Програмата за детегледачките

• 10 291
  • 101
  •   1
Отговори
# 75
Тогава бях още в края на допълнението до 315 дни на отпуската за бременност и раждане, но в уверението от работодателя ми подробно беше посочено кога се е родило детето, от кога и какви отпуски съм ползвала и това, че след няколко дни се връщам на работа с право на обезщетение като работеща майка. За документ от НОИ не е ставал въпрос изобщо, може би защото съм в заварено положение...
Моят въпрос е следния: като чета Програмата и указанията за кандидатстване, разбирам, че трябва да получа удостоверението, което се изисква, от НОИ - тъй като отпускът по чл.164, ал.1 от КТ ми се полага от 22.05. 2007 г., когато изтича отпускът по чл.163, ал.1 от КТ. От  друга страна - към 01.01.2007 г. бях в т.нар. "заварено положение", тъй като отпускът по чл.163, ал.1 ми бе разрешен преди тази дата. Случаят ми е идентичен с този на tonia. А тя е взела удостоверението си от работодателя. Кой трябва да ми издаде удостоверението-работодателя или НОИ?  newsm78
Последно- ТП на НОИ за София това на "Стамболийски" ли е?
от работодателя трябва да си го вземеш  Peace
иначе да , това на Стамболийски е.

# 76
Включих се в програмата от 1 април но от местоработата ми ме накараха да си пусна платения отпуск ,който е доста(м.май и м.юни).Това дали ще е някакъв проблем?
честно казано нямам идея, мога да се обадя да питам  Peace
а защо те накараха?
Защото имам да ползвам от 2005
не мисля, че ще има проблем, но за всеки случай ще се обадя другата седмица да проверя и ще ти пиша  Peace

# 77
  • София
момичета, които вече имате детегледачка по Програмата, колко време мина от подаване на заявлението до започването на работа от бавачката?
И пак не ми стана много ясно - когато майката излезе в отпуск, трябва ли и детегледачката да преустановява работата си? Моят годишен отпуск например е 35 работни дни, ако реша да замина с детето на вилата например-какво става с детегледачката?
И трето - ако детето се разболее, ще имам ли право на болничен, за да го гледам?

# 78
  • София
Аз пуснах молбата си май към края на януари, детегледачката е назначена от 15 март. Мисля, че бях първата в нашата община, още не бяха изяснени доста неща, за теб може да стане и по-бързо.
В трудовия договор на детегледачката е записано, че има право на 20 работни дни годишен отпуск. Какво става обаче, когато твоят отпуск е по-голям, не съм се замисляла досега. Мисля, че нямаме право на болнични за детето.  newsm78
Може би на последните два въпроса трябва да отговори Клеопатра -   bouquet

# 79
момичета, които вече имате детегледачка по Програмата, колко време мина от подаване на заявлението до започването на работа от бавачката?
И пак не ми стана много ясно - когато майката излезе в отпуск, трябва ли и детегледачката да преустановява работата си? Моят годишен отпуск например е 35 работни дни, ако реша да замина с детето на вилата например-какво става с детегледачката?
И трето - ако детето се разболее, ще имам ли право на болничен, за да го гледам?
Разбира се, че имате право на болнични за детето  Peace
А за годишния ви отпуск, детегледачката може да си вземе нейния , а през останалото време може да ви помага, можете и на вилата да я заведете, ако има желание  Wink

# 80
здравейте, имам въпрос по темата, към мамите които вече ползват програмата:

Удостоверението , което се издава от работодателя/респ. от НОИ/, образец ли е, или просто документ, в който са отразени изискуемите данни.

Простете за въпроса, възможно е и да има някъде качен образец, но не успьх да го намеря.

