На море в България 2023 г.! - 3

  • 47 982
  • 518
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 645
Еее, няма нищо задължително. Просто за нас така е редно- въпрос на уважение към обслужващия персонал.
Разбира се, ако получавш същото.
Ние мислим, че голяма част от проблема с лошото обслужване дойде при въвеждането на картово или предварително плащане. Тогава всички някак решиха, че обслужващият персонал им е длъжен. Да е супер любезен, мотивиран, доволен и да събира безропотно с усмивка помията на разни индивиди.
А това съвсем не е така. Не само заради обидните заплати в България, но и по принцип.
Тази професия има своя специфика. Част от нея е общуването с клиента, отношението и бакшиша.
Особено, когато не е класически ОЛ, а персоналът сервира алкохол, безалкохолни, кафе, освен да отсервира.
В зависимост от хотелите, квалификацията на персонала и вида обслужване- оставяме различно.
В Катарино например ходим за две-три нощувки, там е с вечеря, ресторант, храна- супер, сервитьори с опит..оставяме по 10 лв на вечеря за сервиране на две чаши вино и две уискита.
В Хелена на киргизтанците, 10 дена, обяд и вечеря- 20 пъти, с тази концепция, по 5 лв. Поздравяваха ни където ни видят, макар че е малка сума. Бяха благодарни хората.

Не е задължително. Даваш, ако си доволен. Тази година например оставих два пъти на камериерката - веднъж за конкретно изпълнена молба и веднъж при напускането. Синът ми остави при напускането на барманите в буркана (по принцип е на 16 и го уча на тези неща). Оставях и като си взимам нещо извън инклузива.
Според мен нормален бакшиш е от порядъка на 10-20 лева, а за конкретно нещо или над сметка за нещо 5-10 лева.
Зависи и от категорията хотел - повече звезди, предполагат по-голям размер на бакшиша.
Иначе битува схващане сред персонала, че българите не оставят бакшиши и за това спрямо нас не се стараят толкова.

Да допълня, след като прочетох storm76.
Точно така. На камериерка дадохме два пъти по 20 лв. Единият път мъжът ми я настигна в коридора, такива красоти беше сътворила. Бях ги виждала само извън България и в "далечна" Албена.
Мъжът ми също оставя на барманите.
Ние също обсъждаме със сина си и говорим за уважението, благодарността и  разни други неща, необходми за живота в културно общество.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 15:47 от pileto

# 121
  • Мнения: 2 649
Аз благодаря за отзива за Хелена. Отпада. Най-вече заради "неандерталците".

# 122
  • София
  • Мнения: 1 464
За HVD БОР ми бяха дали да въведа код, ваучер. Така че ако някои се реши да резервира, най-евтино е през сайта онлайн с код HVD23. Този код ми дадоха тогава, но може да се звъни и дасе пита, да няма друг активен.
Също, ако някои се реши на този хотел да иска настаняване към пътя. Защото ние бяхме към басейна, а това е и страната на лунапарка и лудница е меко казана дума....

# 123
  • Мнения: 1 114
Оставям ама не на нашето море. Сори ама досега не сме попадали, на някой да си свърши както трябва работата.

Аз ли съм черна овца, но няма почивка без да си повишаваме тон с рецепция, камериерки или управител. И то за елементарни неща.

Примерно ако си взема еспресо за 3,50-4,00лв оставям 5.


Не е много по нашата тема, но когато това ми се случи в БГ (закръгляне надолу дори с 1лев), ще го оповестя във всички възможни социални медии:



оставихме на жената 50е, като преди това ни отрупа масата с десерти ! Без да преувеличавам тръгна след нас по улицата да ни се кара, нещо боботеше на гръцки Grinning

# 124
  • Мнения: 21 827
Оставям - на камериерката, на бара, в ресторанта. Ако е накуп, напр. за камериерката, определям някаква сума на ден и умножавам според нощувките.

# 125
  • Пловдив
  • Мнения: 1 145
Аз не ходя по ол инклузив хотели. Открихме тези в Обзор и в годината се глезим с по две-три нощувки. Но не сме по яденето ние.
Обаче, смятам, че самата идея на ол инклузива е грешно разбрана. За мен това значи да не мисля за храненето през деня и да има за всеки това, което обича и с което се храни. Аз, например, не ям млечни и глутен и в тези два хотела не съм почувствала невъзможност да се нахраня.
Но като гледам познати и непознати...сякаш смятат, че трябва да вземат от всичко, защото е пред тях. Не знам как закусвате и после не обядвате или обратно... Аз се храня три пъти на ден и нищо по-различно не правя в хотела. На обяд супичка или салата с месце, примерно и как няма да огладнеете след 3-4ч. Аз го отчитам просто като удобство, а не задължение да се яде от всичко.
Затова и повече от три нощувки ми идват свръх възможностите да понеса психически разхищението на храна. Като гледам какво чудо се изхвърля, останало натрупано по масите...

За Камчия - препоръчвам бунгала Елмона. Те са най-реновирани. Останалите, които са по-близо до плажа и са пълни винаги, са Рай и Романтика. Има и още доста, но отвън изглеждат по-скромни. Имат си посетители.
За мен там е райско място.

