Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 963
  • 766
  •   1
Отговори
# 180
Последното не го разбрах? Оплаквате се, че има повече места?

# 181
Какво ощетяване, като изпитът ще е еднакъв за всички? Просто разлояването ще е по-добро. И аз говоря за усложняване и на двата изпита - леко, с училищен материал, не нещо извънземно. Грешки от стрес и разсейване се допускат и по БЕЛ.

Да но това пак прваи децта универсални войници!!! За да учиш информатика - която няма нищо общо с БЕЛ трябва да изкараш над 80 точки по БЕЛ.
Изказването в статията е:
"Справедливо ли е дете, което рисува брилиянтно, виждам го, че е гений, да не може да влезе в паралелката ми по рисуване, ако има 40 точки по математика", пита той.
Това може да се случи и с БЕЛ не само с МАТ.
Нека има по сложни изпити- това винаги е по добре, но да са по интереси- без задължителни, както е сега!

# 182
  • София
Има си специализирани училища с рисуване, за чийто прием бел и мат нямат значение.

# 183
  • Пловдив
Има си специализирани училища с рисуване, за чийто прием бел и мат нямат значение.
Да така е. В НХГ и Сценични кадри в Пловдив, приемният изпит е рисуване. Което е нормално!
Но не мога да разбера, защо в Компютърна графика в МГ Пловдив, която е една, единствена паралелка и държи най-високия бал в целия град, не взимат макар и малко, като тежест рисувателните способности, а приемът е единствено с БЕЛ и МАТ...!?!? Когато разкриха паралелката, преди години, взимаха и оценка от изпит по рисуване. През годините, този изпит е отпаднал. И сега се влиза само ако си отличен ученик, без значение отдава ли ти се да рисуваш, имаш ли цветоусещане и усещане за форми, пространство, талант...

# 184

Но Биология, Физика, Информатика, Химия, География и Икономика без БЕЛ има ли?

# 185
Последното не го разбрах? Оплаквате се, че има повече места?
Да, има места за математици, а то няма математици. Децата се борят за обществени науки, където е 1 паралелка. Пък и работа в града за математици и СХН няма.

# 186
  • София

Няма. И какво предлагаме? Всяко училище/паралелка с отделен изпит? И ако детето, с интерес към биологията, въпреки ученето по биология не го приемат в паралелката с биология, къде отива? Явно ще трябва да кандидатства и другаде, т.е. пак ще държи бел и мат, но ще се готви не само по много предмети, но и за много отделни изпити. Това ли е уданото решение? А в момента ти трябва 80т. по бел, за да учиш информатика, защото изпитите са лесни. А и все пак тук не става въпрос за прием по специалност в университет. Всичко това са общообразователни училища, в които до 12-ти клас всички ще учат общообразователни предмети - включително математиците ще учат БЕЛ /и слава богу/, а хуманитарно настроените МАТ.

# 187
Санака, моето дете е едно от хилядите, които минават по математика с тройка. Определено знам докъде стигат силите й, но пък искаме училище с утрояване на БЕЛ, а там има възможности за добро представяне. Но ако ще оценяваме всички деца и резултат под 30 точки, по който и да е от двата предмета  със Слаб (2), то тогава трябва да има упражнения и задачи на ниво А, чието успешно решаване да дава и съответния сбор точки - поне 30. И това не ощетява отличниците, нито ще даде шанс на моето дете да влезе във високобалово училище.
И за статистиката сега не е добре, защото се сравнява несравнимото - столично училище с повече часове и ученици, което посещават школи, с обикновено училище с 5 часа седмично и деца, които не посещават школи и частни уроци и, които се насочват към професионалните гимназии след седмица клас, училища в малки населени места, без допълнителни часове и школи, училища в селата, някое от които с по 1-5-10 деца във випуска... И ние искаме изпит по мярката на първите, но се сърдим, че последните не са на тяхното ниво.
И пак казвам, за последно - имам две деца, което са на двата полюса като възможности. Малкият, който сега завърши втори клас умира от скука в часовете, той още на 6 години смяташе на ум с преминаване и заемане до 1000 и четеше четирицифрени числа, определяше колко минути остават до един колко си часа... при.това това без да съм го учила. Само веднъж, вървейки се опитах да му обясня заемане и преминаване. Научи се да пише цифрите в първи клас, но преди да тръгне на училище събираше дроби, боравеше с пари и ресто, при това не с кръгли числа, а от типа 3*3,50 или 2*7,48... Казваше винаги колко е сметката и колко ресто да му върнат. Схваща бързо, почти не се нуждае от обяснения. Трябва ли да настоявам, че програмата е много лека и да вземат да я усложнят заради него? Трябва му съвсем малко да му се покаже, за да почне да решава задачите на кака си от училище и очаквам скоро наистина да започне да го прави. Да вземат да сложат в трети клас материал за пети и шести да не му е скучно на детето?

