Случаят „Дебора“

• 280 911
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 4 395
Аз нищо не разбрах от тоя текст,  но ако съдията наистина седне да го разнищва сериозно ще се зачудя с какво се занимава нашето правосъдие.

Какъвто и да е текста, той няма отношение към делото.

# 4 396
Всичко разбрах аз. Триъгълник, любовница, неверен мъж, типично чалгарски сюжет.
Жалко за Дебора. Все в същата тиня е. Disappointed

# 4 397
  • София
Ама вие на ощипани се правите. Знам, че във форума никой не слуша чалга, но извън него чалготеките са пълни. На всякъде се промотират чалгаджийки като Мара отварачката, Светлана и подобни бръмчалки. За не малко момичета точно това им е мечтата. Кофти, но не е изолиран случай.

# 4 398
Когато приятелят на Риана я преби тя направи страхотна песен с Еминем. И до днес я слушам. Ще се насиля да изтърпя и песента на Дебора да видим има ли някакъв смисъл от нея. Ама съм малко скептично настроена.

# 4 399
Текстовете на чалга песните не се различават особено тематично, съдържателно и по поетични качества от всички  други стилове, обаче музиката е нещо страшно.

Но какво да правим, у нас е така, даже на Нова година даваха  концерт на Лепа Брена и Цеца Величкович, с десетки хиляди зрители. На другия канал - Ивана, Преслава и още някакви.
Няма как поколения родители с такъв музикален вкус да възпитат друг у децата си.

# 4 400
  • Другата България
Лепа Брена и Драгана Миркович.
Но текстовете на песните им нямат нищо общо с текстовете на песните в чалга индустрията, напротив.
Има толкова смислени текстове, затова и са хитове и се слушат от хора на всякаква възраст над 30 години.
В чалгата творците са никому неизвестни, да не говорим за “хитовете им“.

# 4 401
ЧС, неимуществените вреди са претърпените болки и страдания, пряка и непосредствена последица от престъплението. Заплатите нямат отношение. В твоя случай, при еднакви травми, може по- бедничкият да получи повече, ако страда повече вкъщи, буди се потен, вдига кръвно, не може да спи от ужаса от преживяното, а другият, при равни обстоятелства, не го преживее по същия начин, а се надигне и започне да пее...химна, примерно 😀, на третия ден.
И да ви пожелая весело посрещане на НГ, да си пожелаем и за Дебора само хубав живот напред.

Да де, ама то си Е имуществена в края на краищата. Ако не за потрошения, за семейството му - то губи голям доход. Значи ако им съсипят скъпа кола ще получат много пари, но ако им съсипят "скъп" баща и съпруг няма? Ми така е то, евтини са хората у нас...

# 4 402
  • София
Понеже едно време ни учиха да правим анализ на произведенията, излиза как за привържениците на тази "култура" е напълно нормално един мъж да има жена и любовница. Да нарани (неясно как) любовницата, но и жена си да тормози по сходен начин, а двете да го обичат и любовницата да моли Бог да не й позволява да го търси, но да го обича и да го иска и след нараняването.
Разширено тълкуване на песента е това.
Че тогава какви щети търпи някой, който възпява изневярата и насилието, обличайки ги в любовни думи. Само дето накрая не пее "Само теб ще обичам, Георги. Бий ме, обичам те."
Значи в тази култура и насилието е приемливо!? Така излиза.
Направо може да се напише есе по песента на тема "Ода за женения бияч".
Може да е цинично, може и аз да търся мисъл там, където я няма, ама затова смятам, че трябва малко повече да се влага. И затова смятам, че е използвана да "преразкаже" случката.
Но пък сте прави за общото ниво . Показа го телевизионната програма снощи. Чалга, чалга, чалга и просташка халтура с безкрайно нецензурни майтапи. Добре, че нямаме телевизор и не можах да проследят цялото падение.

Последна редакция: пн, 01 яну 2024, 10:25 от Fever Ray

# 4 403
Ами "Назад,  назад, моме Калино" за какво е? Даже лирическата героиня желаеше като черна чума да умори жена му. Любовният триъгълник е сигурно най-честата тема в музиката.  Сещам се за една песен на Антибиотика, в която любовницата изразява твърдото си намерение да се превърне в елвктрон, паяк, куршум, обаче да влезе в дома и ума на любимия си. Много хубава песен... Ирина Флорин и тя - нея ще целуваш, а ще виждал всъщност мен, после - явно след акта - на прозореца ще пушиш отегчен...
Световното текстопиство да не подхващам. Но текстовете са същите, разликата е в  музикалния стил, в който ще се изпеят.

Идеята ми е, че момиче, чийто родители и среда са го поставили в чалга контекст няма как да има друг вкус, на нея това са и представите за музика.  Красива е, те повечето фолк певици са много красиви, това и е мечтата, да пее като тях. Даже в телевизионните формати  участват на общо основание представителки на това нещо редом до поп и рок величия.
И накрая обществото, или недай си боже съдът, да седне да и го приема в ущърб, ами не е честно.

Последна редакция: пн, 01 яну 2024, 10:55 от Iris04

# 4 404
Аз песента не можах да изтрая след първите няколко такта – имам органична непоносимост към типичните за най-мазната чалга извивки – и нямаше как да се вслушам в текста.
Но го прочетох с любопитство. Честно казано, потресе ме. Не, не смисълът – то в чалга песните пее ли се за нещо друго, колкото самият текст. Искрено се надявам да е написан по слух от някой неграмотник и да не е оригиналният. Дори за чалга тези безсмислици ми идват в повече:

Откакто той си тръгна
Живота ми е (?) омръзна
Времето да мен (?) ме лекува щеше (?)
Защо забога не минава вече?!

Недей дава (?) нищо да му пиша
С него как ми се обича (???)

# 4 405
Ми  какъвто и е вкуса за музика - такава и е средата - чалгаджийска. И логично се е запознала с Гошко.

# 4 406
  • При семейството си
В първите две изречения може би има малки грешки.
По-скоро е:
Животът ми омръзна
Времето да ме лекува щеше…
В темата се направи литературен анализ на един посредствен, типичен чалга текст.
Да, Дебора щеше много повече да “спечели”, ако се беше намерил някой да и’ напише силен текст, да запише една смислена, емоционална балада, например.
Ни може пък това да се случи в бъдеще. Дано.

# 4 407
Съмнявам се.Използваха я с комерсиална цел.

# 4 408
Баладите са все за любовни проблеми, а колко вида са любовните неволи - не ме обича, изневери ми, изостави ме, разби ми сърцето, липсва ми, нарани ме, лирическата героиня е изпаднала в емоционална амбивалентност. Нивото е като за чалга. Все някой нещо ще намира в текста, безумно е съдът да анализира това текстче, драснато върху салфетка от някой "поет".

Точно комерсиална си е целта, привлича се внимание чрез драмата, може пък да пробие така, нали това иска. Няма да влезе в манастир и да запише психология, за да задоволи представата ни за смисленост, за това какво е жертва, какво е правилно и т.н. Нищо не ни дължи, дълбоки балади също. Да си продължи живота както смята за правилно, да си намери щастието, а онзи психар да си получи заслуженото. Дано.

# 4 409
Дебора има точно чалгаджийски глас. С гнусните извивки. Да, има хубав глас, но чалгаджийски, такива ги върти. И друго едва ли ще може да пее.

Общи условия

Активация на акаунт