Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 600
  • 807
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Имаме малка отпуска в периода 15-19 юли и много се чудим накъде да отпрашим. Живеем във Варна и определено не ни липсва море, но от снимките, клиповете и разказите - Тасос, и като цяло Гърция е различна от морската обстановка, с която сме свикнали. Та, може би ще ѝ дадем шанс Grinning

Не сме ходили в Гърция, никога. Ще бъдем с наш транспорт, с качване на ферибота от Керамоти.
Може ли повече разяснение относно плажовете - по-специално, къде са чистите, пясъчни плажове, без камъни и морски таралежи? Има ли достатъчна свободна зона, например, така че да не е необходимо да даваме по 30лв на човек за шезлонг и чадър?
Също имам няколко въпроса и за пътя до там. По гръцките пътища изисква ли се винетка или някакви такси? По-специално в този участък.

Тасос подходящ ли е за обикаляне с голяма кола? Има ли бензиностанции там? Ако някой е минавал през ГКПП Маказа, може ли да сподели дали опашките са големи и много ли се чака на границата?

Нужни ли са пари в кеш или навсякъде може да се плати с карта?

И последно - не видях някой да е писал нещо за цените там. Като сравнение с тукашните, как са тази година?

Извинявам се за може би тъпите въпроси и ще съм благодарна за всяка една информация. Relaxed

# 211
Добре са цените. Ресторантските ми се виждат не по-високи от варненските. Laughing

# 212
Имаме малка отпуска в периода 15-19 юли и много се чудим накъде да отпрашим. Живеем във Варна и определено не ни липсва море, но от снимките, клиповете и разказите - Тасос, и като цяло Гърция е различна от морската обстановка, с която сме свикнали. Та, може би ще ѝ дадем шанс Grinning

Не сме ходили в Гърция, никога. Ще бъдем с наш транспорт, с качване на ферибота от Керамоти.
Може ли повече разяснение относно плажовете - по-специално, къде са чистите, пясъчни плажове, без камъни и морски таралежи? Има ли достатъчна свободна зона, например, така че да не е необходимо да даваме по 30лв на човек за шезлонг и чадър?
Също имам няколко въпроса и за пътя до там. По гръцките пътища изисква ли се винетка или някакви такси? По-специално в този участък.

Тасос подходящ ли е за обикаляне с голяма кола? Има ли бензиностанции там? Ако някой е минавал през ГКПП Маказа, може ли да сподели дали опашките са големи и много ли се чака на границата?

И последно - не видях някой да е писал нещо за цените там. Като сравнение с тукашните, как са тази година?

Извинявам се за може би тъпите въпроси и ще съм благодарна за всяка една информация. Relaxed

Ние ходихме миналата година август месец, от Бургас сме, та минавахме по същия маршрут. Като човек учил във Варна и обикалял и плажовете там определено е доста по-различно и от Варна и от Бургас и поне за мен и много по-хубаво.
За този участък само на едно място мисля платихме тол такса и то беше 1 евро и нещо. Има бензиностанции, разбира се. През Маказа не сме чакали много, 30-40 мин, набързо гледат личните карти и пускат. Плащали сме и с карта и в брой.
За мен хубав плаж е Golden beach и зоната в северната част на острова Pahis beach много ми хареса. Цените са срещу консумация, някъде около 20-25 евро за чадър и шезлонг консумация, визирам тези, които са по-близо до морето понеже и това има значение. Ако отидете по-раничко има места, но ако отидете в 12 на обяд вече е трудно с намирането на място за паркиране и за сядане.

# 213
  • Пловдив
Миналата година в края на юни на отиване чакахме 10мин на Маказа,а на връщане нямаше нито една кола в неделя около 16ч.

Цените в Гърция не са точно същите като в България. Поне с 30-40% са нагоре. Ципура за 22евро не съм яла у нас,или пък минерална вода за 8 евро,колкото струваше в Керамоти. Черешите бяха 7евро,калмари-14евро,тиро салата 4 евро, гръцка-8 евро, порция гирос 8евро. Друго не се сещам,но мисля,че посочените цени ще са ви ориентир.

# 214
Зависи къде си ги яла в БГ. Днес в Плд ядох тиро салата за 8,9 лв от обедното меню.

# 215
Цените са като в България, но в евро.

# 216
  • here and now
Скрит текст:

Така, като ви чета за чистите пясъчни плажове с голяма свободна зона, се сещам за Миродато, той не е на Тасос, но е сравнително близо до Керамоти. Там плажа е дълъг и широк и е съвсем фин пясък, но е плитко много навътре. Препоръчвам да го посетите на отиване или на връщане. На Тасос Голдън бийч ви покрива изискванията.

За таксите са писали вече, плащате си на бариерите.
Подходящ е за голяма кола, автобуси обикалят острова, не се притеснявайте за това. Бензиностанции също има, мисля се виждат на Гугъл мапс. Все пак е хубаво да си дозаредите малко преди границата, така може и да не ви се наложи да зареждате в Гърция.

На Маказа през делнични дни е спокойно и се минава сравнително бързо, но събота и неделя не е така, тогава може да откарате и над час, но виждам че вашите дати са понеделник-петък и мисля, че ще минете бързо.