# 126
  • Мнения: 1 490
Аз благодаря за отзива за Хелена. Отпада. Най-вече заради "неандерталците".

То гаранция няма,че няма да присъстват и в други хотели.
Аз съм изключително доволна от Хелена Парк. Доколкото разбирам поста на Пилето тя по-скоро е разочарована,сравнявайки с предишни посещения. На нас ни беше първо посещение в хотела и една от най-спокойните почивки.

# 127
  • София
  • Мнения: 645
Благодаря!
А за храненето е въпрос на навик и метаболизъм.
Ние, освен детето, никога не закусваме. Така сме свикнали, нямаме време, ставаме рано и не сме гладни още.
Мъжът ми на почивка закусва. Аз като отида с него, два часа след ставане, също вече съм гладна. Това няма нищо, ама нищо общо с редовния ни начин на живот.
А щом хапна на закуска, без да съм изяла целия асортимент, на обяд не огладнявам.
Съответно, пропускам закуската както обикновено, обядвам гладна. Отново не изяждам шведската маса, но не ям само една салата както в делника, а добавям тиквички и патладжани, или пържола, или сирена...Или, не ям всичко. И на вечеря не ми се яде до 9. А след това ....
И така установихме, че две хранения са ни идеални за годините.
Но иначе сте права за сбърканото. Много хора се опитват да изядат всичко. Затова много оплаквания са, че храната е една и съща. А то като ядеш по две неща на ден, не можеш опита всичко, но...

# 128
  • Мнения: 7 418
Ами... нищо общо с миналата.
Вярно, че тогава ни пратиха в Сендс, но пак на Ол. С предишна година в Парк- още по-малко.
За стаите нямам забележка. Почти същите са. Една камериерка си заслужи парите, другите ОК, без да е непочистено или пък нещо специално.
Тогава беше тихо, спокойно, малко румънци, супер персонал- на рецепция, в ресторанта, на баровете, на кърпите включително, с кеф да оставяш бакшиши.
Извинявайте, обаче аз нещо не разбрах от поста Ви в кой от Хелините сте били, тази ли година и през кой месец?
Нещо хем сравнявате с Мирамар и Рейна, пък после Ви били скъпи, последно там сте били и някоя от Хелените, в които сте била не отгаваря на техния клас или нещо друго имате предвид?
Питам, защото от юли месец тази година имаше изцяло положителен пост за Хелена парк, който рязко се различава от Вашият отзив, та ако може да поясните за кой хотел е негативният пост и от това лято ли е?

# 129
  • София
  • Мнения: 645
Просто не сте проследили множеството постове, нормално.
Били сме в Хелена Парк за малко преди три години, но извън сезон. Тогава ОК. Много хубаво.
Миналата година в края на август бяхме платили за Парк, но ни настаниха в Сендс, очаровани останахме.
Сравних го с Мирамар, където бяхме преди 5 г., защото храната и качеството и бяха уникални, но беше по-нормално откъм многотия. В смисъл, в Мирамар беше чудесно, но някак прекалено го почувствахме. Буквално 100 ястия, хора се опитват да хапнат от всичко, води, сокове, айряни бутилирани се взимат от хладилници и се изхърлят пълни....скариди, риба, качествена меса се хвърлят....не знам как да го обясна, дойде ни в повече разхищението. Оправдава си цената и без половината от това.
А в Хелена Сендс беше супер качество и интересни храни, но не 100, а 30 да речем и някак по-прибрано, културно и възпитано беше храненето.
 
А предната дама ( Anelia20) правилно е отбелязала, че тази година сравнявам Хелена Парк с предишни и бях разочарована. Много подробно описах разликите с миналата- обслужване, храна, качество, разнообразие, посетители.

В Рейна е безумно скъпо и не можем да си го позволим, в Мирамар не бихме се върнали, позволявайки си го пряко възможностите, вече не ни трябват детски пързалки и четири хранения и така.
Дано този път сте ме разбрали. И аз, като Вас се старая да бъда полезна.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 17:18 от pileto

# 130
  • Мнения: X
Ето един интересен материал колко са поскъпнали цените за един обяд на плажа в различните държави: https://www.vbox7.com/play:a54146b0d4

# 131
  • Мнения: 1 397
Някой пътувал ли е скоро през Средец за морето? Как е пътя там, натоварено ли е движението? Ще ми се да избегнем натоварения трафик по автомагистрала Тракия.

# 132
  • Мнения: 3 134
Никога не ходим на море по магистралата. Избираме винаги подбалканския. Обаче явно и други са се усетили, защото и там е натоварен трафика.

# 133
  • Мнения: 7 418
Много показателен репортаж!

# 134
  • В.Търново
  • Мнения: 7 499
Никога не ходим на море по магистралата. Избираме винаги подбалканския. Обаче явно и други са се усетили, защото и там е натоварен трафика.
Ние към края на юни и края на юли пътувахме по магистралата В.Търново към Варна и нямахме никакъв проблем с трафика.

Общи условия

Активация на акаунт