Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 74

• 39 008
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
Тсх се коригира поне 1 година преди забременяване.

# 256
........... Препоръча ежегодно изследване на тсх и веднъж на 2 г. ехо и преглед, освен ако няма промяна....

Пускай не само ТСХ, а трите хормона.

# 257
Да, аз пълен панел пускам поне 2 пъти, а тсх на 3 м. Той ми каза, че няма нужда толкова често, резултатите от години са сходни.

# 258
Аз започнах с малко по-ниска доза Аку-тирокс (за всеки случай), но после увеличих до мкг от таблетките. Но поне от Аку-тирокса има ефект.

# 259
  • Варна
Здравейте. Мисля скоро да си пусна отново кръвни изследвания за TSH, FT3 и FT4.
Първият ми въпрос е в кои дни от месечния цикъл е най-добре да отида?
Второ - относно двата типа антитела ТАТ и МАТ - така ли се водят официално и така ли да ги поискам в лабораторията? Понеже в резултатите ми от последния път пише А-ТРО, което ми е в норма - то ли е МАТ? И другото е с наименование Аnti Thyreoglobulin, което ми е 5 пъти над нормата. То ли е т.нар. ТАТ?
Трето - Искам да си изследвам допълнително витамини и минерали. Можете ли да ми кажете обобщено кои точно да искам да ми изследват, като основното ми оплакване е зверски съсипаната ми коса и нокти. И умора на второ място. Желязо и хемоглобин са ми в норма, но бях чела нещо и за феритин?

# 260
Ако нямаш проблем с хормоните, вземи си хубав колаген за косата и ноктите. На мен след зверски пост ковид косопад ми помогнаха 2 курса с Приорин.

# 261
Здравейте. Мисля скоро да си пусна отново кръвни изследвания за TSH, FT3 и FT4.
Първият ми въпрос е в кои дни от месечния цикъл е най-добре да отида?
Второ - относно двата типа антитела ТАТ и МАТ - така ли се водят официално и така ли да ги поискам в лабораторията? Понеже в резултатите ми от последния път пише А-ТРО, което ми е в норма - то ли е МАТ? И другото е с наименование Аnti Thyreoglobulin, което ми е 5 пъти над нормата. То ли е т.нар. ТАТ?
Трето - Искам да си изследвам допълнително витамини и минерали. Можете ли да ми кажете обобщено кои точно да искам да ми изследват, като основното ми оплакване е зверски съсипаната ми коса и нокти. И умора на второ място. Желязо и хемоглобин са ми в норма, но бях чела нещо и за феритин?

1 - Хубаво е на чист ден, след цикъл.
2- Така им е едното наименование, другото е както са били написани в резултатите ще те разберат в лабораторията както и да ги кажеш. И да, правилно се се ориентирали кое кое е Simple Smile . За висок ТАТ търси причина в уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система.
3- вит.Д, вит.В12, феритин са железните запаси в огранизма, може да го провериш да. Желязото зависи колко е, може да е в норма, но ако е на долна граница е ниско.

# 262
  • Варна
Откриха ми Хашимото тази пролет, имах TSH близо 5 и ми назначиха Еутирокс 25 мкг поради планиране на бременност (която  все още не е факт). След това го изследвах още веднъж покрай друго кръвно изследване и се беше понижило, но искам сега пак да се изследвам. Изхарчих стотици левове за всевъзможна аптечна козметика и добавки, ефект - нулев. Затова искам да проверя как стоят нещата отвътре.

п.п. mibobo, благодаря. Желязото ми е 20, при референтни граници 5 - 35. Мисля че е идеално. Какви витамини и минерали да си изследвам, ми е основното чудене. Например селен... Понеже ендокриноложката ми беше изписала 200 мг на ден през месеците март, април, май и септември, октомври, ноември. Есента започва, но четох, че излишъкът на селен е токсичен, затова искам да изследвам и него.

# 263
При предозиране със селен един от симптомите е косопад. Да изследвай и него ако имаш намерение да пиеш, много рядко някой е в дефицит. Или ако ще се пие без изследване поне дозата да е 100. Косопад може да има и от хипофункцията на жлезата, ако не са добре хормоните
Да, желязото е добре.

# 264
  • Варна
Кои хормони е добре да изследвам? Те също ли се изследват на чист ден? Имам страх от игли и искам с едно боцкане да получа колкото се може повече информация.

# 265
Тези които си писала на щитовидната ТСХ, Т3 и Т4

# 266
  • София
Лабораторията към ендокринологията в Майчин дом София ли дава най-точни резултати? И само хормони ли могат да се пуснат там или и други изследвания-холестерол, витамини..?

# 267
За Тсх знам, че е най-точно там.

# 268
Аз бих изследвала и феритин, ЖСК. Нищо че желязото е добре. Моят косопад започна при нисък феритин- ниско желязо и хемоглобин 72, но косопадът, супер краткият цикъл, звънене в ушите ми започнаха едва след изчерпване и на феритина...

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 00:17 от dolce miele

# 269
Здравейте, момичета. Сефте пиша в тая тема, надявайки се да дадете мнение, относно днешните ми резултати.
Първо да кажа най-голямото ми оплакване - имам много силен косопад последните 3 месеца, който от нищо не се повлиява до момента. Мажа серуми, пия добавки - нищо.
Имам ИР, диагностицирана от преди около 2 години. Храня се ВМНВ, заради това, а щото така съм и сита. Не съм отрязала напълно въглехидратите, но съм ги ограничила, за разлика от предишното ми хранене. Хапвам и плодове. Април месец карах отново ковид с доста кофти симптоми - бях като пребита, имах температура 40 градуса, нямах сили за нищо. Днес пусках изследвания, първо да видя КЗ и инсулин и отделно да видя щитовидната жлеза.
Това са резултатите. От това, което съм чела тук и в нет пространството, знам, че трябва да са в горната четвърт Т3 и Т4, а моите не са. Възможно ли е да е от това? Какви мерки да предприема? Изобщо всяка информация би ми била от полза.

Общи условия

Активация на акаунт