# 81
В програмата е записано какво трябва да съдържа удостоверението , иначе няма конкретна форма  Peace
"Прилагат удостоверение за обстоятелството, че са с право на обезщетение при отглеждане на малко дете по чл.53, ал.1 или по чл.54, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване"

# 82
В програмата е записано какво трябва да съдържа удостоверението , иначе няма конкретна форма  Peace
"Прилагат удостоверение за обстоятелството, че са с право на обезщетение при отглеждане на малко дете по чл.53, ал.1 или по чл.54, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване"

Точно за това щях да питам и аз. нашата счетоводителка незнаела за такова удостоверение и написала нещо в свободен текст. Стори ми се малко ..хм.. newsm78

# 83
  • София
Само да добавя, че освен за тези обстоятелства, удостоверението трябва да съдържа данни кое поред е детето, за което ще е бавачката, адрес и ЕГН на майката и на детето. 

# 84
Само да добавя, че освен за тези обстоятелства, удостоверението трябва да съдържа данни кое поред е детето, за което ще е бавачката, адрес и ЕГН на майката и на детето. 
prokibar това от АСП ли ти го казаха?
интересно ми е за какво им  е поредността на детето? newsm78

# 85
  • София
prokibar това от АСП ли ти го казаха?
интересно ми е за какво им  е поредността на детето? newsm78
Прочетох го в Програмата :

"7. РЕД И УСЛОВИЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПРОГРАМАТА

7.1. Майките/осиновителки, които желаят да се включат в програмата, подават писмени заявления в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен или настоящ адрес, когато е различен от постоянния. Към писменото заявление се прилага удостоверение за обстоятелството, че майката/осиновителката е с право на обезщетение при отглеждане на малко дете по чл.53, ал.1 или по чл.54, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване.

7.2. Удостоверението следва да съдържа данни за: трите имена на майката/осиновителката и ЕГН /ЛНЧ/; постоянния или настоящ адрес; периода, за който е разрешен отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда, поредността на детето, датата на раждане на детето. "

Поредността на детето има значение, защото отпускът за отглеждане на малко дете е двугодишен само за първо, второ и трето дете - чл.164, ал.1 от КТ.

# 86
вчера се сетих за това  ooooh!
аз звънях в МТСП да ги питам дали има нещо допълнително, което искат, но няма  Peace

# 87
Ееее разгеле, най- после разбрах кога, какво и къде.... Тези от НОИ, от социалните че и нашите счетоводителки въобще не са в час. Разходиха ме едно хубаво. Та значи документите при социалните се подавали първо от майката и то само когато вече съм започнала работа. После в трудовата борса подаваи детегледачката. Дадоха ми специална бланка за това удостоверение, каквото уж няма и го написах в свободен текст(което се попълва от работодател). Има и различно "Заявление", което се подава при социалните.

# 88
Ееее разгеле, най- после разбрах кога, какво и къде.... Тези от НОИ, от социалните че и нашите счетоводителки въобще не са в час. Разходиха ме едно хубаво. Та значи документите при социалните се подавали първо от майката и то само когато вече съм започнала работа. После в трудовата борса подаваи детегледачката. Дадоха ми специална бланка за това удостоверение, каквото уж няма и го написах в свободен текст(което се попълва от работодател). Има и различно "Заявление", което се подава при социалните.
Не е вярно, че трябва да си започнала работа, просто трябва да си ти изтекли болничните и вече да имаш право на обещзетение за гледане на малко дете Peace
Кой ти даде бланка? и какво представлява след като така или иначе си я попълнила в свободен текст  Thinking

# 89
Не е вярно, че трябва да си започнала работа, просто трябва да си ти изтекли болничните и вече да имаш право на обещзетение за гледане на малко дете Peace
Кой ти даде бланка? и какво представлява след като така или иначе си я попълнила в свободен текст  Thinking

абе и на мен ми дадоха такава бланка. Нищо особено, те са си направили - съдържа всички реквизити, с точкиточкиточки за попълване...  Laughing

изобщо, държавния чиновник много си пада по бланките, сакън да не е в по-различен вид.

Карим, и аз така:
подадох в РДСП Заявление+Декларация
жената се регистрира в БТ
чакам обаждане, за да подпишем договора.

искат на жената-кандидатдетегледачка  свидетелство за съдимост, медицинско и заверена здравна книжка.

родителя всеки месец до трето число подава присъствена форма/техен образец Laughing/

Общи условия

Активация на акаунт