Случаят „Дебора“

• 280 961
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 665
  • София
Откакто научих за това зверско насилие над момичето, една мисъл на ми дава мира и ме кара да плача: как една майка се прибира и намира детето си в такова състояние?! Как една майка може да преживее този ужас?! Имам дъщеря, само при мисълта какво е изживяла тази майка, очите ми се пълнят със сълзи, а сърцето с гняв …

# 1 666
Цитат
Тялото ѝ беше намерено в петък в багажника на кола, с два куршума в гърдите. За убийството ѝ беше обвинен мъж, с когото Благоева е имала връзка.
Медии, експерти, юристи веднага заговориха за домашно насилие. Според международните регламенти случаят представлява именно това. Но не и според действащото българско право.
Дори Кристина Благоева да беше подала сигнал до полицията, тя нямаше да получи ограничителна заповед, посочиха специалисти, с които Свободна Европа разговаря. Обвиняемият нямаше да получи забрана да я доближава, каквато възможност предвижда Законът за защита от домашното насилие.

Защо???
Защо трябва една жена (или мъж, надявам се) да е в брак, съжителство или любовна връзка с насилника си, за да получи ограничителна заповед?
Ако насилникът заплашва своя колежка или съседката, или продавачката в супера, или случайно срещнат мъж, или някого другито, с когото не прави секс, но въпреки това му отправя заплахи, не трябва да получи ограничителна заповед?
Хора, аз ли не съм наред, или обществото съвсем се е бъгнало?
Грижата за жените (и мъжете!), подложени на домашно насилие, не трябва да е насочено към законови привилегии, а към подкрепа и осигуряване на възможност да оцелеят, когато се отърват от насилника – дом, работа, парична помощ, но най-вече психологична помощ, която да ги откъсне завинаги от насилника.

# 1 667
Защо трябва една жена (или мъж, надявам се) да е в брак, съжителство или любовна връзка с насилника си, за да получи ограничителна заповед?
Защото може да ползва други законови средства.

# 1 668
Какво други законови средства конкретно е  можела да ползва?

# 1 669
  • Street of Dreams
Аз мисля че е време да се разбие едно табу и да се започне да се говори за психологическите причини на случващото се, което е масов феномен. За неконтролируемата агресия и садизма. За крехката женска психика, склонна към подчинение, вярваща че това е любов или мъжество. Не мога да говоря за тази жертва, но познавам много такива, а и на протеста жени го заявиха открито - че с години са стояли в такива връзки и са вярвали, че е любов. Не от страх. Никой закон или конвенция в онзи момент нямаше да ги накара да направят крачката, единствено дълбоко  осъзнаване на проблема може да помогне.
Може да е контроверсно и неудобно, но време е да спрем да се преструваме, че този проблем съществува. Неговите корени не са в политиката или в съдебната система.

# 1 670
За съжаление, намира се и кой да наруши ограничителна заповед. Имаше такъв случай с убита жена. А един с гривна от съседния вход, беше отишъл на търг в общината. Как се случват такива неща...

# 1 671
  • София
За съжаление, намира се и кой да наруши ограничителна заповед. Имаше такъв случай с убита жена. А един с гривна от съседния вход, беше отишъл на търг в общината. Как се случват такива неща...

Да, в съседния квартал, посред бял ден, на улицата пред случайни минувачи. Застрелял я е, като куче.

https://bnr.bg/factcheck/post/100864523/jena-e-zastrelana-nasred-ulicata-v-sofia

Не съм запозната, затова питам - ако срещу някой има ограничителна заповед, но той я наруши, какво може да направим и какви ще са последствията за него?

# 1 672
Зависи какво прави човекът от който се оплаква.

# 1 673
може ли по - конкретно? Хубаво е да знаем.

# 1 674
  • Пловдив

Лъснаха някакви навързани

# 1 675
Във властта и високите ешелони всички са ,като черва свързани. Изобщо не ме учудва.

# 1 676
Ах, гледам днес сме се прочули по света.
Е, не с нещо хубаво, но сме се прочули.
Ония по етажите се сетиха явно заради това да променят лекинко законите.
Брех, можело да работят.
Гледам в чуждите медии пак напъхаха ИК.
Нужно ли е точно ИК. Просто закона трябва да е бетониран, строг и да се спазва.

# 1 677
Депутатите чак са си прекъснали отпуската.
Чудо невиждано. Явно обществения натиск и народното недоволство, все пак има някакъв резултат.
Дано този път, направят необходимите изменения адекватно.

# 1 678
  • При семейството си
Аз не разбирам много “свързаността” в случая. Има цели адвокатски/съдебни, лекарски и т.н. фамилии.

# 1 679
може ли по - конкретно? Хубаво е да знаем.
Може да ползва цялото законодателство, малко дълго е да го цитирам в един пост, но се намира свободно в интернет.

Общи условия

Активация на акаунт