Пари в кеш са силно препоръчителни, гърците не обичат банки. Има терминали на доста места, но ви съветвам да си вземете евра.

Приятна почивка!

# 217
На Тасос ще е грехота човек да се забие на Голдън бийч. От целия остров е най-безинтересен.

# 218
  • here and now
Може да е безинтересен за много хора, но е и интересен и за много други. И там гъмжи от народ.
Даваме предложения, според предпочитанията на питащия.
А вие нещо "интересно" ще предложите ли?

# 219
Ама каква е тая минерална вода от 8 евро? Аз по принцип си купувах от магазини на Тасос, 1 евро, а в заведението до пещерата Алистрати съвсем ме изненадаха - 50 цента.
Кенчета бира от магазина имаше 1,30 евро, 1,10 евро.
На някакво плажно барче безалкохолното вярно беше по 4 евро, но бях седнала на масичка, и човекът каза: "Ама не искате ли на шезлонгите да отидете, там ще ви е по-удобно?" Аз обаче бях облечена и не исках на шезлонг. Донесе и бисквити за дъщеря ми.
В таверната спагети болонезе бяха 8 евро. Подозирам, че във Варна ще са приблизително толкова. Салата с риба тон пак толкова, е, ама беше много хубава. Омлет 5 евро. Там пък десертчета безплатни ни донесоха.
Фрапе на ферибота до Тасос ако не се лъжа беше 2,50.
През Керамоти минахме транзит, там нямам наблюдения.

# 220
  • София
Аз самия плаж на Голдън бийч не го харесвам много, но водатаааа.... Тя е идеална. Само  заради  водата си  заслужава. Искрящо  синя и не е дълбоко. На другите плажове , които  съм посещавала на Тасос  като че ли не е толкова плитко и  не е толкова синя водата.

# 221
  • София
Голдън бийч на мен ми харесва само и единствено когато няма вълни. Когато има вълни, а това се случва често и може да се проследява на камерите, излъчващи на живо, ако не сте настанени наоколо, водата не е синя, а мътно синя, защото е примесена с голямо количество пясък, вдиган от вълните. Ако морето е спокойно - всичко е прекрасно, плитко е в началото, става дълбоко доста навътре, но и това не е проблем, защото е като в басейн със солена вода. Въпреки многото зони с шезлонги, между тях има и свободни зони, където хора си разпъват дори огромни тенти, така че не е задължително да плащате за чадър и шезлонги. В частта на плажа, където ние ходехме миналата година сет чадър и шезлонги от тези с матраците беше 10 евро на последната 4 линия и можеше да се плаща с карта. На много места по плажовете на Тасос се плаща с карта, просто трябва да им се каже, че искате да платите по този начин. Цените по заведенията в Тасос са сравними с цените в България, дори бих казала е по-евтино от някои заведения в София. Според мен, това е най-нискобюджетния гръцки остров, на който съм била, но настаняването е скъпо, защото има огромен брой туристи от Румъния, България и другите държави на Балканите, които ходят на Тасос, защото им е много по-близо и ферибота пътува бързо и евтино от Керамоти.

# 222
Точно това имах предвид. Една от магиите на Тасос е, че морето е като езеро. А на Голдън бийч много, много често има вълни и се чувствам като в Бг.

# 223
  • тук и там
Ами кажете някой друг плаж, който  е с фин пясък и няма вълни.Щото ние тръгнахме от Скала Потамия нагоре-Скала Рахони, , Сотирос, Калахири, Пахис-един плаж с пясък нямаше-уж се водят пясъчни, но всъщност пясъкът е едър , тип чакъл, и поне на нас ни беше непрятен за вървене във водата-затъват ти краката в  него,не е като финният пасък .Фин пясък само на Голден Бийч и Парадайз бийч има, но си има вълни и на двете места.Наистина, моля за препоръки и указания къде се намират  тези хубави плажове с фин пясък и без вълни, щото всяка година обикаляме за плаж, който да е като Голдън бийч или Парадайз, но не намираме такъв.Не знам на кой прехвален плаж ходихме, но беше голямо разочарование-ужасно много народ, някакво заведение държеше плажа и излизаше скъпо плажуването, щото май по 25 евро на шезлонг искаха, май и чадър се плащаше, до самият плаж отгоре на пътя , където има и паркинг-някакви контейнери за смет, препълнени и смърдящи, пясъкът в морето не беше фин, а едричък.И на Мраморният плаж бяхме- да, тюркоазена вода, но неприятно за ходене с тези бели камъчета, дълбока  и студена вода.Да отидеш да видиш, за снимки -става, красиво е, но аз лично не бих плажувала там още веднъж, още повече че сме с деца.За пътя да не отварям дума, едното дете се разрева в колата от страх  докато се качвахме -не знам от къде минахме, но беше много екстремно .

Последна редакция: нд, 16 юни 2024, 10:29 от Кайсия

# 224
  • София
Аз на Голдън бийч никога не съм хващала вълни,  все е било равно като  тепсия.  Надявам се поне тая година да хвана някоя вълна.

Общи условия

Активация на акаунт