Случаят „Дебора“

• 281 099
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 1 650
Другаде  приравняват съжителството без брак към такова в брак.  Конкубинки ли им казваха,  забравих.  Има смисъл, със или без подпис сте семейство.
 Другото са глупости - кой ще брои   и преценява патки ,лопатки и  нататък.  Връзка ли е или канап.
 Да има срок на ефективна присъда, не да пробутват условно пак.
 Всъщност си мисля,  че ако няколко години се  работи честно , ще има ефект.

Това е  от зависещи от индивида причини, неговите нагласи, няма неволно и случайно.
 Не могат  доживотно ,глупости са това, иронично подхвърлени. Не  е малко като години наказание.
 Превенцията е важна.
Правилно е понижаването , отстраняването от длъжност, който има амбиции  и съвест - ще се отрази.
 Трябва и срок, да не може утре да бъде възстановен.

Нищо не може да изтрие  преживян шок, стрес, болка и страх,  каквото да наложат за наказание. И все пак...
 Всяко насилие над човешко същество  да е наказуемо, всяко прикриване на такова - също.
 Доколкото знам ,за големи гафове и  корупция другаде отнемат права. Като искат - ще докажат и  такава.
 Бардакът трябва да се почисти, ще тръгне и другото тогава.

# 1 651
Заради невъзможността, да се извади ограничителна заповед по ЗДС. Да кажат юристите, дали съм права.

# 1 652
Заради невъзможността, да се извади ограничителна заповед по ЗДС. Да кажат юристите, дали съм права.
Да.

Но си мисля, че може да се направи изменение в НК по повод тормозители, и наказателен съдия да издава ограничителна заповед, или  по ЗМВР, както сега издават предупредителни протоколи. И после да следва процедура като по ЗЗДН, но да не съсипват закона за домашно насилие, като разширяват обхвата на субектите.
Защото ако някой сваля момиче, тя не му пристане и той я набие, това къде ще стои като казус.

# 1 653
Добре, де,а ако нямаш/не си имала връзка с определен психопат, но той си е наумил да те следи, преследва и заплашва, не можеш ли пак да го съдиш за тормоз и да искаш ограничителна заповед? Защо само за човек,с когото си в интимни отношения?

# 1 654
  • София
Пълни глупости правят в момента и се опитват да демонстрират работа. Много важно дали са във връзка или не са - да вземат да пипнат закона, в частта, която определа що е то лека, средна и тежка телесна повреда, за да няма много възможности за мърдане при тълкуването им. Да вземат да си стегнат прокурорите, съдиите, съдебните лекари, както и служителите в МВР, които реват за повишаване на заплатите. Да започнат да упражняват някакъв контрол върху работата им и сроковете за изпълнение. Да започнат с по-сериозни наказания при неизпълнение на служебните задължения. В момента хвърлят прах в очите на хората, с надежда да се разминат следващи протести - ето това правят.

# 1 655
"Грозната истина". Защо законът нямаше да защити убита … Кристина Благоева
Статията е от 12 април 2023.
Цитат
Случаят на 32-годишната Кристина Благоева е поредният в дълга статистика. Тялото ѝ беше намерено в петък в багажника на кола, с два куршума в гърдите. За убийството ѝ беше обвинен мъж, с когото Благоева е имала връзка.
Медии, експерти, юристи веднага заговориха за домашно насилие. Според международните регламенти случаят представлява именно това. Но не и според действащото българско право.
Дори Кристина Благоева да беше подала сигнал до полицията, тя нямаше да получи ограничителна заповед, посочиха специалисти, с които Свободна Европа разговаря. Обвиняемият нямаше да получи забрана да я доближава, каквато възможност предвижда Законът за защита от домашното насилие. Защото според този български закон случаят на убитата Кристина Благоева не попада в обхвата му.
От години десетки неправителствени организации в страната призовават той да бъде променен, така че жени като нея да получават навременна и адекватна закрила. Няколко поредни парламента обаче не направиха това.

# 1 656
Не можеш ли да си извадиш ограничителни заповед по някой по-общ ред. Тормоза и заплахите може да са изобщо без връзка (като посочи някой по-горе).

# 1 657
И аз не разбирам защо решиха, че най-важното в момента е това за връзката. Може и да е важно, не знам, но все ми се струва, че основният проблем е, че съдиите никой за нищо не ги проверява и не им държи сметка. Не знам дали има система за контрол, ама там да помислят нещо.
И аз мисля, че това е основният проблем. Корупцията, зависимостите и липсата на контрол в съдебната система. Големият, основният, изначалният проблем на проблемите.

# 1 658
Да.

Но си мисля, че може да се направи изменение в НК по повод тормозители, и наказателен съдия да издава ограничителна заповед, или  по ЗМВР, както сега издават предупредителни протоколи. И после да следва процедура като по ЗЗДН, но да не съсипват закона за домашно насилие, като разширяват обхвата на субектите.
Защото ако някой сваля момиче, тя не му пристане и той я набие, това къде ще стои като казус.

Точно така, какъв е смисълът да се дописва непрекъснато ЗЗДН, като ограничителна заповед трябва да може да се издава за много други типове тормоз, не само по отношение на този между хората в интимни връзки.

