Хитринки за всякакъв случай - 36

• 41 006
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Аз смалих кашмирен пуловер на неговата си програма (вълна, 30°С), просто имаше още два-три тежки вълнени пуловера в пералнята с него. Та бих започнала внимателно, евентуално с няколко цикъла пране, за да не се степа.

# 601
Навремето смалих два пуловера на свекърва ми и станаха като за мен Simple Smile с еднократно пране на 30 гр. и прах за пране /не специализиран препарат за вълна/. Освен смаляването обаче, се и степаха в някаква степен, което все пак е неприятно и ме лиши от пухкавото и леко усещане, което иначе носят.
Не е ли по-добре да чакаш бъдещият ползвател да порасне достатъчно, за да ги носи пухкави, вместо да ги лишаваш от най-ценното им качество, освен топленето. То, между другото, и топленето зависи от пухкавостта - степаните пуловери топлят много по-малко, защото няма въздух между нишките, а той е именно изолаторът.

# 602
  • Бургас
Оххх,когато искаш насила да ги смалиш,няма да стане.
Но ако е неволно....

# 603
Ами, ако само се накиснат в леген с гореща вода, т.е. да се избегне прането в пералня...би трябвало да не се степят, но не зная дали ще се смалят...

# 604
Ами, ако само се накиснат в леген с гореща вода, т.е. да се избегне прането в пералня...би трябвало да не се степят, но не зная дали ще се смалят...
Е добре де, как си я  представяш тази работа.... За да се смалят, трябва да се степАт (знаеш ли значението на тази дума?) https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BC

# 605
Бебето ми има черно по лигавниците незнам от къде е дали като вън пускала и черни дрехи в пералнята та да попитам как мога да премахна тези черни петна от лигавниците и моля за идеи

# 606
Бебето ми има черно по лигавниците незнам от къде е дали като вън пускала и черни дрехи в пералнята та да попитам как мога да премахна тези черни петна от лигавниците и моля за идеи
С подходящ за тъканта препарат за петна преди всяко пране и постепенно ще избледнеят.
И не смесвай бяло и цветно, а ако се наложи, поне да е с 1-2 цветоулавящи кърпички.
Аз ги ползвам, но не защото смесвам бяло и цветно, а някои цветни дрехи са по-светли от други и за всеки случай да не поемат.

# 607
Бебето ми има черно по лигавниците незнам от къде е дали като съм пускала и черни дрехи в пералнята та да попитам как мога да премахна тези черни петна от лигавниците и моля за идеи
С подходящ за тъканта препарат за петна преди всяко пране и постепенно ще избледнеят.
И не смесвай бяло и цветно, а ако се наложи, поне да е с 1-2 цветоулавящи кърпички.
Аз ги ползвам, но не защото смесвам бяло и цветно, а някои цветни дрехи са по-светли от други и за всеки случай да не поемат.
имаше дори сапун за петна дали ще помогне мерси бъдете здрави

# 608
Е добре де, как си я  представяш тази работа.... За да се смалят, трябва да се степАт (знаеш ли значението на тази дума?) https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BC
Да, знам значението, но има разлика дали ще пуснеш нещо вълнено на центрофуга с различни обороти, както и на различнa t°. Смалявала съм пуловери (до 1 размер по-малък) само като го накисна в гореща, но не вряла вода. Без перални, центрофуги и т.н. - нямаше разлика нито във вида, нито в усещането, нито в качествата им. След като вече са
 "отписани", не пречи да се пробва.

# 609
Да, знам значението, но има разлика дали ще пуснеш нещо вълнено на центрофуга с различни обороти, както и на различнa t°. Смалявала съм пуловери (до 1 размер по-малък) само като го накисна в гореща, но не вряла вода. Без перални, центрофуги и т.н. - нямаше разлика нито във вида, нито в усещането, нито в качествата им. След като вече са
 "отписани", не пречи да се пробва.
благодаря и на теб Алтая бъдете здрави ти и бебето ти

# 610
Благодаря за мненията, засега ги мушнах в плика "за като порасне", пък ще видим дали ми се рискува. Все пак идеята е не да станат степани и неизползваеми, а риска е голям именно за това.

# 611
  • Пловдив
Знам, че смола се маха с нафта - вярно маха се, но как, по дяволитесе маха миризмата на нафта след това? Малко ми е спешно, понеже в събота ще обличам въпросната дреха
Скрит текст:
(служебна униформа е, няма размер, просто да си взема нова, а и не се знае кога и дали ще има скоро налична. Вариант, да не съм с униформа на работа не съществува и за да е още по-"хубаво", работя в ограничено пространство с още 3 човека, където въздух няма, а вентилацията е набор на покойната ми баба сигурно Rolling Eyes

# 612
  • Варна
sweet_maniche - първо с обезмаслител ( жълт меглио ползвах ) и после няколко пранета с ароматен препарат.Сушене само навън, да се проветря. Личен опит.

# 613
Знам, че смола се маха с нафта - вярно маха се, но как, по дяволитесе маха миризмата на нафта след това? Малко ми е спешно, понеже в събота ще обличам въпросната дреха
Скрит текст:
(служебна униформа е, няма размер, просто да си взема нова, а и не се знае кога и дали ще има скоро налична. Вариант, да не съм с униформа на работа не съществува и за да е още по-"хубаво", работя в ограничено пространство с още 3 човека, където въздух няма, а вентилацията е набор на покойната ми баба сигурно Rolling Eyes
Ако спешно ще обличаш дрехата и петното не е много видимо, по-добре не рискувай да го почистваш, а я облечи с него. Не я пери обаче с гореща вода, докато не го отстраниш, защото може частично да се размекне и да се размаже.
Междувременно ще си намериш същия размер по-късно или ще можеш на спокойствие да го третираш. Може да се намери и по-подходящ препарат от нафта. В момента не мога да потърся, но не е изключено.

# 614
Единият начин е да сложиш хартия отгоре и с ютията. После пране.
Другият начин е с ацетон/лакочистител.

Общи условия

Активация на акаунт