На море в Гърция 2023 - IV

• 52 139
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Ето и обещаният разказ и снимки от вулканичния остров Нисирос. Снимките не са с особено добро качество, а текстът стана много дълъг, затова всичко е в скрит текст.

Разказ:
Скрит текст:
Та както казах, отидохме на разходка за един ден от Кос с корабче/ферибот, което може да качва по две коли. Обикновено превозват групи с екскурзовод, но ние решихме да отидем самостоятелно, за да не се съобразяваме с тяхната програма. Билетите си купихме предишния ден от капитана на кораба, който направи голяма реклама на Нисирос и ни показа снимки и брошури. Дотогава не бях обръщала внимание на този остров и се наложи бързо да се образовам.

Основната забележителност на Нисирос е най-големият кратер на вулкана, който се намира в средата на острова и заема голяма част от него. Наскоро като пътувахме до Родос го видях от самолета и изглежда още по-грамаден отгоре. Казват му Стефанос. Има и други кратери, но този е известен с това, че всеки може да се разходи вътре в него. Другото много рекламирано място е селцето Никя, което според мен напълно си заслужава хвалебствията, но за него малко по-нататък.

Кратерът се намира в нещо като долина и се вижда отдалече.Той беше първата ни спирка на острова. Около него всичко е в жълти, сиви и кафяви цветове, а миризмата на сяра и пушек се усеща като наближиш. Имах опасения, че слизането ще е трудно и ще го пропуснем, но успяхме да слезем лесно с детето. Има и доста информационни табели, на които е разказана подробно историята на вулкана и на целия остров. Кратерът е ограден с едни въженца и около него може да се направи пълен кръг и без да се влиза вътре. До дъното се слиза само от едно място, където са направили нещо като пътечка, не е стръмна, но е цялата в пясък и камъни, които се пързалят. В средата на дъното на кратера има друго заграждение и в него се виждат отвори, от които излиза пара и дори се чува съскане. Ние стояхме за кратко долу и бързахме да се качим наобратно преди малкият да е пипнал някой камък, но после обикаляхме отстрани. Беше доста странно и леко притеснително да сме толкова близо до активен вулкан, но пък е нещо, което няма да забравим Simple Smile

След горещите емоции тръгнахме към Никя, която много ми беше хванала окото на брошурите от кораба. Понеже е точно на ръба на калдерата (някои къщи се виждат от кратера), едната страна на селото гледа към вулкана, а другата към морето. Но по пътя детето се предаде и заспа, а коли в селото не могат да влизат, затова планът ни да обядваме там напълно се провали. Оставих ги за момент в колата и се мушнах в тесните улички да ги разгледам, а това което видях много ми хареса. Къщите изглеждаха много по-различни от Кос, микс от синьо-бели като на Цикладите и цветни като в Ермуполи. Едната  Навсякъде изглеждаше чисто и имаше много цветя, а площадчето, където  беше като картичка.

Тръгнахме бавно обратно към Мандраки, пристанището на Нисирос. Понеже разстоянията там са кратки, по пътя спирахме заради гледките към морето, а накрая слязохме и до Пали, защото малкият продължаваше да спи. Бях чела, че на Нисирос плажовете са каменисти и не стават, но този в Пали беше доста приличен, имаше и дръвчета покрай брега.

Надявах се, че Мандраки е нещо като Никя и ще има пак такива симпатични улички за разходка, но се разочаровах. По крайбрежната улица беше горе-долу добре, с кръчми, магазини и много хора, къщите бяха стегнати и боядисани. Но по вътрешните улици доста от сградите бяха олющени и неподдържани, търкаляха се боклуци и разни натрупани натури. А има много потенциал това място, туристи също, защото явно тези от корабчетата киснеха основно там. Хапнахме в една таверна и след това стигнахме манастир Панагия Спиляни, който се вижда почти от всяка улица на селото, защото е нависоко. Това беше краят на обиколката, защото корабчетата тръгваха наобратно следобед.

Не можах да разгледам острова както ми се искаше. С удоволствие бих се върнала за няколко дни, за да отида отново в Никя и да разгледам още едно село, което видяхме само от пътя – Емпориос. Предполагам, че следобед като си тръгнат всички корабчета, дори в Мандраки ще е приятно, но за по-дълъг престой Нисирос няма какво да предложи.

