Зъболекарите водят ли се лекари специалисти?

• 699
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. Въпросът ми е насочен преди всичко към хората от медицинския бранш и е продиктуван от следното:
имам здравна застраховка, осигурена от работодател, която обаче за "дентална помощ" покрива смешна сума няма и 70лв. Като се имат предвид цените на тези услуги, това е меко казано неадекватно. Същевременно има друго перо за общи мед. услуги, което включва между другото и преглед от лекар специалист.
Разбрахме се със стоматолога, писа във фактурата преглед като отделна позиция, което си е резонно.
Та чудя се ако предявя отделна претенция за още 50лв. преглед дали би била основателна. Ако откажат да ми платят мога да им заведа дело, стига да имам правно основание, на което да стъпя.
Трябва да има някакъв нормативен акт, наредба, инструкция или може би министерска заповед, където е регламентирано кои са лекари специалисти. Искам да проверя дали стоматолозите фигурират в списъка, някой тук знае ли в какъв акт е уредено това да ме насочи?

Благодаря предварително.

# 1
Според мен стоматолозите са отделно от лекарите. Можеш да видиш Директива 2001/19/EC.

# 2
  • Пловдив
Не са лекари, и аз така мисля. Наричат се дентални лекари, но не са лекари в "тесния" смисъл. Лекар специалист е лекар, който е придобил медицинска специалност (кардиология, гинекология, ендокринология...), след като е завършил медицина.

# 3
Не са лекари, и аз така мисля. Наричат се дентални лекари, но не са лекари в "тесния" смисъл. Лекар специалист е лекар, който е придобил медицинска специалност (кардиология, гинекология, ендокринология...), след като е завършил медицина.

T.e. те не учат първо обща медицина, така ли?

Междувременно намерих Наредба за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, в нея за лекарите по дентална медицина също има специалности, в моя случай например е хирург, така че ще пробвам, че да видим. То е ясно, че надали ще платят доброволно, ама ще им заведа едно дело, белким случа на читав съдия...

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 22:31 от danny_l

# 4
  • Пловдив
Предмети някакви "общомедицински" сигурно учат, но университетската специалност, която завършват, не е медицина, а дентална медицина, тоест друга.
Като се каже лекар, се разбира човек, завършил медицина.

# 5
  • Melmak
Под “специалист” се има предвид кардиолог, ендокринолог, травматолог и тн. Стоматолозите са в различна категория и от фонда ще ти откажат. Много сериозно ги следят тези неща.

# 6
Ами те с това се занимават, за какво да се хванат да ти откажат плащане... Не стига че с лимитите мамят, от работодателя ми дават някакви книжа за 200лв. за зъболекар уж, тия в сайта им като влезеш ти пише 67, ами и малкото гледат да не ти дадат. Пълно безобразие е застраховането в България, чак взех да съжалявам че въобще са ни застраховали, да бера ядове само Angry

Предмети някакви "общомедицински" сигурно учат, но университетската специалност, която завършват, не е медицина, а дентална медицина, тоест друга.

За съжаление се оказа права. В НКПД фигурират като "други медицински и здравни специалисти", отделно от лекарите в тесен смисъл. Еми... ще пия една студена вода и туй то.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 22:53 от danny_l

# 7
  • София
В общите условия би трябвало лимитите за лечение и дентални услуги да са ясно разграничени.
Стоматолозите не са лекари специалисти, а лекари по дентална медицина. Различни факултети, различни специалности, различен курс на обучение, макар и да имат общи предмети.
Всеки работодател избира какъв пакет да предложи на служителите, съответно покритията са различни. В случая отказът да покрият стоматологични разходи ще е съвсем резонен, ако имат силно ограничено покритие. Може да звъннете на кол центъра на застрахователя и да си зададете въпросите по конкретната полица.

# 8
Повечето застрахователи не поемат дентална помощ, така, че радвай се и на тези 70 лв.
Лекари специалисти не включват зъболекари.
Нямаш основание за дело.

# 9
  • София
Хем някой друг го плаща, хем застрахователите измамници - нещо не го разбирам.

Всяка застраховка си има договорени условия и лимити. Ако не ви харесва, винаги може да си направите индивидуален пакет и да си го платите от собствения джоб.
Дела може да водите колкото искате и да си ги финансирате, но към изложения казус, никой нищо не ви дължи извън заложените лимити.

# 10
Ами те с това се занимават, за какво да се хванат да ти откажат плащане... Не стига че с лимитите мамят, от работодателя ми дават някакви книжа за 200лв. за зъболекар уж, тия в сайта им като влезеш ти пише 67, ами и малкото гледат да не ти дадат. Пълно безобразие е застраховането в България, чак взех да съжалявам че въобще са ни застраховали, да бера ядове само Angry

За съжаление се оказа права. В НКПД фигурират като "други медицински и здравни специалисти", отделно от лекарите в тесен смисъл. Еми... ще пия една студена вода и туй то.
Аз също имам допълнително здравно осигуряване и досега всичко, за което съм предявила претенции, ми е било възстановено.
Трябва да се четат внимателно документите, в които е описано какво точно иска застрахователят и какви са лимитите за съответните услуги и няма да имате проблеми, ако предоставите всичко, което се изисква.

# 11
Не са лекари специалисти, а са зъболекари специалисти (хирурзите например). Не е едно и също и надали ще намерите съдия, който чак толкова да не може да вникне в закона. Вярно ли за 50 лв. ще водите дело?

# 12
Това са специалисти по дентална медицина.

Общи условия

Активация на акаунт