Случаят „Дебора“

• 281 010
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 4 740
  • Пловдив
Да, точно така, защитавам съдийката. И тогава, и сега.

Не съм лъгала за нищо, не съм си сменила думите, не съм хулила Дебора, защото няма как да охулиш някого, когото изобщо не споменаваш, не съм защитавала Георги и не помня особено да съм го споменавала и него, и специално за Елора - не се подмокрям от него.
Тогава обясних също десет пъти, че "лека", "средна" и "тежка" не са преценки на око. "Частен характер" също не е нещо за украса и по-добро звучене.

Разбира се, дамите тук помнят, че съм лъгала, и са възмутени, че не се извинявам за лъжите си, отделно другото. Тук вече няма какво да направя.

# 4 741
Много лошо впечатления направи тогава съдия Гьонева, хилеше се неадекватно и даваше неубедителни обяснения. Хората останаха потресени от липсата на човешко отношение към такова чудовищно деяние.

Ако случаят не беше придобил обществен отзвук Георги със сигурност щеше да остане ненаказан, то и сета не  се знае. Мернах, че според адвоката му причастността му към деянието не може да се докаже, понеже още в първоначалния етап не са събрани необходимите доказателства

# 4 742
  • Пловдив
Не се е хилела, гледах я. Нервна беше и правеше някакви гримаси. Ако човек се хили, няма да го прави пред камера.
Не успя да обясни добре и според мен, да. Но ако беше обяснила, кел файда? Пак щеше да е корумпирана лъжкиня и не мога да си представя още какво.
Хората са си навили на пръста "липса на човешко отношение" и си намират потвърждения.
В мотивите на определението беше повторено повече от веднъж за жестокостта или дързостта, с която е извършено деянието, което според мен беше намек "ако имахте такова обвинение, щяхме да го задържим".

Цитат
Ако случаят не беше придобил обществен отзвук Георги със сигурност щеше да остане ненаказан...
Разбира се. Да не бъде наказан Георги, е много важно за корумпираните индивиди от целия старозагорски съдебен окръг.

Общественото мнение не решава дела, колкото и силно да се чувства. Може да насочи вниманието, не може да промени изхода.
П.П. Всъщност може - ако на някой не му се занимава от мързел, насочването на вниманието към него може да го мотивира. Повече от това не може, а ако случайно може, това би било страшното.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 19:54 от Магдена

# 4 743
Нямам наблюдение над съда, но от личен опит мога да кажа, че институциите в Стара Загора не работят в полза на гражданите. Ако могат да отърват някоя дружка, ще си измислят нови закони. Видях как само и само да не глобят приятел, Общинска полиция си измисли нов Закон за движение по пътищата.

# 4 744
О, те дори и гражданите след първоначалния шок преди години с чиста съвест оправдаха онзи, дето сгази Паоло. Ами тъй де - откъде на къде майката спокойно ще си остави детето да ходи по пешеходната зона в града. Че и бира била пиела. А убиецът чист като сълза, го жалим как заради несъобразителна майка му се стоварили такива трудности на главата.

Друг случай - служител на полицията, употребил доволно количество алкохол, се качва да шофира кола на приятел, с непълнолетното си гадже. Блъска се в голямо дърво на тротоара. Момичето загива на място. Той леко ранен - псува като каруцар служителите на Бърза помощ, които идват на място и му помагат на него. И ден не е лежал. Единствено с лишаване на право да работи в полицията се отърва.

# 4 745
Нямам наблюдение над съда, но от личен опит мога да кажа, че институциите в Стара Загора не работят в полза на гражданите. Ако могат да отърват някоя дружка, ще си измислят нови закони. Видях как само и само да не глобят приятел, Общинска полиция си измисли нов Закон за движение по пътищата.
Само дето Общинска полиция няма право да глобява по Закона за движение по пътищата. Само служителите на Пътна полиция. Общинските пъдари работят по наредбите на общинат аза обществения ред и евентуално някоя временна организация на движението.
Ако ще критикуваме поне да е компетентно.

# 4 746
Само дето точно Общинска полиция глобява за неправилно паркиране. И като пуснеш сигнал през сайта на Общината, те не пращат Пътна полиция, ами Общинска полиция. По компетентно от това не мога да го напиша.