# 1 659
Върти се един тикток с Дебора, която пее. Наистина пее страхотно

Тази идея е страхотна. Освен цялата подкрепа и любов, която получава, да се оцени таланта ѝ и да ѝ се даде истински лъч светлина, е страхотно. Адмирации на хората за идеята! 😊

# 1 660
В крайна сметка съдийката ли е виновна?
Адвокатът на обвинения не е ли виновен също?

# 1 661
нищо съществено досега от народните представители, ама нищо.
това бързане пък сега защо е? има умни и съвестни прокурори, съдии, адвокати. поканете ги да си кажат и те мнението.
има граждански организации, пострадали от насилие жени и мъже - те също могат да кажат къде са пробойните в системата.
и наистина защо само при домашно насилие се издава ограничителна заповед? АКО НЯКОЙ МЕ ПРЕСЛЕДВА, ОТПРАВЯ ЗАПЛАХИ, СЛЕДИ МЕ И СЕ ДОБЛИЖАВА ДО МЕН В МАГАЗИНА, ИЛИ НА ДРУГО МЯСТО ПО КОЙ ЗАКОН ДА СИ ТЪРСЯ ИЗДАВАНЕ НА ОГРАНИЧИТЕЛНА ЗАПОВЕД? ПО ЗАКОНА ЗА ПСИХИАТРИЧНАТА ПОМОЩ ЛИ?

# 1 662
  • Street of Dreams
Да, именно.
Двамата живели ли са въобще заедно, били ли са двойка по време на събитието? Какво общо имат тези предложения сега, след като нещата могат да се регламентират много по - просто и генерално?

# 1 663
  • Paris, France

Плътно до казуса, в който той сваля момче и момчето не му пристане, та набие момчето 🌞.

Насилието не бива да се обвързва с пол, раса, възраст, външен вид, социално положение. Има ли изтезаване, обезобразяване, физическо нараняване - задължително задържане.

За домашно насилие може да се говори когато насилникът и жертвата живеят в едно домакинство, независимо дали са свързани родствено, с родство, породено от брачна връзка, съжителство без брак или са просто съквартиранти.

За мене трябва:

1. Да се преработят дефинициите на лека, средна и тежка повреда.

2. Полицията да има ясен протокол за приемане на жалби и общуване с хора, твърдящи, че са жертва. Да се предлага задължително поне едно изслушване от специалист, преводач (ако се прецени, че жертвата не може да се изразява разбираемо на български), психолог.

3. При обвинение в насилие насилникът да се извежда незабавно от дома, да се задържа задължително за 24 или 48 часа и при нужда да му се връчва забрана да доближава жертвата с обяснение, че ако я наруши го грозат минимум 5, 15 или колкото искате години строг затвор.

4. Ако някой бъде осъден за насилие, дори с административно наказание като глоба, да бъде задължен да посещава психолог, някакви курсове за гражданско поведение. Да не може да напуска населеното място известно време, да се подписва всеки ден или всяка седмица в полицията, нещо такова.

5. В Испания даването на GPS устройство на жертвата, освен GPS гривна на насилника, която уведомява жертвата и полицията когато насилникът се окаже на някакво заплашително разстояние от жертвата (300м),  намали насилието и убийствата на жени.

https://www.theguardian.com/society/2010/dec/14/spain-domestic-v … lence-women-morel

6. В училищата да има часове по право. Децата да се учат лак да реагират в дадени ситуации, как да не допускат гняв да ги заслепи и как и кому да се оплачат ако някой ги нападне.

Има място и за НПО.

# 1 664

Плътно до казуса, в който той сваля момче и момчето не му пристане, та набие момчето 🌞.

Насилието не бива да се обвързва с пол, раса, възраст, външен вид, социално положение. Има ли изтезаване, обезобразяване, физическо нараняване - задължително задържане.

За домашно насилие може да се говори когато насилникът и жертвата живеят в едно домакинство, независимо дали са свързани родствено, с родство, породено от брачна връзка, съжителство без брак или са просто съквартиранти.

За мене трябва:

1. Да се преработят дефинициите на лека, средна и тежка повреда.

2. Полицията да има ясен протокол за приемане на жалби и общуване с хора, твърдящи, че са жертва. Да се предлага задължително поне едно изслушване от специалист, преводач (ако се прецени, че жертвата не може да се изразява разбираемо на български), психолог.

3. При обвинение в насилие насилникът да се извежда незабавно от дома, да се задържа задължително за 24 или 48 часа и при нужда да му се връчва забрана да доближава жертвата с обяснение, че ако я наруши го грозат минимум 5, 15 или колкото искате години строг затвор.

4. Ако някой бъде осъден за насилие, дори с административно наказание като глоба, да бъде задължен да посещава психолог, някакви курсове за гражданско поведение. Да не може да напуска населеното място известно време, да се подписва всеки ден или всяка седмица в полицията, нещо такова.

5. В Испания даването на GPS устройство на жертвата, освен GPS гривна на насилника, която уведомява жертвата и полицията когато насилникът се окаже на някакво заплашително разстояние от жертвата (300м),  намали насилието и убийствата на жени.

https://www.theguardian.com/society/2010/dec/14/spain-domestic-v … lence-women-morel

6. В училищата да има часове по право. Децата да се учат лак да реагират в дадени ситуации, как да не допускат гняв да ги заслепи и как и кому да се оплачат ако някой ги нападне.

Има място и за НПО.
Ето - можело значи. Ясно, точно и конкретно. Ама за да се съберат всички мнения, да се прецизират текстовете не става на пожар от днес за утре.
Иначе резултата ще е същия като от 20 минутното заседание на тричленката  от Окр.съд Стара Згора.

Общи условия

Активация на акаунт