дете на 13,14 години загубило близък роднина ще се събере за 2,3 седмици, за да успее да покаже знанията си.

# 140
Прави сте донякъде,но да не забравяме, че основно случаите са в София. Да се разтяга за всички класирания и изчакване, удачно ли е?
А и за изпити има по три сесии. Ако първата дата е в седмицата за ДЗИ, втората - с НВО 10 клас, остава август ДЗИ за трето НВО (само тежките случаи, които не са успели да се явят на първите две дати, ако изобщо има такива.
Счупената ръка е поне 35 - 45 дена гипс, вярно. Не знам за вашите деца, ама ако моето изтегли късата клечка и юни не може да се яви, два месеца до август нито мога да го събера да учи още, нито ще помни, нито ще има желание вече. Ще ми се наложи да я запиша просто някъде с точки от свидетелството. Затова си мисля, че за децата ще е от психологическа точка по-добре, ако до края на учебната година имат шанс да се явят на втора дата и да участват от трето класиране, ако не може втората дата да им даде шанс да участват и на първо. Мисля си, че и за най-силните и устойчиви психически деца още два месеца очакване ще е в повече. Те реално няма да имат и лятна ваканция, защото цяло лято ще са под напрежение. Докато на болшинството дванадесетокласници не им пука особено, те са пропуснали първата дата заради двойки и не са прекарали лятото в учене за ДЗИ. Повечето, де, защото на тези, на които им пука, ще са пропуснали шансовете си за чужбина и някои университети у нас, пропускайки първата дата по здравословни причини. Но дори дванадесет клас имат шанс да се явят на поправителни изпити преди първата дата на ДЗИ (1 или 2 най-много изпита) и шанс да участват още през май с всички.

# 141
Не разбирам хейта по София. Децата са деца навсякъде, всеки може да се окаже в безизходна ситуация и който е минал веднъж през НВО и е пазил детето да не излиза седмица преди матурите, знае чувството. Вариантът с надпланов прием не виждам как пречи на явилите се на първа дата, не удължава общите срокове и за мен е добър вариант.
На трето класиране няма места навсякъде, и много често баловете са по-високи, отколкото на второ.

# 142
  • София
Ами много ясно е, че е добре да има втора дата. Тук спор няма. Всичко се случва. Никой нормален родител, според мен,  няма да изпусне нарочно редовната дата, та да се явява на есен... да учат цяло лято с детето ли и т.н. ?
Но сме в България и винаги има едно голяно НО ! Особено с "надпланов прием" ... Grinning Точно заради голямата истерия около НВО и прием, точно сигурно в най-желаните паралелки, ще има +1, 2 деца от "надпланов прием" през септември, никой няма и да се интересува много през септември ... какво и що било, пък ние да си учим...
Може да не съм права де.. дано не съм права в подозренията си Thinking
Били са 20 неявили се деца преди, ако има втора дата... хоп .. ще станат 120- сет, даже няма и да ги броим...
Не е ли по-нормално да е втора дата две седмици след редовната, на 2-3 локации в страната и да влизат в общото класиране? примерно от 2ро , 3то класиране назад ? Thinking ето вижда се, че има единични места незаети и на 3то класиране в Испанска и СМГ .. ама тоя надпланов прием е леко съмнителен Confused

# 143
Добре, а някой може ли да обясни как "равен шанс" и "второ и трето класиране" стоят адекватно в едно изречение?

# 144
  • София
Аз напълно разбирам негативната конотация, която понятието "надпланов прием" има в България. Съвсем разбираемо е - заради пълното безобразие, което се случваше с приема в СМГ навремето, заради не по-малкото безобразие, което се случаше с приема в елитните гимназии, където от 26 пралелките набъбваха до 32 през септември /сега пак се случва, но доста по-ограничено/. "Надпланов прием" обаче, сам по себе си, не е мръсна дума. И сега има урегулиран такъв за някои категории деца, например близнаци. Хипотеза, в която всички неявили се юни деца, ще изкарат бал за СМГ е практически невъзможна, но ще се лимитира броят за такъв прием в паралелка и нищо страшно няма да се случи. Така децата хем ще имат същия шанс, който биха имали и юни /или почти същия/ - възможност за всички паралелки, хем ще е при същите условия - достигането на достатъчен бал за прием, хем това по никакъв начин няма да се отрази на редовния прием на останалите деца през юли. Не виждам и причина за злоупотреби - умишлено неявяване юни, за да се явиш през септември. Аз съм първата, която критикува тъпите решения на управляващите, но не е задължително да сме в отрицание на всичко. Ако го обмислите непредубедено това решение, ще видите, че не е никак лошо. Особено ако го уредят добре нормативно.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 13:30 от sanaka