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 19:27 от Mama Ru

# 188
  • София
То има такива задачи и винаги е имало. Аз не съм капацитет по математика, но като гледах тазгодишния изпит, в първи модул всички задачи са от група А.

# 189
  • София по рождение
Изниква ми следния въпрос, от последната статия: ако го приемат, кои училища ще трябва да се определят като обикновени и да обявят, че ще приемат само с първи модул? Сега всички си измислят комбинации от езици, предприемачество и какво ли не, само и само да привекат деца.
Вие как си го представяте 22-ро, примерно или 7-мо да си е пак нормално уилище?

# 190
  • София
Ами няма как да стане това към днешна дата. Образователната система е различна. Сега всички училища са или профилирани, или професионални, няма "обикновени".

# 191
Да така е. В НХГ и Сценични кадри в Пловдив, приемният изпит е рисуване. Което е нормално!
Но не мога да разбера, защо в Компютърна графика в МГ Пловдив, която е една, единствена паралелка и държи най-високия бал в целия град, не взимат макар и малко, като тежест рисувателните способности, а приемът е единствено с БЕЛ и МАТ...!?!? Когато разкриха паралелката, преди години, взимаха и оценка от изпит по рисуване. През годините, този изпит е отпаднал. И сега се влиза само ако си отличен ученик, без значение отдава ли ти се да рисуваш, имаш ли цветоусещане и усещане за форми, пространство, талант...
Защото в паралелката Компютърна графика рисуване на ръка се учи много малко. Учителите по рисуване в МГ казваха на дъщеря ми, че те ще я научат да рисува, не ѝ трябва някакъв супер талант за Компютърна графика, важното е да го иска и да разбира математиката, защото половината от програмите били свързани с това. Аз нищо не разбирам, но за 3 години я научиха да рисува доста добре. Пикасо няма да стане, но ако беше продължила в КГ, съм сигурна, че би се справила. В последните 4-5 години, в които няма прием с рисуване, имаме много познати деца, които не можеха да рисуват, когато влязоха в тази паралелка, но ги научиха и печелят конкурси с плакати, корици на книги и пр.

Последна редакция: пт, 28 юли 2023, 20:05 от AsitaNew

# 192

Няма. И какво предлагаме? Всяко училище/паралелка с отделен изпит? И ако детето, с интерес към биологията, въпреки ученето по биология не го приемат в паралелката с биология, къде отива? Явно ще трябва да кандидатства и другаде, т.е. пак ще държи бел и мат, но ще се готви не само по много предмети, но и за много отделни изпити. Това ли е уданото решение? А в момента ти трябва 80т. по бел, за да учиш информатика, защото изпитите са лесни. А и все пак тук не става въпрос за прием по специалност в университет. Всичко това са общообразователни училища, в които до 12-ти клас всички ще учат общообразователни предмети - включително математиците ще учат БЕЛ /и слава богу/, а хуманитарно настроените МАТ.

Ами поне ще знаеш, че не ставаш за биология, а сега трябва да учиш математика и БЕЛ, за да влезеш биология - и как разбират, че ставаш за биология? То и сега има неприети... резервен вариант винаги трябва да имаш. Никой не кара децата насила да влизат паралелки биология - надявам се. Обяснява им се риска и те си го поемат, както сме правили и ние навремето. Така наистина най-подходящите деца ще влязат в тези паралелки.
И да учат се БЕЛ от математическите и МАТ(и слава богу) от хуманитарно насочените до края.
Друг въпрос е, защо трява да имаш 80 точки по БЕЛ, за да учиш информатика!

# 193
  • София
Отново - защото са лесни изпитите. И какво означава да разбереш, че "не ставаш за биология" в 7-ми клас, когато реално си учил само една година биология - елементарна такава. Пак казвам, това не са университетски изпити.

# 194
  • София
.
Изниква ми следния въпрос, от последната статия: ако го приемат, кои училища ще трябва да се определят като обикновени и да обявят, че ще приемат само с първи модул? Сега всички си измислят комбинации от езици, предприемачество и какво ли не, само и само да привекат деца.
Вие как си го представяте 22-ро, примерно или 7-мо да си е пак нормално уилище?
Не мисля, че ще разделят училищата на приемащи с първи и втори модул. Разделянето ще се случва  при самото класиране. Децата,  явили се на двата модула ще формират по-висок бал и ще влизат в по-желаните училища. Тези с положен само първи модул ще имат по-малко точки и ще се борят за места в по-нискобаловите.
Нека да го измислят и предложат, а ние ще критикуваме като има по-голяма яснота. Засега и министърът си противоречи на моменти, и журналистите изкривяват информацията.

Общи условия

Активация на акаунт