Остров Тасос, Гърция /Тема 12 /

• 73 691
  • 807
  •   1
Отговори
# 300
Октопода ММ го чисти и вари  /или вари и чисти 🫣/ и после го нарязва и джъзва на скарата за няколко минути. Овкусява с марината от зехтин, лимон и риган. Тогава вече се включвам и аз с розето.

# 301
  • Варна
Октопода ММ го чисти и вари  /или вари и чисти 🫣/ и после го нарязва и джъзва на скарата за няколко минути. Овкусява с марината от зехтин, лимон и риган. Тогава вече се включвам и аз с розето.

е те там са тънкостите - колко го вари и джъзва ( според дебелината на пипалото ли ?) . то и за рибата на скарата е така  - цяла ли е , филе ли , колко е гореща скарата и т.н.  и т.н.  и т.н. и когато я увия с фолио или я филетирам. Примерно за ципура , лаврак , пастърва около 400 гр. за моята ел.скара  увита с фолио тънкоста е по 6 мин. от всяка страна.

# 302
Тази година някой успя ли да посети Пахис, искам да питам нещо на лс?
За октопод ползваме рецептата на една възрастна гъркиня от Солун - 1 чаша бял оцет, 1 чаша зехтин и 1/2 чаша вода( това е до 2,5 кг октопод). Вари се на много слаб огън около час( тук вече всеки има предпочитания колко сварен го обича. Може да се вари и час и 20 Мин, ако то обичате по-мек). След това се отцежда много добре и се залива обилно със зехтин. После- на тиган, на скара, кой както предпочита. Има рецепти с вино, дафинов лист и бахар( също е много добра).
Беше ми много интересно каква е рецептата от Тасос, дано signora_tina я сподели.

# 303
Здравейте, насочили сме се към къмпинг Голдън Бийч-Тасос за напалото на септемви. Опитах да резервирам, защото не ми се ще да стигмем до там и да няма места,но от къмпинга казаха че не  правят резервации. Някой посещавал ли го е. Има ли достатъчно места и изобщо хубав ли е къмпинга?
Според ММ къмпингът не е нещо особено. Били са в бунгало. Общи бани и тоалетни. Места е имало, началото на юли, двама бяха.

# 304
  • Благоевград
Здравейте!
Извинете ме за забавянето, но нямах възможност да пиша.
На Почистеният от очите и клюн октопод се отделят пипалата и другите части. Измива се, отцежда и се замразява за поне 3 часа, може и по-малко, не е фатално. Изваждаш и оставяш леко да се отпусне, но не напълно. Слагаш го в марината от зехтин, оцет и чесън да поседи поне 2 часа. Ние нямахме такова време и беше за около половин час. Завираш в голяма тенджера вода с 2 лъжици оцет, но до степен да е гореща, но да няма силни мехурчета и започваш от първото до последното пипало по 2 секунди да се топва във водата и се изважда. Като минеш всички части, се започва от първото пипало, което вече е изстинало пак така по 3 секунди. Това се прави 8-10 пъти на всяко пипало. Те се свиват от цялото това бланширане. След това се слага на тих огън под капак да ври час, час и половина в зависимост от големината на октопода. Нашият не беше голям. Изважда се, отцежда се и се овкусява със зехтин и мяташ на грил, скара, за да хване лек запечен цвят, но не печеш дълго. Накрая след изпичането се залива с лимон. Не се соли. Това е. Беше много, много вкусен и сочен, дори на следващия ден. Да ви е сладко!

# 305
Много благодаря! Звучи много интересно това с бланширането и задължително ще се изпробва се изпробва тази година!

# 306
Някой има ли отзиви от Маркиамос и Metalia beach /изглежда ми най-близо/

# 307
Здравейте, някой дали ще пътува тези дни до Тасос? Едно от малките ни деца вероятно е затрило ключовете от колата и исках да помоля някой да ни донесе резервните до Тасос. От София сме. Разпитахме в района, засега не са намерени.
Благодаря предварително!

