(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 153
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе
Недоволна,  да е светъл пътят ти към звездите. И дано добър човек се погрижи за другарчето и- котето. Broken Heart

# 166
Аз имам една молба
Моля, който има някакви семена или е събрал семена от растения от Недоволна, ако е удобно (когато може), да ми изпрати за моя сметка две-три семенца. Искам догодина, живот и здраве, да ги засея в памет на Недоволна. Благодаря!

# 167
  • София
Как сте, хора? Вероятно съкрушени от смъртта на Недоволна, и аз съм така...
Как са градините ви?
Вчера за съжаление заварих доматите в окаяно състояние, превзети от мана. Останали са сигурни десетина здрави растения. Много кратък сезон и лоша година, но това да е!
Не знам дали за догодина да се доверявам на препаратите на Амитица. С тях съм пръскала всяка седмица, плюс пет пъти общо за сезона със системен препарат. И пак не ги опазих.
Скрит текст:

И днес затворих малко сок, а детето си измайстори това.

Другите неща и те не са цветущи. Краставички и тиквички берем добре. Пиперът, както се вижда, никакъв не стана. Патладжанът много закъсня, то го ядоха охлюви, бръмбари...сега започва да връзва, няма вече за кога. Зелето беше добре въпреки жегите, но откакто малко се захлади, голите охлюви пак изпълзяха и са го нападнали. Днес сготвих, утре май ще го орежа и раздам на комшиите.
Скрит текст:

Започнах проект "Цветна градина". Голямо копаене с права лопата пада, чистя коренища, камъни, боклуци всякакви излизат.
Скрит текст:

И един залез ви черпя

# 168
  • София, Студентски град
И при мен патладжана, който за цяло лято даде едно плодче, сега е цъфнал с 8 цвята. Каквото стане. Имам доста дребни зелени доматки, които зреят по два - три, но на растенията, които насадих най-късно, започнаха да съхнат едно по едно листата. Има два корена от най-първите, на които отрязах централното стъбло, но съм изпуснала по един колтук, които сега цъфтят. Оставих ги.
Пъпешът ни отели вола от чакане - не ще да пожълтява и не ще.
Чушките сега дръпнаха здраво и нацъфтяха, все едно е юни.
Иначе насадих грах от разсад, който си направих и расте добре. Около 20 коренчета са може би. Също и салатки, които обаче биват опустошавани от плужеците. Правих си и нов разсад на зеле, който пък пак го нападнаха гъсенички. Миниатюрни са ми коренчетата, точно 8 бройки, дано станат.
Поникнаха ми и репичките най-после. Също и червено цвекло.
Да видим тази година какво ще сътворя със зимните култури (миналата година не успях да се справя добре).
Дадоха ми червен и розов домат от Кирково, Кърджалийско, които си отглеждат там от време оно. Тези обаче ги отгледаха в нашата градина тази година. Въпреки, че не им хареса особено мястото и въобще не изглеждаха добре и боледуваха, накрая бяха вързали по 5 домата на китка.Опитах червения и е мноого вкусен. Естествено събрах семена.
Предстои да опитам и розовия и някак нямам съмнение, че ще ми хареса.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 20:46 от GalPP

# 169
При мен тиквичките приключиха, има два корена ама една тиквичка за две седмици изобщо не я броя. Даже съжалявам, че не сложих нови в един момент, място имаше. Краставичните вече започват да цъфтят, това са ми третата партида, отново в парника за да има по- дълго. Сутрин тук е студено, доматите в парника в най- сенчестата част са ок, тези е по- слънчевата вече ги оскубах, сложих за проба два три колктука.
Пипер вече трети път пека по две касетки, което ми напомня да напиша на GaIPP зависи къде е градината но ние преди три години брахме пипер до ноември. Патладжан също има достатъчно, само доматите са по- малко от очакваното, но имам от миналата година така че не е проблем.

# 170
В края на миналата седмица писах моите наблюдения за отглежданите от мен домати, накрая нещо направих и се изтри поста. После научих за кончината на Недоволна и ми стана много мъчно... След това следях котешката тема и се вълнувах за съдбата на Мъри (котката на Недоволна). Слава Богу, засега Мъри е на хубаво място.
Доматите ми тази година са разочарование. Е, ядохме, има и за зимнина, но не бяха хубави като миналата година. Причината е освен в климатичните условия е и че нямах много време за градината. Иначе пък продукцията ми е 100% био, не съм пръскала с никаква химия.
Пиперът, чушките, патладжанът, босилекът и чубрицата са добре.
Тиквичките са зле. От три корена, три тиквички за сезона да съм откъснала.
Краставиците са добре, дори пак имат цвят.
Днес откъснах този пипер
Скрит текст:
Скрит текст:

