Случаят „Дебора“

• 280 982
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 4 380
Не би трябвало, но има значение. За всеки текст от наказателния кодекс, размерът на наказанието е от...до.  За някои престъпления има само определен максимум. И се преценява степента.

Ще дам един елементарен пример. Шамар от мъж на жена. ЛТП. За една жена това може да е безкрайно унижение, освен физическата болка, да преодолява дълго травмата, а друга само да регистрира, че не е насинена и да си продължи без промяна живота.

Не мисля, че нашият съд действа така. Ако при ПТП другият водач виновно потроши някого и потърпевшият остане недееспособен половин година, дали съдът ще отсъди различно, ако потрошеният работи на заплата от 1000 лева и ще има пропуснати ползи за 6000, или ако работи за  20 000 и ще има пропуснати ползи за 120 000? По-скоро и в двата случая съдът ще присъди смешно малко пари, така че на вторият да му се прииска да се откаже от обезщетение, но да му дадат и той да потроши другия, щом било толкова евтино...

# 4 381
ЧС, неимуществените вреди са претърпените болки и страдания, пряка и непосредствена последица от престъплението. Заплатите нямат отношение. В твоя случай, при еднакви травми, може по- бедничкият да получи повече, ако страда повече вкъщи, буди се потен, вдига кръвно, не може да спи от ужаса от преживяното, а другият, при равни обстоятелства, не го преживее по същия начин, а се надигне и започне да пее...химна, примерно 😀, на третия ден.
И да ви пожелая весело посрещане на НГ, да си пожелаем и за Дебора само хубав живот напред.

# 4 382
И аз те разбирам, но не знам какво да направим ние. Когато беше омаловажено случилото се и покрито, без да стига съда, народа се надигна. Сега вече се задействаха институциите, задейства се и разнообразна помощ за Дебора, и явно се случват нещата. Щом е редно, съдът да го вземе в предвид.

# 4 383
На мен  не ми се вижда правилно. Все едно наказват по-борбения, че се справя,  не е легнал да мре и да се затвори в къщи, а и лекарската и психологическа подкрепа има значение. Щом деянието е едно и също, защо санкцията да не е същата, а в ущърб на по-справящия се. Някой път  е въпрос на организъм, късмет, психика, злодея това не би трябвало да го благоприятства.

# 4 384
Така е. Нито омаловажавам престъплението , нито искам на този да му се размине. За съжаление, след 30 години адвокатска практика, съм вечно в съда в главата си 🙃, тотално професионално деформирана. И ме е яд, че дават златен коз на защитата с тази пошла песен.
Ирис, за съжаление е така с болките и страданията. От лекциите на Митьо Секирата помня и до днес , че болката е кратко неприятно чувство, а страданието е продължавана болка. Продължавана! При който продължи повече, той печели повече.🙄

# 4 385
За мен не би трябвало клипа да има влияние.
Ама явно ще има.
Явно защитата с клипа ще докаже, че щом пее и танцува, сичко и е наред.

# 4 386
Все пак "играе" роля в клип, все едно да играе във филм кофти роля и това да повлияе на делото. Това е работа. Основанието може освен мечта да е заради финанси, начин да се разсейва и т.н.

# 4 387
Е то това от съда зависи, защитата всичко може да си приказва и вероятно ще.

Един клип не доказва, че няма още последици, и физически и психически.

# 4 388
Надявам се да не доказва Ирис, ама все пак сме в Бг.

# 4 389
Силно се надявам Дебора да не си остане само с едната песен. Едва ли са ѝ дали избор за текста - каквото са ѝ дали, това е пяла. Яхнали са я, докато е още "гореща" тази тема - чисто имиджово това се иска - да се шуми, без значение дали на самата Дебора ще ѝ е в плюс или не.
Можеше съвсем друга балада да ѝ предложат, без никакви препратки към случилото се, но...
Никаква дълбочина няма в текста, всичко е повърхностно, но и аудиторията това иска, това слуша и това получава.
Определено си е коз за някои...

# 4 390
  • София
Наистина ли не виждате аналогия в песента с жената, любовницата, мъжът тормозител, наранената, която още го иска и т.н. Добре, че не съм съдия, но и те ще чуят и видят "продукцията". Само дето лирическия герой не са го нарекли Георги.

# 4 391
Оф, едва ли се има предвид Георги.
Просто някой е написал тъпа чалгия.
Надявам се.

# 4 392
Всички балади са в този дух. Едва ли тя я е писала тъй или иначе.

# 4 393
Много е тъпа песента. Ако е толкова талантлива нека и напишат една хубава балада.

# 4 394
Бих приела, че не става въпрос за Георги в песента, ако самата песен я изпълняваше някой друг, а не Дебора...
Твърде много прилики със случая. СлучаЕност...не мисля.

Общи условия

Активация на акаунт