На море в Гърция 2023 - IV

• 52 113
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
И аз доколкото си спомням, повече от 4 - 4.50 евро за гирос не сме давали. Но за Миконос не бих се изненадала, една приятелка още преди години си купи там гирос за 12 евро, когато масово бяха по 2.50 Simple Smile

И докато сме още на тази вълна, да похваля едно място в Кавала. На връщане от Лимнос спряхме в града малко да се помотаем и на едно ъгълче правеха гироси. Нямаше име отпред, но на Гугъл ми излезе като Savvas Best Gyros. Бяха супер вкусни, а човекът там беше много усмихнат и добронамерен, само че работеше изключително бавно, все едно се наслаждаваше на всяко движение. Хващаше питките с огромно внимание, не докосваше нищо с голи ръце, режеше всяко месо от шиша точно преди да го сложи и накрая ги увиваше в хартията нежно като бебета Simple Smile Заслужаваха си чакането, само че ако някой бърза, сигурно ще го хванат лудите.

# 136
Някой беше похвалил някакво непретенциозно ресторантче в Кавала, което беше посетил извън сезона и било много вкусно - дали ще се сетите кое е? Прерових темите назад, но не мога да го открия ...

# 137
Обикновено в последните години препоръчваме Sousouro, To Araliki и Katsamaka. И трите са в центъра, а последните два са на крепостта. Гирос Savvas е точно зад Сусуро Simple Smile
Иначе Савас е и добър ресторант (на друго място, не знам дали са общ бизнес с гироса), но не е непретенциозен и е за риба.

# 138
На мен ми се доспива моментално на ферибот, та си се усеща полюшването. Преди 5г на връщане от Тасос, за около половин минута бяхме като на увеселително влакче, трудно бе да се задържим прави, без да се държим. Така и не разбрах какво се случи, понеже морето не беше бурно, а пък от нашата страна поне, др плавателен съд не видях. Но пребледнели и повръщащи нямаше, по-скоро беше забавно.
Започна обратното отброяване и на нашата почивка на Неа Рода. За обиколка около Амулияни, на острова ли е по-добре да се търси круизно корабче, или от Трипити?

# 139
На Трипити няма нищо, освен ферибота и няколко вили.
На Амулиани можете да наемете малка лодка за обикаляне на острова, която да управлявате сами, или да вземете водно такси до Дрения (Магарешки остров). Мисля, че и от Уранополи имаше курсове до Дрения, но не мога да кажа със сигурност какво е положението сега.
Круизно корабче не съм чувала да има, но може и да съм пропуснала нещо. То островът се обикаля за половин час, не знам какъв ще е тоя круиз.

# 140
За наемането и самостоятелното управление на лодка трябва капитанско, и то преведено на гръцки. Тази година в нета имаше информации за много глобени българи.
https://btvnovinite.bg/svetut/novi-iziskvanija-za-kapitanskite-r … ci-v-garcija.html
https://telegraph.bg/svetat/novini/pogvat-lodkarite-500-globa-v- … rogasiteli-383774
Даже в едната статия ми направи впечатление, че човекът са го тарашили за въдици. И това ли е забранено?

# 141
  • София
Най-скъпият пита гирос, който съм яла досега, беше в Иа - Санторини миналата година - 4,70 евро. Но беше голям и вкусен. На Иос после беше 3 и нещо. На Фолегандрос май беше 4, но не съм си записала и не съм сигурна.

# 142
За наемането и самостоятелното управление на лодка трябва капитанско, и то преведено на гръцки. Тази година в нета имаше информации за много глобени българи.
...
Даже в едната статия ми направи впечатление, че човекът са го тарашили за въдици. И това ли е забранено?

Това се отнася за съвсем различен клас лодки. За малките туристически се изисква само шофьорска книжка и това не се е променяло. Никога не се е изисквало капитанско.
Относно въдиците - от лодка е забранено да се лови риба без разрешително. От брега е позволено и безплатно за всички (примерно в БГ е задължително да имаш риболовен билет, в Гърция не е така).

# 143

Еха! Снимката твоя ли е? Има ли филтри?
Нереално!❤️

# 144
  • Бургас
Лодките с мощност на мотора до 40 конски сили са без капитанско. Бавнички са малко и на вълнение трудно се справят. На Кефалония само част от южната част успяхме да обиколим. А на Скиатос ММ е морско лице му приеха сертификата за управление на спасителна лодка и взехме по мощна лодка с която за ден успяхме да обиколим острова, като имахме време за плаж за гмуркане и скачане и хапване тук https://maps.app.goo.gl/wn3zNssh7PpgfVjn6. Там ядох за първи път домашни сърми завити в тиквен цвят, никъде другаде не съм видяла в меню.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 20:18 от maya_76

# 145
...
И двете статии са фейк и нямат общо с истината, а нещо "наоколо".

Това се отнася за съвсем различен клас лодки. За малките туристически се изисква само шофьорска книжка и това не се е променяло. Никога не се е изисквало капитанско.
Относно въдиците - от лодка е забранено да се лови риба без разрешително. От брега е позволено и безплатно за всички (примерно в БГ е задължително да имаш риболовен билет, в Гърция не е така).
И в България не се изисква билет за морски риболов от брега. Само за сладки води. За Гърция: 
"Аматьорският риболов по море не изисква издаване на лиценз за любителски
риболовен кораб или индивидуалният лиценз, който е издаден от местното
пристанищно управление, според параграф 2 от член 14 от Закон 4256/2014 (Държавен
вестник 92A΄). Що се отнася до развлекателен риболов във вътрешни води (езера, реки,
лагуни и други водни образувания от сладка и солена вода), тя е разрешена, без
плаващи средства, по суша.
Любителският спортен риболов се регулира от разпоредбите на Президентския указ.
373/1985 (Държавен вестник 131 А), изменен с член 6 от ДП. 86/1998
(Държавен вестник 78 A), както и с Регламент (ЕО) 1967/2006."

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 20:08 от SPSt

# 146
Сармичките от тиквени цветове са типични за Крит и Лесбос, там ги има в почти всяко заведение. Но чат-пат се срещат и на много други места в Гърция.

# 147
  • Бургас
И Крит и Лесбос са ми в списъка за догодина или по натам живот и здраве.
Кроя планове за Хиос от Турция и Самос след това и после може малко в Турско Кушадъса. Но засега планове без да съм обсъдила с ММ, че от неговата ротация на работа зависят плановете ни.

# 148
SPSt,
благодаря за уточненията за въдиците и лодките, полезно е да го има черно на бяло, че наистина българските медии често пишат глупости.

maya_76,
това, което е добре да знаете за минаването през Турция, е, че фериботи за коли има само от Айвалък до Лесбос и от Чешме до Хиос. До останалите острови (Самос, Кос, Родос и т.н.) пак има, но са само пешеходни. Да влезеш в Турция с кола и да излезеш без нея е голямо главоболие. Както предполагам и обратното.
Дискутирахме този въпрос с Розова маслинка м.г., тя е спец по Турция и пътуваха Кушадасъ-Самос, но изцяло с обществен транспорт, без коли.

# 149
Параход, Сими в и т.н. ли попада? Много ми е на сърце тоя остров.

Общи условия

Активация на акаунт