# 308
  • София
Здравейте, някой дали ще пътува тези дни до Тасос? Едно от малките ни деца вероятно е затрило ключовете от колата и исках да помоля някой да ни донесе резервните до Тасос. От София сме. Разпитахме в района, засега не са намерени.
Благодаря предварително!
Пишете във ФБ групите, там има доста пътуващи https://www.facebook.com/groups/712703169277011/?ref=share и тази(поверителна е, пишете на администратор направо) https://www.facebook.com/groups/330265484589461/?ref=share

# 309
Някой има ли отзиви от Маркиамос и Metalia beach /изглежда ми най-близо/

Преди две седмици искахме да отидем до Макриамос. Идвайки от посока Марбъл бийч (на който изобщо не ни хареса и не останахме), стигнахме до бариера. Охранител с надпис FULL излезе напред и спря колата ни. Човекът беше любезен, обясни ни, че плаж Макриамос се държи от хотела там и когато капацитетът му е пълен, не се допускат външни посетители. Не съм сигурна доколко това е законно, но в крайна сметка не успяхме да стигнем до този плаж.
Металия го видяхме по време на разходка с корабче, на мен ми се стори малък и каменист, но не мога да дам повече отзиви. Като цяло плажовете на Лименария не са нещо особено. За мен най-хубавият плаж на Тасос е Парадайс.

# 310
Здравейте, как е положението сега с осите на Golden Beach? Имаме запазена вила там за началото на август и четейки темата се притесних. Дъщеря ми има фобия от оси, а аз съм и алергична.

# 311
За мен най-хубавият плаж на Тасос е Парадайс.
[/quote]
 Питане за помощ, не сме били на Тасос, нито в района. Открих добро място за нощувки края на август в Кинира и бързо трябва да реша дали да канселирам букнатото Керамоти.
Рових по мненията и се наплаших с комарите там. Реално ли е толкова зле положението?
С малки деца сме и търсим възможмо най- плитки плажове, пясъчни /тип Сахара, Неа Каликратеа ивицата/ със свободни зпни. Ходим с кола и обикаляме, не е проблем да са на някакво разстояние.

# 312
  • Пловдив
Вчера се върнахме от Керамоти. Тази година не е толкова страшно положението с комарите. Излизат чак към 9ч. Има си ги,хапят,но с репеленти е поносимо. Поне не ми влизаха в устата,докато се храня,както беше миналата година.
Плажът в Керамоти е страхотен. Има огромни свободни зони,морето е чисто,кристално. Вълни излизат следобед,но са съвсем малки. Водата е чай.

Бяхме и в Лименас за един ден на плаж. Не съм видяла никакви оси,но може вечер да излизат,не знам.

# 313
Мерси Simple Smile Намерихме се и в тази тема.
Само вечер ли излизат, ще го преживеем някак. Ние сме букнали края на август.Че това, което сега гледам, за да сменя с Тасос, ще излезе 40% по скъпо и ще ме е яд. Освен си оставям Керамоти.
За комари..бяхме около Каликратея, Ираклеа и там нападат след 21, и то яко, плюс последните два дни оси, една ме ужили във водата даже по гърбината. Влизаха и в къщата, явно докато отваряме, затваряме врата, но Райд изпарител спасяваше на 100%.

# 314
  • Пловдив
Само вечер има комари,през деня не съм видяла нито един.
Не е особено приятно,но не са ми нарушили спокойствието кой знае колко.
Ние точно заради осите все не запазваме на Тасос. Но пък онзи ден ме ужили оса в двора на комплекса в Керамоти 🤣и реакцията беше кофти-още мажа и пия противоалергични.
Брайт,не сте ли ходили досега на Тасос? Ако не сте,препоръчвам да отидете за 1 ден в Лименас с ферибота. Има чудно плажче,а и самото градче е много приятно. Пиши ми,ако решиш,и ще те насоча.

Общи условия

Активация на акаунт