Снимки:
Скрит текст:
Това се виждаше от пътя, като наближихме вулкана:

Гледка от пътеката около кратера:

Няколко човека се разхождат по дъното на кратера:

И снимка отвътре:

Никя:

Остров без църкви не може, но с такъв зелен покрив не бях виждала дотогава:

На крайбрежната в Мандраки:

# 181
  • София
Deviant Art, много интересен и полезен разказ за Нисирос Hug! Снимките също са чудесни!
Коя година бяхте там?

# 182
миленка_д, през далечната 2015 г. Бяхме се запътили към Родос, отидохме на Кос. После аз се двоумях между Астипалея и Патмос, накрая се озовахме на Икария. Въобще през цялото пътуване нямахме никакъв план и всичко се случваше в последния момент, единственото известно нещо беше докога сме в отпуска Simple Smile

# 183
  • София
Явно добре ви се е получило. Аз обичам да планирам. Решенията в последния момент ме натоварват - все имам чувството, че не са добре обмислени. Винаги имам план и един-два резервни варианта, ако нещо се обърка, защото ми е по-трудно да търся информация на телефона, обичам си на компютър с голям монитор да ровя и чета.  Забелязала съм, че когато нямам план и имам много цели за кратко време, се губят много ценни минути, докато се чудим къде да отидем.

# 184
Последното изречение е много вярно. Аз съм убедена, че съм пропуснала още доста неща на тези острови, защото не съм знаела предварително къде ще отидем и какво да гледам. Това ни беше едно от двете единствени пътувания в Гърция, през които не бяхме сигурни къде точно къде отиваме. И всичко започна от заблудата, че има ферибот за коли от Бодрум до Родос, прочетох го в сайта на една агенция и бяхме убедени, че ще отидем там. След това пък до Астипалия нямаше ферибот за коли, освен един, който пътуваше веднъж седмично и пристигаше около 3 сутринта. Но в крайна сметка добре се получиха нещата, а детето съдействаше за всичко, което беше най-важно Simple Smile

# 185
  • София
Това с фериботите си е постоянен проблем - променят се маршрути, разписания, спирки от година на година и то в последния момент и за мен е много трудно да планирам. Няколко пъти ми се случва. Най-инфарктно беше за Икария през 2018г., когато отмениха цял курс месец преди пътуването, но официална информация излезе едва седмица преди това. А имах билети от март за юни. И бяхме с колата тогава. А няколко дни преди плаването промениха и часовете на новия ни ферибот и пътуването се удължи с повече от 2 часа. Накрая всичко се нареди, но промени в настаняването в последния момент са много неприятни. Наложи се изцяло да сменя концепцията, защото новият кораб спираше от другата страна на острова и пристигаше почти в полунощ.
Миналата година също треперих до последно заради връзките между Санторини, Фолегандрос и Иос. По тази причина посетихме Наксос за през деня, защото в петък имаше само от джетовете, които са ми твърде скъпи за това кратко разстояние. Пак изхарчихме същите пари общо-взето, но поне видяхме малко от Наксос.

# 186
Аз обмислям Самотраки през септември.Препоръчайте ми ресторанти/таверни,пекарни,моля! Спане мисля през Букинг да резервирам,но ако имате предложения, споделете.

# 187
Deviant Art,
благодаря и аз за разказа и снимките.
За ослепителния вид на Никя - доколкото знам, през зимата селото е практически ненаселено. Поддръжката му е финансирана от местни, емигрирали масово през 50-те в Австралия (и по-малко в САЩ и Канада) и техните наследници, които си идват - рядко - през лятото.

За планирането - обичам да планирам, половин преживяване ми е; но обичам и спонтанността на място, идеално ми е нещо смесено между двете. Развитието на туризма все по-рядко ми позволява последното. Дори когато бяхме с малко дете, бяхме по-смели, просто Гърция беше много различна (а и ние значително по-млади).

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 16:38 от Параход

# 188
Параход, точно тази дума ми се губеше за Никя - ослепителна Simple Smile

А за планирането, предишни години резервирахме хотелите все в последния момент, въпреки че мястото ни е било известно. Фериботи пък изобщо не бях запазвала, но нещата много се промениха и тази година за първи път купих билети цял месец преди пътуванете до Лимнос. И добре че го направих, защото после приятели поискаха да тръгнат заедно с нас, но нямаше места за коли, само за пасажери. Първите свободни места за коли бяха след 3 дни и то вечерта.

