(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 359
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
И аз оставих доста пари в агроаптеката, и то в тази в която все се заричам да не ходя. Купихме семена картофи, домати Финал и карбамид. Жената ме излъга за пореден път като за две пакетчета Финал и пакет карбамид платих 17лв. Уж карбамида беше три и нещо, доматите по 3,20, цени няма, за всичко питаш....... Повече никога няма да влеза в тази агроаптека. Ще си чакам селската да отвори. За ранни картофи заложих на Актрис тази година. Агатата е много ранен и хубав  сорт за нашите условия, но ми писна да ми пробутват картофи второ поколение за елитно семе.  ММ ще ходи да пръска идната седмица. Днес мъжете поизчистиха градината, но има още. Аз оправих ягодите и посях магданоз и репички. За 2-3ч толкова. Доволна съм.
пп няма поникнали моркови от зимата, само тук таме спанак. Няма да ги пресявам за сега ще чакам. Все пак са на открито и не са покрити с нищо, дори с агрил.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 15:03 от morskibriz

# 571
  • На морето!
Тези домати Финал ги търся от 2 седмици и никъде не намирам. Нали тях хвалихте много миналата година?
На мен пък в агроаптеката отказаха да ми продадат Карбамид, късно било вече.
Реших да изрежа родилите клони на малината, съседът излезе да ми каже, че е рано.
Събрах ягодите на едно място, насях маркови и магданоз на открито, дано поне за това съм улучила момента.

# 572
Намерих това за карбамида, от тук https://torove.bg/polezno/koga-se-tori-s-karbamid?gad_source=1&g … wMyxoCzGgQAvD_BwE
За какво се използва карбамид
Високото съдържание на азот, прави карбамида един от най-използваните азотни торове в целия свят. Едно от предимствата му е сравнително бавното му усвояване от растенията. За сравнение, повечето други азотни торове много бързо се измиват при обилни валежи Карбамидът има много полезни свойства, като:

Абсорбира се много бързо и лесно от растенията
При пръскане, веществото не причинява изгаряне на върха на растението
Карбамид убива вредните насекоми и успешно се бори с болестите по растенията
Количеството азот в листата се увеличава два дни след торенето
Пръскането на културите с карбамид в началото на пролетта, когато все още е студено, може да забави цъфтежа и така да предпази цветята от замръзване.
Трябва да се знае обаче, че използването на карбамид трябва да бъде умерено, защото излишъкът му в почвата, може да навреди на растенията. Прилагането на твърде голямо количество азот забавя растежа на младите растения.

Кога и как се тори с карбамид
В почвата, карбамид се прилага през пролетта, преди сеитба или през есента. Гранулите от карбамид се изсипват в земята по време разкопаването ѝ, на дълбочина около 5 см. Листната обработка с карбамид се извършва по време на растежа на растенията. Този метод е най-добрият и най-ефективният и се използва главно при азотно гладуване на растенията. Пръскането на културите с карбамид става, след разтваряне на гранулите във вода. За да може веществото да остане по-дълго в растението, то пръскането се извършване при сухо време, когато не вали дъжд.

Пръскането с карбамид е полезно и за плодните дръвчета, защото ги прави по-устойчиви на ниските температури през зимата, като така ги предпазва от измръзване.

Дозировка
Стандартната дозировка за използване на воден разтвор на карбамид е 15 грама карбамид в 10 литра вода. Тя се използва предимно за плодови и ягодоплодни култури. Концентрацията е значително по-малка, при тревистите култури, а за пръскане на храсти и дървета разтворът е по-концентриран. Плодните дървета, като ябълки, праскови и круши, които са над 4 години, се пръскат с разтвор от 200 грама карбамид на 10 литра вода. При черешите, сливите или кайсиите се прилага разтвор от 120 грама карбамид в 10 литра вода.

# 573
За колко време става грахът готов за бране? Иска ми се да видя как се развива и се чудя, ако сега сложа при баба ми до май месец дали ще е готов.За сорт Ран пише вегетационен период: 48-51 дни. Трябва ми да е готов около Гергьовден най-късно, че да може са си сложи после доматите. А след грах хубаво ли да се отглежда домат.

# 574
Морковелка, сега се сее грах.
Май месец е готов за бране. Преди години, моите родители по това време го засаждаха, а ние го обирахме по същото време, когато беше готова бялата череша.
И да, чувала съм, че е добре след грах да се сложи разсад от домати, поради това, че обогатява почвата с азот.

# 575
При мен, сега засят грах, обирам до 24 май. По-късно не съм чистила градината от грах. Дори да не го оберете до край, ако ви трябва мястото е добре да го насееш сега. Обогатява мястото с азот и е добре за всички зеленчуци след това с изключение на бобови.

# 576
Ооо 24 май е много късно. Тя преди тая дата вече е насадила доматите. Трябва да видя в темите от миналата година какво съм писала тук. Много ми е мерак да видя какво ще стане.
А как се сее на гнезда или ред и по колко грахчета се пускат?
Аз съм си го навила на пръста и ще пробвам, а и да не откъснем готови грахчета ще съм обогатила почвата поне. Ще ходя да търся да купя един пакет.

# 577
  • София
Ако го направите като разсад и засеете като порастат около 12-15 см, ще станат по-бързо, отколкото ако сега го засеете директно. Просто в градината сега условията са други и им е нужно повече време. Аз слагам по 2 зърна в посадъчна саксия и пренасям разсада в градината през около 20 см. в редица. Пробвал съм- директно засятите закъсняват. Като започнат да се огъват им опъвам мрежа за краставици и с растежа ги оплитам около нея.
Правя им и междинно бране- преди да се оформят зърната, когато шушулките са много крехки, събирам и замразявам за гювеч или салати. Май месец вече като напълни шушулките, имам чудесен млечен грах.
След грах доматите са добре, споменаха вече за азота, с който обогатяват Blush

# 578
Exter, не е ли много трудоемко да се прави разсад на грах. За 10кв.м са нужни 200-250гр., това са много растения.
Аз го сея както пише на пакета, през 5см в реда и 15-20см между редовете.Доста гъсто е, крепи се един друг, но е трудно при брането. Бях решила да го сея на бразда през педя разстояние, но мм го е насял вече.

# 579
  • София
Е да, двойна работа е, далеч по-лесно е да се напуска директно. Но става по-рано. Сега намерих снимки:
Ето бейбита за замразяване

Готовия млечен грах

И начина, по който аз съм го изправил, за да може да се бере лесно

# 580
Задължително ли е подпора, за да се катери по нея? Ако трябва, няма да си правя експерименти. Аз си мислих, че може и без нищо.

# 581
  • София
Може би зависи от сорта. Отглеждала съм без подпори. При нас е студено и стана готов през юни.

# 582
  • София
Може и без, но се променя качеството. Светлината е по-малко, влагата е повече, нямат проветрение, запаряват се, буквално се вие по земята Blush

# 583
Абе ще пробвам пък каквото стане. Аз имам детски спомени, че баба ми е отглеждала и ставаха малки храстчета. Водеше ни с нея като беше готов за бране и ние да берем, но тя го береше сух вече. Може и да го бъркам с нещо друго бях малка тогава.

# 584
  • София
Мене ме изнервя дебненето кога е точният момент за бране. Иначе е интересно.

Общи условия

Активация на акаунт