Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 954
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
И според мен не трябва да дава домашното, не е добре и да казвате на детето да лъже. Деликатна ситуация, бих помогнала сама да си измисли оправдание да не дава домашното, но да не излизат думите от моята уста. Все пак сме родители и даваме пример. Моята дъщеря миналата година също е давала домашните си миналата година, почти всеки ден, почти по всичко. Това го разбирам впоследствие. Понеже не е много по ученето всяка вечер я проверявам, занимавам се с нея, дописваме и не я оставям без написани домашни. Съучениците и са разбрали и се възползвали от това. Казах и че не е честно един да пише, а други да преписват наготово, но за мен е важно тя да си е написала, а това че другите не са си е за тяхна сметка. Не ми е драма. Тя не се чувства използвана, дава само на обкръжението си.

# 556
  • European Union
Мазните физиономии от телевизора са на всякакъв тип хора. Едни са били двойкаджии, други - пълни отличници. Ако говорим за хипотетична ситуация, всеки знае какъв е правилният отговор. Тук обаче говорим за конкретно дете, което е скромно, свито и трябва да се реагира според ситуацията. Аз имам две деца и в подобна ситуация бих им дала различни съвети, защото са много различни.

# 557
Точно, защото е скромно, изпълнително и съвестно кифлата се опитва да я тормози. Това също е вид тормоз - ще работиш за мен, щото иначе ще те тормозя. Да си направи скрийншот на съобщението, в случай, че има проблеми. И определено бих припомнила случката с продуктите и инстаграма "Ти на мен каза ли ми какво трябва да нося?" или "Ще ти ги кача в инстаграма"... А най-добре да й поиска пари. Това са е интелектуален труд, освен времето за решаването на домашните и, ако някой ще се възползва няма как да е безплатно. 5 лв/ задача или 100-200 лева на домашно. Определено трябва да се научат да се отстояват и да не дават да бъдат използвани и тормозени.

# 558
При нас не е възниквала подобна ситуация. Моят син ако ще напише домашните, ще е в последния момент и така няма начин да услужи, даже и да иска Simple Smile Не бих толерирала и аз даване на домашно наготово. Откъде накъде някой да ползва чуждия труд? Тормоза си е отделно, там като цяло мисля, че сме го минали този период в по-ранна възраст.

Едно е да помогнеш, друго е да дадеш наготово.

# 559
На голямата ми дъщеря все й искаха домашните в 6-7 клас, но основно момчетата. В един момент й писна и спря да им ги дава,  не е имало тормоз, но те бяха и в по-скоро приятелски отношения. Просто после започнаха да ги искат от други момичета.

# 560
Детето не иска да дава домашното, защото осъзнава, че не е справедливо. Не е длъжно да се обяснява, а още повече да си измисля причина да не го даде ( да излъже). Бих го посъветвала да игнорира и да не отговаря на съученичка та си.

# 561
Аз съм против даване на домашна, без значение дали се разбират или не с детето. Да да помогне с конкретна задача, да се обсъди, но наготово не.
Цяла година гледах как седмокласници преписваха домашни в междучасието... по основни предмети, и при тях имаше сходен проблем всяка вечер момиче, което не е от старателните искаше от друго в последствие то само сподели, поговорихме и престана, отбиване на номера наричам това и после недоволство защо не е влязло в желаното училище....

# 562
Със сина ми не съм имала подобен случай, но с каката - да. По стечение на обстоятелствата разбрах, че някои нейни съученички постоянно й искат домашните и тя ги дава. Поговорихме си, нейните думи тогава бяха "Мамо, аз знам, че не е честно ич е ме използват. Но оценки на домашните не се пишат, после при изпитване или контролно лъсва кой е учил и кой не. Реално техните пропуски в знанията се виждат на контролните. Те и самите учители знаят кой колко е учил и кой преписва." Тогава й казах, че въпреки това, не е ок да я използват така, но решението е нейно. С времето сама се научи да казва "не".

# 563
Може да се каже - добре, за този час ще ти дам да препишеш, понеже вероятно не си записала предния час какво ни е домашното. Но повече не ме питай, няма да ти дам.
Това за редовните часове през годината.
А за сега за лятото  - твоето момиченце може да пита - искаш ли да ти дам списъка със задачите, които имаме за домашно? Има още една седмица до 18.09 - ще успееш да си ги подготвиш сама, защото е редно да си пишем домашните сами!

# 564
Благодаря на всички за мненията. Моето момиче използва идеята на Rumka833. Снощи и писа, че не е направила всичко. А днес, че имат време до 18.09 да си напишат всичко.
Допълвам си поста от вчера. Не беше достатъчно това да се напише. Започнаха обаждания и по телефон, пращане на съобщения, каквото направи моята да и го праща, спасявала я. Снощи до късно. Моето дете се изнерви. И тази сутрин я блокирахме и по тел и по вайбър. Аз съм изумена, не познавах такива хора.