И една снимка на Нисирос от самолет - от тази година:

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 16:48 от Deviant Art

# 189
Здравейте, имам питане, което най-вероятно вече е много коментирано , но аз все пак да си опитам късмета, тъй като с търсачката ми излизат само стари теми.

Излезна ни възможност за почивка на Корфу, но в началото на октомври. Как е времето? Не сме били на Йонийското крайбрежие и не знаем какво да очаквам. Става ли за плаж или водата вече е студена и е само  за разходки.

И дали ако  е лошо времето има ли смисл да ходим толкова късно, има ли работещи заведения и атракции или всичко затваря кепенци както на роденото крайбрежие.

# 190
  • София
Здравейте, имам питане, което най-вероятно вече е много коментирано , но аз все пак да си опитам късмета, тъй като с търсачката ми излизат само стари теми.

Излезна ни възможност за почивка на Корфу, но в началото на октомври. Как е времето? Не сме били на Йонийското крайбрежие и не знаем какво да очаквам. Става ли за плаж или водата вече е студена и е само  за разходки.

И дали ако  е лошо времето има ли смисл да ходим толкова късно, има ли работещи заведения и атракции или всичко затваря кепенци както на роденото крайбрежие.
На Корфу не съм ходила през октомври, но по Йонийското крайбрежие и на Лефкада съм била. Водата ставаше само на плажове, които са с вода до коляно. Simple Smile Примерно в Сидари както е плитък плаж в закътан залив, сигурно ще можете да поджапате. Иначе си беше лято и изкарахме една приятна и спокойна почивка. Заведенията работеха, но корабчетата, с които се правят еднодневни екскурзии приключват някъде в края на септември. Никога не сме търсили шезлонги и чадъри, но май повечето бяха прибрани. Във Василики мислехме да останем още 1-2 дни, но хотелът затвори. Simple Smile Не ни се местеше в друг и си тръгнахме. Но пропуснах една важна подробност. Отложихме пътуването чак до октомври, защото в края на септември имаше около 1 седмица бури, които изчакахме да отминат. Няма как отсега да знаете какво ще е времето, а в този сезон е много динамично.

# 191
  • София
Аз обмислям Самотраки през септември.Препоръчайте ми ресторанти/таверни,пекарни,моля! Спане мисля през Букинг да резервирам,но ако имате предложения, споделете.
Бяхме края на май тази година.Спахме в хотел Ники бийч,много е приятен.Работеше само една кръчма "Михалис",там вечеряхме,не беше лошо.

# 192
  • София
Ние днес сме на гръцка кухня - Батзина. Пита с тиквички и фета, типична за Тесалия. Получи се добре. За съжаление снимката ми не е добра, затова ви я слагам скрита. Рецептата можете да видите тук.
Скрит текст:

# 193

На Корфу не съм ходила през октомври, но по Йонийското крайбрежие и на Лефкада съм била. Водата ставаше само на плажове, които са с вода до коляно. Simple Smile Примерно в Сидари както е плитък плаж в закътан залив, сигурно ще можете да поджапате. Иначе си беше лято и изкарахме една приятна и спокойна почивка. Заведенията работеха, но корабчетата, с които се правят еднодневни екскурзии приключват някъде в края на септември. Никога не сме търсили шезлонги и чадъри, но май повечето бяха прибрани. Във Василики мислехме да останем още 1-2 дни, но хотелът затвори. Simple Smile Не ни се местеше в друг и си тръгнахме. Но пропуснах една важна подробност. Отложихме пътуването чак до октомври, защото в края на септември имаше около 1 седмица бури, които изчакахме да отминат. Няма как отсега да знаете какво ще е времето, а в този сезон е много динамично.

Благодаря за отзоваването.

Наясно съм, че  природата няма как да я предвидиш. По-скоро дали хубавото време е прецедент през октомври

# 194
Напоследък с климатичните промени е по-често, а и има едно приятно "утихване" и леко затопляне на времето след обичайните за Йонийското крайбрежие септемврийски циклони (те са по-скоро в първата половина на месеца). Но гаранция - Франция Simple Smile. За водата съм съгласна с Таня, че ще е студена.
При всички случаи за този сезон, който е и нетуристически, препоръчвам ласт минит резервация, като се види краткосрочната прогноза. Все пак като обща статистика Корфу е сред най-дъждовните острови в Гърция.

Общи условия

Активация на акаунт