НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 078
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Свикват децата! Сблъскват се с разни битовизми, което за сега им е било далечно. Ние във вторник си тръгнахме обратно пак с няколко почивки. Купихме разни неща там и лека полека ще се наредят нещата. Градчето е много хубаво. Казват, че 25% от населението е   от студенти. Свикват и с карането на колело. Само да са здрави и щастливи .

# 406
  • Бургас

Ние, както знаете, нямаме преживявания по пътуване/местене. Но пък си имаме нов стетоскоп Littmann в цвят пепел от рози Simple Smile - подарък от колегите на ММ. Още не го е видяла, че днес се прибира от морето.
А ще бъде ли необходим в началото, за да го включа в нашия списък с нужни вещи?

# 407
  • София
Не, няма да им е необходимо в началото мисля, те ще учат предклинични дисциплини. Просто искаха да й подарят нещо тематично, което ще й остане. Няма нужда да бързаш. Simple Smile Те на първия учебен ден ще им дадат списък с нещата, които ще са им необходими.

# 408
  • Варна
Много хубав и тематичен и използваем подарък Simple Smile

# 409
  • София
Ех, момиченца...
Не пей ми се, не смей ми е и при мен положението, затова само ще напиша, че ви прегръщам и всичко ще е наред Hug

# 410
Подаръкът на малката Санака е жесток!!!!
Белиндо, сестро,какво става????

# 411
Наистина е страхотен подаръка! В денталната чак от трети курс се сблъскват с жив пациент, не знам как е с медицината, но подозирам, че и там първите година-две се занимават с други неща като анатомия, биохимия, цитология и тн.

Аз моята щерка днес я изпратих на летището, само на почивка, но за пръв път пътува сама (без родител, иначе е с гаджето, ама и той не е пътувал сам). След купища премеждия в последните дни с объркано име на гаджето и цял ден ровчене, докато намеря решение на проблема, днес ги стоварих и тя каза, че не иска да влизам, за да се справи сама. Потеглих и след 38 секунди ми звъни и ми вика - толкова издържах, може ли да ме упътиш, че не знам какво да правим Joy

# 412
Наистина е страхотен подаръка! В денталната чак от трети курс се сблъскват с жив пациент, не знам как е с медицината, но подозирам, че и там първите година-две се занимават с други неща като анатомия, биохимия, цитология и тн.

Още лятото след първи курс. В МУ-София има задължителен стаж със заверка като санитар/болногледач - в спешно отделение обикновено. ИСУЛ, Александровска. Студентите ходят да говорят със старшите къде има възможност за провеждане. Без проведен стаж не може да се запише втори курс.

# 413
Чета ви и все ми е заседнала буца на гърлото. Но Валенцето толкова добре го е описала. И мен не ме разбират хората, когато говоря, че искам децата да се отделят от нас, да са самостоятелни, да живеят техния си живот. Всички са решили, че съм някаква коравосърдечна, искам да се оттърва и да си живея живота. А аз просто не искам мамини синчета, които да дондуркам до края на живота си. Толкова примери имам около себе си. Мъже на 30-40г, живеещи при родителите си. Ми нито могат да създадат нормални семейства, повличат се по течението и мама им слага, вдига и пере, всичко цветя и рози. Ми не, не е нормално за мен. Аз съм с малко по-плавен преход сега, защото моите от 8ми клас учат в друг град. Вярно, че близък град, но 2 нощи у нас, 5 там. Наборът пък за 3 месеца съм го видяла един път сега лятото. Ми мъчно ми е, но така трябва. Всичко е за тяхно добро, нека стават самостоятелни хора, време им е. Ние ще помагаме разбира се, и манджи ще продължавам да пращам, но живота си е техен и те трябва да го живеят по техния начин, с техните приятели и неприятели и да се справят сами с ежедневните предизвикателства

# 414
  • София
Трябва да ги пуснем. Иначе как ще се научат да летят ?! Като орлетата.
Мен даже малко ме е срам, че с големия бях много щастлива като замина. Може би защото беше за магистратура, т.е. на 22-23 години. И аз много исках да замине.
Но за щерката много тъгувах. Всеки ден. Смятам, че там беше много самотна.
Сега съм щастлива, че и двамата се върнаха, но мисля, че беше правилно решение и за двамата да учат навън. Те не съжаляват за трудностите, през които са минали. (Щерката казва, че лепенето на тапети ще си го пише в СВ-то Wink

# 415
Преди да чуя от набора как е преминал сутрешния Introduction day, получих снимка - той и съученикът му, който единствен също кандидатства там,  на фона на стотина момчета в една голяма остъклена зала. Интересното е, че снимката е направена от бивша съученичка на набора от старото им училище в Абу Даби, с която животът ги събира отново след 3 години. Нейната майка пърха от радост, но и от тревога как толкова много момчета имало(щерка й ще учи electrical engineering) 😁
Иначе снощи той чинно ми направи видеооглед на квартирата, стаята му е прилична, само най-необходимото, има мивка вътре, Слава Богу, общата тоалетна е мизерна, стаята му е до общата кухня и аз го поднасям, че скоро ще почнат да го будят с миризма на пържен чесън(така си беше навремето в емирствата в блоковете с азиатци). Сред съквартирантите определено има такива, но още не знам с кого се е срещнал снощи - чу шум в кухнята и го пратих да се запознава.

# 416
  • София
И аз чета, чета и съпреживявам отлитането на птичетата ви с вас, момичета. Сигурна съм, че това е правилното решение за децата. ❤
Ама аз съм от отбора на софиянките, чийто софиянчета ще учат в София. Кажете какво да направя? Излиза, че нашите, мандаринке, ще са най-големите търтеи и готованци и няма да се научат на самостоятелност. 🤨 Казвам го не съвсем иронично, а с известна загриженост.
До тук неговата самостоятелност се изразява в 25 кв.м. стайче с отделна входна врата, но на нашия етаж. Има си баня с тоалетна, всичко му е там, но няма място за кухня (единствената чешма е в банята). Пералнята, разбира се, ни е обща.
Какво да направя повече от това? Във всеки случай е абсурдно да му наемам квартира, като той не работи, за да си я плаща (изключвам работата като озеленител за “джобни”).
Дори да му сложа в стайчето хладилник и един котлон, пак ще трябва да минавам за мръсните чинии. А и е доста тъпо ние да си вечеряме на 10 м. разстояние, докато той маже филии в съседство.
Мисля си, че може би отделянето при него ще дойде и с някое гадже в някакъв по-късен момент. Имаме приятели с деца, учещи в София - изнесоха се в последните курсове на университета. Пък младежите изглеждат съвсем читави и в никакъв случай не са мамини синчета. Ето, самоуспокоих се:))). Ще му се порадваме още някоя и друга година, пък сестра му ще го изтърпи.😂
И един въпрос за осигуровките - само за юли ли ще подават декларация и ще плащат или и за август и септември? Нали вече са записани като студенти и би трябвало да са осигурени.

# 417
  • София
Мисля, че от университета започват да ги осигуряват от началото на учебната година. Аз й казах следващата седмица да си извади ПИК /ще подадем декларацията по електронен път/  и така ще може в профила си да вижда всичко - включително откога започва да я осигурява университетът.

Аз се изнесох от нас в деня, в който се омъжих. Нямах проблеми със самостоятелността. Joy

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 15:47 от sanaka

# 418
  • Варна
Скиорче, развесели ме Simple Smile) Ма кой е казал , че на 18 още трябва да стават самостоятелни , при наште навън просто им се налага . Иначе естествено , обикновено се изнасят като завършат , като се изнесат другаде да работят или като си срещнат половинките в живота , те самите няма да искат да стоят навряни при мама. Иначе примери бол дет се казва , но масата е това . Wink Не се само нареждай само  хах. Относно осигуровките , отиди си в НАП в началото на септември и оправи направо всички месеци наведнъж , с големия така процедирах, той беше заминал за София . Но него лято той работи и изчакахме да напусне август , всичко да е отчетено там .

Мойто снощи е било на първи купон от Унито , запознал се е с над 60 човека първокурсници и от днес вече има с кого да се шматка по центъра. Естествено вече не ми звъни и ме орсвирва , това се иска Simple Smile
Последно са 4 момчета в квартирата . Двамата са немци 2 ри курс неговата специалност , с другия вчера се е запознал , не е разбрал каква националност е , но е европеец , той май е първи курс , не разбрах . Вчера се регистрира в Уни , днес пак е там да се регистрира за купонджийската им седмица и за някакъв клуб какъвто предлагат в спортната им зала , надява се много да има от неговите танци , че там е болна работата . Simple Smile Ами това е за днес отчета от мен Simple Smile

# 419
За момента съм подала само месец юли декларация 7 и днес ги платих с карта през сайта на НАП - всичко с ПИК. Смятам месец за месец да го правя, но може и наведнъж да се свърши всичко. СУ мисля осигуряват от 1.10 както и при нас в НБУ. ТУ със сигурност са от момента на записване като студент и покриват и летните месеци.

Общи условия

Активация на акаунт