Хитринки за всякакъв случай - 36

• 41 022
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
С амониева селитра успешно се почиства пръскачка, използвана за пръскане с хербицид (особено при тонални хербициди е много важно да не останат следи от препарата, при следващо използване на пръскачката).

Оцет или лимонтузу идеално вършат работа след ремонт.

# 586
Дядо ми беше земеделец и от него взимахме, обедена  съм, че е амониева селитра, защото от тези случаи знам това име. Разтваряше се във вода и водата ставаше ледена(така са изстудявали навремето бирите за сватбите) ... Та, след ремонт, когато имаше пръски вар, латекс или някаква боя на водна/варова основа...вместо да се търка много с оцет, правеха разтвор с тези 2 неща и с парцала веднага излизаше всичко, без натиск. Не си спомням да мирише, може би има миризма но не съм ползвала маска🤔

# 587
  • ВАРНА
Да не е бил амоняк , а не амониева селитра?
аз също съм чула за амониева силитра

# 588
  • София
Като човек, който наскоро чисти 30 м2 веранда след плочкаджии - ползвайте си оцета или препарат на оцетна основа, поне изветрява бързо и е безвреден. Амониевата селитра леко има свойството да детонира при правилните условия (не е лесно, де), та по-добре човек без опит да не се занимава. Едно време си е за едно време - и ние правихме димки с такъв тор, но не значи, че е било много умно. Сега тук става дума за чистене и ако избира нормален човек, едва ли ще предпочете да обикаля агроаптеки в търсене на селитра, вместо да си купи оцет от кварталния магазин.

# 589
Вчера благодарение на питането за почистване на тераса след ремонт успях да почистят с лекота фугите. Знаех за тази хитринка, но помислих, че аз съм ги съсипала при почистването. Резултата е чудесен, от светло сиви станаха графитени.

# 590
Момичето каза, че е чистило няколко пъти, но ù се струват прашни, дадох хитрина, как след ремонт да не са, както и други дадоха. Simple Smile И все пак "всеки сам си преценя" коя да използва. Щом се е получило с оцет -перфектно. Ако не-има и "тежка артилерия". Simple Smile

# 591
Момичето каза, че е чистило няколко пъти, но ù се струват прашни, дадох хитрина, как след ремонт да не са, както и други дадоха. Simple Smile И все пак "всеки сам си преценя" коя да използва. Щом се е получило с оцет -перфектно. Ако не-има и "тежка артилерия". Simple Smile
Не, това което предлагаш е опасно и не е никаква хитрина! Тежката артилерия се състои в специализирани препарати, предназначени за почистване на циментови остатъци и те се продават в стоителните магазини, но са скъпи и поради тази причина се предложи нещо елементарно.

# 592
Чистих няколко пъти иначе, по-добре е, вярно е, че бързо се отмириса. Още има леко опрашен ефект, но както една дама каза, че с времето ще се оправи, няма как 😁 особено на тъмни плочки няма как да не личи.. За фугите съм купила силиконов импрегнатор, но не знам кога ще стигна да ги оправя, кажете с каква четка се мажат или е с друго? И друга хитринка кажете, как да изчистя проклетата ютия 😂 често пускам парата докато гладя, и понякога изтича малко кафява вода… като естествено ако гладя нещо светло остава петно и пак трябва да го пера.. 😅

# 593
Кое искаш да почистиш на "проклетата ютия"- резервоара или плочата?
За полочата: https://bauhaus.bg/stik-za-pochistvane-na-yutii-max-cleaner/p/102959

За резервоара: купи си дестилирана вода. Има по бензиностанциите, строителните магазини...
Смеси вода с 2-3 супени лъжици оцет в резервоара. Пускаш ютията на масимална степен и започваш да гладиш някой стар памучен чаршаф/калъвка на възглавница. Пускаш парата на макс и отвреме ан време пускаш ударна пара с бутона докато свърши разтворът в резервоара. После повтаряш същото само с дестилирана вода.
НАкрая с клечка за уши или клечка за зеби с намотан памук ѝ почистваш и дупките отдолу на плочата.
Чешмяната вода е мръсна и по възможност не я сипвай директно в ютията. Ако имаш кана за вода, сипвай от нея или сипвай дестилирана или преварена вода.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 13:32 от petiaivanov

# 594
Вътрешно да я почистя 😁 плочата блести, тя ютията не е и много стара де, на 2 години.. той човека в магазина каза да не оставям вода вътре ама кой ли го слуша 😂

# 595
Вътрешно да я почистя 😁 плочата е блести, тя ютията не е и много стара де, на 2 години.. той човека в магазина каза да не оставям вода вътре ама кой ли го слуша 😂
Написах ти в горния пост. Редактирах го.

# 596
Вътрешно да я почистя 😁 плочата е блести, тя ютията не е и много стара де, на 2 години.. той човека в магазина каза да не оставям вода вътре ама кой ли го слуша 😂
Написах ти в горния пост. Редактирах го.
Благодаря, знам че не трябва чешмяна, особено при нас е доста хлоровита, ама за по-лесно.. 😁 иначе имаме диспенсър за вода, може би вече ще слагам от тази.

# 597
Сега сигурно ще ме помислите за пълно куку, ама имам кашмирени /без примеси, 100%/ пуловер и жилетка, които не мисля да нося вече и искам да смаля за детето, че не ми се и махат. Та, всички вие, смаляващите пуловери, кажете тайната рецепта? Аз само един път пуснах мерино клин на 60 градуса /не го бях видяла, че е там/ и се сви едва.

# 598
  • FRANCE
Ако ти е все тая за пуловерите, давай на 60 градуса. Но се случва и да се "степват" тоест стават малки, твърди и невъзможно да се носят. Иначе и аз съм "убивала" случайно кашмирени пуловери.

# 599
  • София
Ако не става в пералнята, пък пробвай в сушилнята (ако имаш) на по-висока температура?

Общи условия

Активация на акаунт