Допълнено.
Специално за dariVale си разрових пощата, за да й покажа коя полиция е отишла по сигнал за паркиране на пешеходна пътека.

В случая този не са го открили, но ако държи, ще намеря и глобен такъв.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 10:38 от Minnie.Mouse

# 4 747
  • София
https://nova.bg/news/view/2024/08/02/465373/%D1%88%D0%BE%D1%84%D … 1%89%D0%B0%D0%BB/

„Пореден тежък инцидент, и то в центъра на София. Вероятно превишената скорост е причина за това тежко произшествие. Извършителят е добре познат на органите на реда. Той е криминално проявен, с регистрации за различни престъпления по Наказателния кодекс. Има и множество нарушения по Закона за движение на пътищата. Наказателните постановления са му връчени, но имам информация, че не ги е плащал”. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в коментар на тежкия инцидент в столицата, при който кола самокатастрофира и блъсна човек на спирка на градския транспорт.

Ето затова говорех вчера. Каквото и да правят пострадалите, докато виновните не си понесат последствията, ще има нови и нови пострадали. Изместването на фокуса от извършителя е абсолютно непродуктивно.

# 4 748
Не знаем моралният облик на пострадалите какъв е. Защо са били там по това време, с какво са били облечени.

# 4 749
  • София
Така де. Може да слушат чалга. Може да са пушачи. Възможно е някоя жена на спирката да е била с прекалено къса пола. Вероятно не са гледали потока на колите, да могат да отскочат навреме. А и да си бяха стояли вкъщи, в крайна сметка, не знаят ли, че навън е опасно? Няма никакво значение, че отсреща имаш превишена скорост, нито криминално проявен, с множество регистрирани престъпления. Ето точно колко абсурдно звучи, поне на някои от нас. Иначе естествено, че адвокатите ще въртят всичко възможно да си измъкнат клиента. Те от това пари правят. Но не знам ние защо това трябва да го подкрепяме. И да се връзваме.

# 4 750
  • При семейството си
Добре, де как сравнявате пострадал млад мъж, който е стоял на спирка и случайно, нелепо блъснат вероятно от дрогиран шофьор, със случая Дебора?!
В случая с Радостина от Варна, при който има доживотна присъда за извършителя, също е коментиран “моралният облик на жертвата” (ако аз правилно се ориентирам).

# 4 751
Не се прави разлика между престъпления против личността и непредпазливи престъпления. Нека.
Важно е да иронизираме.

# 4 752
  • София
Как трябва да разбираме престъпления против личността? Че като е кофти личността, е приемливо да бъде рязано тялото?

Иначе сравнението е по линия на това, че се очаква някакси жертвата да се предпази от престъплението, вместо престъпника на носи пълната отговорност за действията си. И по линия на това, че прожекторите се насочват към морала на жертвата, вместо към този на престъпника, който често е рецидивист.

# 4 753
Има отделни глави в Наказателния кодекс.
По видове престъпления.

Но по- добре си пишете, както сте подкарали.
Само ще се намесвам, ако се правят нелепи аналогии. То стана ясно, че правна култура е ненужна.

# 4 754
  • София
Ще ми е интересно да прочета повече подробности.

Иначе повечето тук, естествено, не гледаме от професионална гледна точка. А и професионалната гледка точна също си има интерес - този на адвоката е диаметрално противоположен на този на прокурора, например. Или казано по друг начин, професионалистите са по-запознати със закона, но са пристрастни. Мен като гражданин ме интересува да бъда адекватно защитена от закона. В много отношения не чувствам и не виждам това да се случва. Виждам как се повтарят еднотипни престъпления, а не виждам да се правят адекватни законови промени това да се спре. Виждам как прожекторите се обръщат към жертвата за да се защити престъпника. Виждам как адвокатите правят всякакви абсурдни галимации да изкарат виновника бял и чист, насилствено дрогиран от друг и даже неприсъстващ на местопрестъплението, като в същото време е и прекалено болен за да бъде съде, и сякаш тези откровени циркове са най-нормалното нещо. Като гражданин не съм доволна от законите, нито от съдебната система.

Общи условия

Активация на акаунт