Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 932
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Здравейте, дами, ще ви следя тази година заради близки дечица, а и заради моя шестокласник.
Имам си и деветокласник, та съм минала вече веднъж през тази истерия.
Напълно съм съгласна със Санака. Часовете не стигат за обема материал, който трябва да се вземе. В нашето училище учат два чужди езика, като до 7-ми клас и с двата си остават на А1. Е, защо е нужно? Нито единия, нито другия научени и нито математиката, нито българския на ниво.

# 661
  • София
При нас се появи и "Естествознание", като част от STEM обучението....Joy
На това се вика "връщане към корените". Пък аз си мислех, че физика, химия, биология са се отделили като отделни науки преди около 3000 години. Joy

# 662
Съгласна съм, че специално при математиката има доста материал за този хорариум часове, поне в прогимназиалния етап. От ТП в този му вид също не виждам голяма полза, освен, че донякъде разтоварва програмата.
В МГ не учи всяко дете, така че примерът с 9 часа на ден не е общовалиден. Там се знае, че има по-голямо натоварване и отиват ученици, които имат интерес и са готови да се подложат на такова. Тези, които не издържат видяхме какво стана, за съжаление. И моите са в училище с два езика, по район ни е, но ме устройва, в противен случай в радиус от под 500 метра имаме още две училища, в които пък допълнителните часове (ИУЧ) отиват за БЕЛ и математика, при нас са за езиците, но пак резултатите на тези училища на НВО не са по-високи. На А2 трябва да са на финала на 7 клас по първия език като гледам учебника и това, което учат като граматика. Щерката в 5 клас прави показно на мои ученици 11 клас - за нея първи чужд език, за тях втори А2 първа част по време на онлайн обучение, когато й отправиха предизвикателство може ли да се справи с упражнение от учебника им, което за тях било трудно. Езиковите гимназии излизат с В2 в 12 клас, а С1 и С2 са нива за филолози и носители на езика. Обаче гледам опциите на училищата в града и виждам, че СУ с хуманитарен, природни науки, предприемачески и СХН профили са с програмата на езиковите гимназии и заявка за ниво В2 на финала в 12 клас. И с ясното съзнание, че между езикова гимназия и СУ с интензивно изучаване език има известни разлики все пак, за мен и В1 е приемлив резултат за СУ. Вторият език в гимназиален етап и с два часа седмично е до ниво А2. На този фон едва ли е нормално да очакваме до 7 клас да са на повече от А2 като ниво в училище. Все пак в начален курс вниманието е насочено основно към БЕЛ и математика.

Последна редакция: сб, 16 сеп 2023, 15:10 от Mama Ru

# 663
  • София
Мама Ру, примерът за 9 часа на ден не е за МГ, а за частно училище. МГ не учат по 9 часа на ден, но пак успяват да вмъкнат 10 часа по мат с ИУЧ и ФУЧ. Не е необходимо нематематическите училища да имат чак такъв хорариум, но към 8 часа е напълно възможно.
В2 е предвиденият минимум за ЕГ, на практика обучението е напълно достатъчно за С1 и голяма част излизат точно с такова ниво. С1 е съсвсем постижимо ниво на чужд език и не е за нейтиви и филолози. И двете ми дъщери са с С2 по английски. Наборът е с В2 към момента, изучаван само в училище. Така че и по-високо ниво на чуждия език в 7-ми клас е възможно, но с увеличаване на седмичната натовареност.

# 664
Санака, а имат ли домашни при тези 9 часа дневно? Ако нямат - според мен това е супер модел, достатъчно часове, за да упражнят взетия материал в училище и без допълнително натоварване вкъщи, където при по-мързеливите случаи, като моята малка дъщеря, писането се удължава до безкрай, и ако няма кой да дудне, за сметка на собствените му нерви, може домашните и ненаписани да останат.
Проблемът обаче това да се приложи в държавните училища е голям - нито база има, нито достатъчно учители.

Според мен също очевидният проблем с математиката в прогимназиален етап е, че не остава никакво, ама никакво време за упражнение, препуска се през материала и продължават все повече материал да свалят в по-ниските класове.

# 665
  • София
Момичета, знаете ли дали можем да се откажем от ФУЧ? Изпратиха ни декларации в края на учебната година и ни пришпориха да попълним в рамките на няколко часа. По математика и БЕЛ ще са ФУЧ-овете. Обаче не знам кога ще ги сложат.

# 666
  • у дома
Моето дете в 7 кл отказа фуч бел,но не бяхме попълнили декларацията.Нямаше проблем.

# 667
  • София
Мартеа, нямат домашни през седмицата - само за уикенда и не са големи.

# 668
ФУЧ не би следвало да са задължителни, нали?

# 669
  • София
Не е задължително да се запишеш на ФУЧ, но ако се запишеш, трябва да ги посещаваш. Но все още сме в началото на годината, така че пробвайте да се откажете. Ако има достатъчно други деца, не би трябвало да ви направят проблем.

# 670
Според мен предложението за ФУЧ в седми клас точно по БЕЛ и математика е заради НВО и опит за безплатна допълнителна подготовка за тях. Не всеки родител може да си позволи школи и уроци, така че е добре, че го има като опция и ще е хубаво да не е задължително, за който не иска или няма нужда.
Бебчо, ФУЧ е извън часовете като осми / нулев час според смяната.

# 671
  • Варна

Пак само ние сменяме смените всеки месец, сега почваме втора, на 9 октомври ще сме първа.

А,споко не сте сами-в Монтана обръщаме смените от 2 окт-при вас защо толкова късно?И кой град е,ако не е тайна,защото мислех,че само в нашия град се сменяват на месеци.
Не е тайна от Варна съм, но в нашият град само нашето училище се сменя на месец и затова си помислих, че е прецедент.
Днес се разходихме с девойката из морската, поговорихме си доста, че свърши безгрижното лято, че трябва да се стегнем и тези девет месеца да бъде по-сериозна. Разбрахме се да наблегнем на БЕЛ и МАТ, пък за другите колкото остане време. Извиних и се предварително, че със сигурност ще се случва да повиша тон. Уж се разбрахме, ама да видим.

# 672
Не помните ли, че ние като бяхме деца и учихме на смени, се въртяхме точно всеки месец?

# 673
Аз съм учила в София, но не се сещам за нито едно училище сменящо смените всеки месец(може и да е имало).Винаги сме сменяли на срок. Изключение са ми били първи клас, само първа смяна и осми клас. Тук в Бургас сменят на месец....за първи път тук срещнах тази практика.

# 674
  • София
За първи път прочетох, че някъде се сменят на месец в тази тема. И още не мога да го осмисля. Не разбирам смисъла. Но светът е шарен.

Общи условия

Активация на акаунт