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 10:13 от laurentin

# 565
  • София
Тези неща с домашните се правят редовно и постоянно. Накрая лъсва  всичко като пишат няколко 2ки и 3ки на преписвачите. Ние имахме такава "приятелка" от класа , която беше свикнала дядо й (  математик) да й пише домашните,  И като той я отряза в един момент, тя искаше от друго дете в класа, беше наговорила щерка ми, да чака на Вайбъра, щото тя е хитра и ще вземе домашни от друго дете и ще й прати и на нея . Не мога да се разбера с щерката и като им дават по 20 задачи домашни на ден ... и те се лъжат. Това в 5ти клас .... Излъга я няколко пъти, та писа щерка ми до 12 часа вечерта домашни , които уж щеше да получи на Вайбър, Аз седя доволна и след 2-3 такива случая се научи, да не чака. Приятелката й взе да получава 2ки и 3ки на на контролни. На моята щерка леко й светна......  и самата нейна приятелка разбра, 6-сти клас вече беше по-добре защото седна да учи.... Това са житейски уроци, които самите деца си получават по един или друг начин... 100 пъти да й кажа, мен няма да послуша, ама като не й пратят готовите домашни и я излъжат, сяда и пише вече сама... Grinning

...   аз едно време редовно давах домашни задачи да преписват деца от мен... това е било 8-11 клас някъде, масово в класа никой нищо не разбираше и се плашеха по математика... Още ме е срам, че на едно класно не написах задачите на приятелката ми, а можех да й ги напиша понеже седеше до мен. Цяло лято тя учи по математика , да поправи 2ката за годината на есенен поправителен изпит. Аз стоях сама цяло лято, нямах поправителна по математика ама бях гузна... това е... тя нищо не ми каза де.. учи цяло лято, поправи двойката и мисля, че това после в живота й помогна много, да разчита на себе си... влезе в универистет, завърши химия, добре е ... Но аз до ден днешен съм гузна , сякаш я предадох можех една задача да й реша и да има 3-ка на класното  и свободно лято. Head Band

# 566
Здравейте,
Аз винаги съм давала домашните си да ги преписват. Никога не ми е пречело - както е казало детето то си проличава кой е учил и кой не в един момент. Също и много често пишех домашни в междучасията, но не съм преписвала домашно някак достойнството ми пречеше.
Колкото до 7мокласника знам, че си разменят понякога домашни с един приятел, даже съм ги хващала да си решават задачите заедно по вайбър - ти колко получи на тая...

Ние вчера се разходихме до къщата на баба Илийца, Черпишкия манастир и Люти Брод.
В къщата бяхме само 2мата и жената поне 30 мин ни разказва и показва най-различни неща:
вещите на баба Илийца, как са живели, родословното и дърво, даже сложи детска кобилица с празни менци на сина ми да види колко тежко са носели. Беше много интесно - препоръчвам.
Каза ни къде е премнала баба Илийца реката. Точно до моста в Люти брод, като се идва от Челопек веднага в дясно. Много му беше интересно, а и е много много красиво ...
В манастира също много ни хареса има си стая посветена на Вазов - точно стаята пред терасата на която е обичал да седи. Има и малка църква с кости от Ботевите четници. След като разгледахме слязохме и до реката - моя човек събу обувките и нагази Simple Smile
Препоръчвам с 2 ръце - от София си е еднодневна спокойна екскурзия. За хората от по-далече има къщи за гости и в Челопек и в Люти Брод. Толкова е красиво там  не случайно Алеко Константинов го е нарекал - Швейцария на Балканите.
Много му хареса екскурзията, а и му беше полезна - със сигурност му стана по-ясно как са живели хоарата на времето.

# 567
Моят обикновено дори не се притеснява дали е с домашно или без. Със сигурност не търси и да преписва, защо да се занимава Simple Smile

Втората половина на 6 клас забелязах у него някаква коренна промяна - истинско желание да представи хубав проект, да научи урок по разказвателен предмет. Почне ли веднъж, после му е лесно. Пу-пу, дано се задържи все така!

Извънкласно ходи на Училища Европа на английски. Спортовете при  нас са винаги временни и всяка година е нещо различно.

# 568
Здравейте. Дали някой разполага с електронната версия на учебника по физика за 7 клас - издателство Санпро?

# 569
  • София
Здравейте,

Да попитам, има ли някой тестовете по АЕ от учебника на просвета Hello English за седми клас, които се намират в книгата за учителя и съответно с отговорите? Имах ги някъде, но не мога да ги намеря. Ще съм благодарна ако някой помогне. Може на лично съобщение да ми ги изпратите или на stassyjud88@gmail.com

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт