Случаят „Дебора“

• 281 022
  • 5 515
  •   2
Отговори
# 1 425
  • Далечният изток
Питам как си я представяте. Питам как си я представят хората извън системата. Да сменим хората, това ли е промяната? Със стари к*рви, нов бардак има една приказка. И от къде ще дойдат свестните, след като едни и същи ЮФ обучават всички? Не съм казала да не се захващаме, това не знам къде го прочете. Питам как ще стане, защото явно тези вътре в системата проблеми не виждат.

# 1 426
Ами как ще стане. Като вземем да гласуваме масово например. Има няма за кого, вземаш тоя, дето се приближава най-много до каквоо искаш като програма и гласуваш. И му държиш сметка какво прави и какво не прави.
Ако не го прави протести, или калабалък.

Няма нужда да се сменят всички тук и сега. Има нужда да се започне със спазването и налагането на законите. Хубави лоши, каквито са сега ако се спазваха дори и в този им вид и важаха за всички, вкл. съдиии прокурори, пак щеше да е различно.  И се променят един по един, с тях и системата и така един ден току виж за децата ни, ако сме оптимисти, може и нещо да се е променило.

Няма да измисляме топлата вода, всичко се е случило някъде вече, в тая система не може всички да са гнили ябълки, все има на какво да се стъпи.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 07:54 от Ули

# 1 427
Питам как си я представяте. Питам как си я представят хората извън системата. Да сменим хората, това ли е промяната? Със стари к*рви, нов бардак има една приказка. И от къде ще дойдат свестните, след като едни и същи ЮФ обучават всички? Не съм казала да не се захващаме, това не знам къде го прочете. Питам как ще стане, защото явно тези вътре в системата проблеми не виждат.
Ами представяме си да вземете да си вършите работата, за която обществото ви е пратило и за която ви плаща огромни заплати, бонуси и привилегии! Трябва да има натиск и чувството за безнаказаност и наглост в съдии като въпросната да се премахне. Утре на мястото на Дебора може да е дъщерята или внучката на въпросната съдийка, дали тогава така бързичко ще претупа делото и ще пусне на свобода извършителя? Искаме премахване на двойния аршин при правораздаването. Ако не си известен, с връзки или пари, не чакай справедливост.

# 1 428
Аз си я представям с промяна на закони, където се оставят минимално количество вратички, да се премахнат безумията при които нещо сериозно се третира като леко провинение, системата да има някакъв механизъм за контрол, при който бързо да се прочистват "гнилите ябълки", които нямат място в нея, които са корумпирани или злоупотребяват с правомощията си. Само дето това последното едва ли ще се случи, защото при голям процент червиви, всички си се пазят един друг.

# 1 429
И измитане си трябва. Най-фрапантните случаи на безхаберие и немърливо свършена работа следва да се санкционират в крайна сметка. Има, има достатъчно желаещи да работят както трябва да се работи. Навсякъде, по всички системи. Това от една страна дисциплинира. От друга е ясна индикация за качествено и активно общество. Материал си имаме достатъчно съвсем хубав, който просто трябва да заеме своето място од слънцето, вместо да бъде вечно хулен и притискан.

# 1 430
Как си представяте промяната, и по-конкретно съдебната реформа? Уволняваме всички съдии и прокурори и на тяхно място назначаваме нови, умни и можещи, които от къде ще се появят?! И от къде ще сме сигурни, че са по-различни от старите, нали същите ЮФ са ги учили?!
Може да ми се смеете, но на практика аз си представям нещо такова: на всеки три години от кариерата си /така няма да е при всички едновременно/, съдиите и прокурорите да отиват да работят в съд или прокуратура в друга община или област. Примерно - три години в районен съд Бургас, после три години в районен съд Силистра и така... В края на този период да получават оценка въз основа на взетите съдебни решения.  Дано съм го обяснила правилно, тук идеята е да няма уседналост и несменяемост в един съд или прокуратура.
Другото, което ми идва наум е, да се създадат текстове, които оценяват психическата травма и тя задължително да се разглежда наравно с физическата, а не както сега водещи да са нараняванията на месото образно казано.

# 1 431
В Румъния, страна, която преди години беше символ на корупция, как стана?
България е в челните позиции по брой полицаи и юристи спрямо брой население. Да се оптимизира системата, да се въведе контрол, ако трябва и външен такъв.

# 1 432
Добрият материал следва да бъде поощряван, а не хулен.
Преди години, когато бях млада, 90-те, мутренските времена, напуснах родния квартал за определен период. При връщането ми и посещение на РПУ по разни дела с изненада установих, че едни от най-големите гамени на квартала са започнали да гаменстват в униформи. Цедка трябва. На входа. И контрол след това.

# 1 433
Да не би в ЮФ да преподават съвест, морал, съпричастност, човещина, предмет "трябва да вършим работата, за която ни плащат заплата".
Трябва да уволняват съдии за забавени дела и явно грубо погазване на законите. След първите двама другите ще се замислят.
Не знам кка да стане, но нито един служител не трябва и да си помисля репликата на Гьонева -"... не съм длъжна, но заставам пред вас..."

# 1 434
  • Пловдив
...
А дълбоки рани от нож и с 400 шефа. Нарочно го повтарям.
Аз имам 10-15 и още имам белег.
Тоест смяташ, че е редно след такова зверство, този да бъде пуснат.
А на момичето да бъде с лека телесна и щото видиш ли трябва да изчакаме 1,2,3 месеца да преценим дали ще има белези, тогава евентуално ще сменим на средна, не че ще има ефект за изверга.
Къде съм писала, че трябва да бъде пуснат?!!!
Има и други признаци, които правят деянието от общ характер. Особената жестокост най-малкото като квалифициращ признак на лека. Обезобразяване не е задължително да има. Зависи от белезите. Безсъзнание може да има, може да няма. Никъде не съм писала, че трябва да бъде пуснат, как ги четете тия неща!

# 1 435
  • Далечният изток
Тоест почти всичко, което евентуално може да се промени, няма как да стане вътре в системата. Промяна в законите зависи от законодателния орган - НС. Контролът също е външен. Санкциите също някой външен ги налага.

Стефи 2005, моята работа си я върша и съм извън съдебната система, не знам защо се обръщаш персонално към мен като човек, който не работи. Никой не ми плаща бонуси и не вися на врата на държавата, моля по-спокойно...

Във всяка област има некадърници и неграмотници, във всяка. Промяната трябва да започне от образованието. Само че как да стане, като те и учителите ни неграмотни...

Апропо, уволняват съдии, уволняват и прокурори, наказват ги за забавени дела и за несвършена работа.

# 1 436
Тоест почти всичко, което евентуално може да се промени, няма как да стане вътре в системата. Промяна в законите зависи от законодателния орган - НС. Контролът също е външен. Санкциите също някой външен ги налага.

Стефи 2005, моята работа си я върша и съм извън съдебната система, не знам защо се обръщаш персонално към мен като човек, който не работи. Никой не ми плаща бонуси и не вися на врата на държавата, моля по-спокойно...

Във всяка област има некадърници и неграмотници, във всяка. Промяната трябва да започне от образованието. Само че как да стане, като те и учителите ни неграмотни...

Апропо, уволняват съдии, уволняват и прокурори, наказват ги за забавени дела и за несвършена работа.
Не мисля така. Децата се възпитават основно от родителите. Промяната трябва да започне от обществото, което да санкционира началните прояви на вербално насилие. Именно то по-късно прераства във физическо.

# 1 437

Ами това не е никакъв проблем. Ако има някой допуснат неграмотен, че няма да научи поставяне на запетайките по правилата не е проблемът, който катурва каруцата.
Учителите не са неграмотни в този смисъл. Учителите на свой ред живеят и се нагаждат в една гнила система. Дават частни уроци и минават в сивия сектор ясно защо. Моралът (този на учителите) започва да се измества в друга посока. Огромната пропаст между училищата и фалшивото елитаризиране на 5 гимназии на кръст, никому неизвестни балкански такива. Зазубрянето, като форма на обучение. Вечните промени във форматите и програмите, но не съобразени с местните нужди и действителност, а крадене на чужди "добри практики" и слагането им ей така във въздуха в нищото (допускам все пак натиск от ЕС за някакви уравниловки, но има начини да е по-качествено това).
Не, не са неграмотни учителите ни. Изгубили са си центъра и те на свой ред в системите. От там и моралът им е леко кривнал, нагодили са се към условията. Същото е и с лекарите ни. Прекрасни специалисти имаме, но системата не им постила...

Тоест почти всичко, което евентуално може да се промени, няма как да стане вътре в системата. Промяна в
Не мисля така. Децата се възпитават основно от родителите. Промяната трябва да започне от обществото, което да санкционира началните прояви на вербално насилие. Именно то по-късно прераства във физическо.

Времената се менят. Живеем в доста по-различно време от това, в което родителите са прекарвали цял ден с децата си. Възпитание получаваш от този, който е до теб по цял ден, не за два часа вечер. Това е световен проблем, пак не е бг патент. Децата прекарват в детската градина от 7:30 сутрин, до 18:30 вечер. Редки изключения са да бъдат прибирани по обяд или поне по-рано. В училище децата са с аналогичен престой, а в гимназиална възраст са с доказано по-дълъг работен ден от на родителите си, като сложиш тук-там някой урок и спорт. Та-родителите имат реално най-малък допир с децата си.

# 1 438
...
А дълбоки рани от нож и с 400 шефа. Нарочно го повтарям.
Аз имам 10-15 и още имам белег.
Тоест смяташ, че е редно след такова зверство, този да бъде пуснат.
А на момичето да бъде с лека телесна и щото видиш ли трябва да изчакаме 1,2,3 месеца да преценим дали ще има белези, тогава евентуално ще сменим на средна, не че ще има ефект за изверга.
Къде съм писала, че трябва да бъде пуснат?!!!
Има и други признаци, които правят деянието от общ характер. Особената жестокост най-малкото като квалифициращ признак на лека. Обезобразяване не е задължително да има. Зависи от белезите. Безсъзнание може да има, може да няма. Никъде не съм писала, че трябва да бъде пуснат, как ги четете тия неща!

Да де, но повечето колеги са на мнение, че съдиите по мярката са имали право да приемат, че е налице ЛТП по квалифицирания с състав макар и да не е имало такива обвинение, тъй като влиза в рамките на по-тежкото обвинение.
Но не е и длъжна де . Само е можела…ако иска.  Тук е тънкият момент.  Трудно е в крайна сметка повечето хора да проумеят, че съдията има право на преценка  ( то това му е и ролята де , да преценява доказателствата спрямо закона) и затова актовете му подлежат на обжалване. Дали е правилно или не решава по-горния съд.  В случая не е така, но топката после е била в прокуратурата.

# 1 439
  • Пловдив
Цитат
Да де, но повечето колеги са на мнение, че съдиите по мярката са имали право да приемат, че е налице ЛТП по квалифицирания с състав макар и да не е имало такива обвинение, тъй като влиза в рамките на по-тежкото обвинение.
Да, именно, и аз установих, че повечето занимаващи се с наказателно право така смятат (аз не го работя това), и в тоя случай и от окръжния съд са си можели да го задържат - да потвърдят задържането - въпреки извода, че няма средна, и въпреки липсата на позоваване на особена жестокост (при средната ТП, както е било обвинението) от прокурора. Те обаче са постъпили като да смятат, че не могат, без да има обвинение за квалифициращия признак, но не са го написали изрично в мотивите.

Общи условия

Активация на акаунт