# 145
"Особено ако го уредят добре нормативно."

ето тук е разковничето. И понеже в нашата мила територия знаем как всичко е уредено идеално, затова има съмнения.

# 146
  • София
Добре, а някой може ли да обясни как "равен шанс" и "второ и трето класиране" стоят адекватно в едно изречение?
Ето ви равен шанс, като в трето класиране има свободни места и в СМГ, и в Испанската и в други добри гимназии в София... Нали уж говорим за абсолютно изключение и при форс мажорни ситуации, да се ползва тая втората дата? и нали уж става дума за 20тина деца... най -много? или не? То досега нямаше и намек за втора дата, та сега ли да го мислим... тоя равен шанс

Инак по общата тема, въпросът е не толкова в "надпланов прием".... въпросът е, че сме в България и все ми се струва , че тази септемврийска сесия( по изключение)  в комбинация с надпланов прием ( по изключение) е идеална среда за корупционни практики... Може да греша де... Rolling Eyes

# 147
  • София
За втори път - няма свободни места в Испанската и фЕГ за момичета. + Че в този случай втората дата ще е близка до първата и няма да обхване наистина сериозните случаи. А и защо изобщо да се прави това - да участват само на трето класиране? Кое го налага?

"Особено ако го уредят добре нормативно."

ето тук е разковничето. И понеже в нашата мила територия знаем как всичко е уредено идеално, затова има съмнения.
Е, това предстои да го видим. Не е толкова сложно - кандидастване през системата; прецезиране на случаите, в които е допустима тази възможност и на документите, с които ще се доказват причините; лимитиране на местата за надпланов прием в паралелка и при повече желаещи - класиране по бал помежду им.

# 148
Трето класиране по никакъв начин не е равен шанс. Нито като право на избор (гимназиите не са само СМГ и Испанската, има и други езици, и други профили и професии), нито като стойност на баловете.
За вас тези 20 деца са статистика. За всяко едно от тях обаче става дума за насоката, в която ще поеме животът им след това.

Впрочем, надпланов прием има и в момента. В класа на дъщеря ми дойде дете в края на септември. От съседните класове също има такива с по 27 деца.

# 149
  • София
Ако участват от второ  класиране ( или както го измислят точно) ще има доста избор за тези 20 -тина деца и то в добри училища, няма що да го дъфкаме. Като се е случило нещо да не могат да се явят.. то как да стане?
Те , и през септември,  някои сигурно няма да могат, дайте да има трета и четвърта дата с "равен шанс", е как ?

Тъкмо ще се пресече напълно идеята, че някой нарочно ще вади медицински документи и да ходи на втората дата, като ще предпочита да си участва на първо класиране.. аз лично съзирам среда за корупция със септемврийска дата и надпланов прием и няма да са 20- сет явили се деца, ще станат в пъти повече Thinking

Например, дете Х не успява да влезе в НПМГ на редовна дата, но дете Y вади медицинско, учи цяло лято ( два месеца повече, като няма други уроци)  и влиза с надпланов прием в същата паралелка в НПМГ на втора дата през септември. Thinking  Равен ли им е шанса на двете деца?
Мнението ви зависи , от това дали сте майка на дете X,  или на дете Y, ясно е...
p/s/аз лично не съм медицинско лице, но още днес мога да извадя документ , че ще ме оперират в травматологията .... то има луди хора ще правят такива глупости

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 12:20 от Cabo San Lucas 40

Общи условия

Активация на акаунт