# 171
Тази година е  - каквото стане. Доматите са болни, но засега раждат и ядем по малко. Имаме вече 5-та краставичка. По време на жегите цветовете на краставичките изсъхваха и не завръзваха. Имаме някакви бяло-лилави чушки. И не знам кога се късат. Докато са лилави или като побелеят. Има няколко корена томатильо. Не бях опитвала и ми харесва. Леко кисел е и плътен.
Голите охлюви нападнаха тиквичките. Но до тях израстнаха няколко корена чери. Не помня да съм садила чери.
Чубрицата я оставих да цъфне и не знам дали мога да я ползвам. Мога да си събера семена от нея. Но съм болна и не мога да си свивам ръцете. Така че - каквото стане. Догодина мисля да сложа разсад домати през март. Другото по-късно, за да отиде в градината през юни.

# 172
Нещо почна да ми яде доматите и лютите чушки, вероятно плужек или някакъв охлюв, тревата е поотраснала и забелязах доста. За сефте се случва, толкова ли нямат какво друго да гризат 🤨Лютите чушки забелязах че стават люти чак като пораснат напълно и станат на черти, като са малки са сладки и такива са нагризани. Обрах ги всичките и ги режа в салати, после изненада какво ще ти се падне на вилицата 😁Охлювите кльопат и магданоза много напористо, просто не успях да си откъсна нищо това лято, други подправки не закачат въобще.

Външните домати съхнат, няма време да се поливат достатъчно, има твърде много развлечения тези дни ¯\_(ツ)_/¯ В оранжерията поне се задържа влага и са свежи. От сортовете най-много ми харесаха едни дебелички продълговати, може би са Рома, месести и много вкусни. Жълтите американски домати се оказа, че не са особено вкусни, за разлика от жълтите американски краставички (кръгли), които бяха сладки и огромно количество. Всъщност доматите трябваше да са почти бели, но като узреят напълно станаха тъмножълти. Имам и някакви плоски домати и жълти и червени, вкусни, сладки. Краставиците са окей навън, не им влияе жегата, едни къси бодливки са.
Скрит текст:

# 173
При мен ги ядат някакви гъсеници. На пръв поглед не си личи, дълбаят около дръжката и се настаняват вътре Simple Smile

# 174
И при мен в някои домати има гъсеници. Някоя пеперуда ще е минала да си снесе яйцата.

# 175
Може и гъсеници да са били, но не съм ги видяла, само имаше издълбани широки каналчета по повърхността. Мисля че гъсеница би влязла вътре както правят червейчетата. Харесали са си точно един тип домат, американският жълт, може би не е устойчив вид на вредители, интересно.
Иначе основната ми реколта са тип малки и черита. ММ не го свърта тази сутрин, излезе да бере още преди закуска, а аз хич не обичам така да стоят в хладилника, днес салата ще се реже може би чак вечерта. И първо е обрал черито а върху него е натрупал по-големите и ще ги смачка Rolling Eyes
Скрит текст:

# 176
Ние обрахме гроздето. И тази година има за вино. Хубаво е. Едро и сочно, и много, много сладко, но малко. Колкото толкова. Тази година не беше добра. Имаше от всичко по-малко. Най-малко реколта имаха доматите и то след две пръскания с химия. Миризливката пръсках с препаратите на Амитица, но вместо да я прогоня аз я угоих. Дано все пак не се размножи следващата година. Пипера е в разцвета си, цъфти и връзва все едно е юни. Ако октомври се окаже добър ще имам чушки в излишък. От почти декар засаден реколта за две души има достатъчно.
Пп имам от семената на Недоволна. Не съм извадила много, по 5-6 семена ще мога да пратя на който иска. За сета са трима човека.

# 177
Здравейте. Тази година, след многократни опити, за първи път си отгледах няколко корена босилек, които станаха доста големи. Искам да му изсуша листата в уред за сушене. Как е по- добре, да обера само листата или да изрежа и стеблата? Ето така изглежда в момента 

Скрит текст:

# 178
Само листата.
Другата година, ако засеете пак босилек, режете цветовете - така става повече листна маса. Оставете цветове само, ако ви трябват семена.

# 179
  • На морето!
И аз искам семена от зеленчуците на Недоволна. Ако можем да я почетем като съхраним максимално дълго и предаваме нейните знания, опит и резултати ще я усмихнем някъде там, в райските градини!
Моля да ми пишете ЛС ако имате семенца от  каквото и да е от нея, благодаря!

Иначе аз вече оскубах доматите, заминаха си милите.
На прасковите открих черна Златка. По една на всяка, освен с бордолезов разтвор с друго не съм пръскала,  дръвчетата са млади, тази година дадоха първите плодове (2 броя оставих) и се чудя с какво да пръскам, за да ги спася.

Общи условия

Активация на акаунт