На море в Гърция 2023 - IV

• 52 122
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
Цената за двупосочно пътуване с кола беше доста по-ниска от тази за еднопосочно. Нещо от сорта на 20-30 евро общо за колата в двете посоки, а само за еднопосочно пътуване до Кос - 80 или 90. Спомням си, че ми отне доста време да го схвана това ценообразуване, чудех се да не би нещо в превода по сайтовете да са объркали (запазихме през агенция). Но не, такива си бяха цените и като отидохме на пристанището.

Нещо ми се губи логиката. Какво ще ми попречи да си купя двупосочен билет при това положение и просто да не използвам билета за връщане?

# 166
Не можете по една проста причина - в Турция се записва колата при влизане и излизане и ще имате много, много сериозни проблеми с полицията и митническите власти при следващото преминаване на граница.

Иначе за логика - няма логика. Много пътуващи по света са злоупотребявали със самолетни билети при същите условия - купуват двупосочно, защото излиза по-евтино, ползват само едната.

# 167
Не можете по една проста причина - в Турция се записва колата при влизане и излизане и ще имате много, много сериозни проблеми с полицията и митническите власти при следващото преминаване на граница.

Иначе за логика - няма логика. Много пътуващи по света са злоупотребявали със самолетни билети при същите условия - купуват двупосочно, защото излиза по-евтино, ползват само едната.

Тя колата при всички положения се записва, че излиза от Турция, къде е проблема? Все пак дори и да имам двупосочен билет, това не е договор че непременно трябва да се върна в Турция, всичко се случва.

# 168
BobyB, ако си купиш двупосочен билет за ферибота, със сигурност ще те чакат после да се върнеш с него. Не искахме да си правим експерименти и да разбираме евентуално някой ден дали ще ни направят проблем при ново влизане в Турция.

И още нещо. Не знам дали проверяват толкова стриктно всички, които отиват с ферибот в Гърция от Турция, но за нас минаването на митницата (да, има митница на пристанището както и на сушата) беше доста стресиращо. Като пристигнахме и разбраха, че ще пътуваме с кола еднопосочно, ни накараха да излезем от колата и да я оставим отключена за проверка, а нас ни вкараха вътре в сградата, като казаха да си вземем само паспортите. Провериха ги, след това ни прекараха през някаква автоматично заключваща се врата с решетки и казаха да стоим там и да чакаме за колата. Детето обаче тъкмо се беше събудило и се изпоти, помолих ги да отида до колата само да му взема дрехи и храна - изсмяха ми се. Не можело да мърдаме. Ок, питах ги поне къде е тоалетната, за да го избърша със салфетки - спряха да разбират английски и ни игнорираха, а преди това нямаше езикови бариери. Половин час стояхме на някакви пейки като наказани зад вратата с решетките, а през един прозорец гледахме как тарашат колата. Нямахме проблем с това да проверяват колата колкото си искат, може да сме им се сторили съмнители. Но да ни се смеят и да се правят, че не разбират въпросите ни - това не го разбрах, още повече че бяхме с малко дете, което беше мокро и гладно. Логика нямаше никаква, не бяхме и в положение да протестираме, а какви филми ми минаха през главата няма да споделям. Накрая ни изпроводиха до ферибота без обяснения и на английски ни казаха, че вече можем да качваме колата.

Толкова от мен. Ако някой прецени, че му се рискува с двупосочните билети - успех!

# 169
Така поставено ми звучи, че няма да стъпя в Турция скоро. Не обичам цигански номера.

# 170
Защо да са цигански?
Това са две държави меко казано в обтегнати отношения.

2012 г. бяхме единствените кандидати да пътуваме с кола от Айвалък до Лесбос на ферибот за 120 коли😀, още съществуваха Nel lines.
Оказа се, че пичът, който трябваше да обработи колата хич и не мислеше да идва на работа, сигурно сме били единствените за месеца😀
Фериботът закъсня с 30-40 минути заради нас, претърсиха колата подробно турците, но никой не смееше гък да каже. Пасажерите бяха основно модерни турци и ние.
Взеха ни преди това една огромна диня, това гърците, не турците, оставихме им я с кеф, че бяха много готини в офиса на Nel.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 13:00 от evhen

# 171
Митническият контрол между Гърция и Турция по море е засилен. Съвсем обяснимо по безброй причини, като стартираме с мигрантски поток и свършим с обтегнатите отношения между двете държави.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 20:45 от Fancy

# 172
Митническият контрол между Гърция и Турция по море е засилен. Съвсем обяснимо по безброй причини, като стартираме с мигрантски поток и свършим обтегнатите отношения между двете държави.

За обтегнатите отношения (простотиите на Ердо) ясно, но определено не мисля че на турската митница търсят мигрнанти в колата. Това интересува само гърците.

# 173
  • Стара Загора
Чета с интерес коментарите ви. Ние също мислихме другата седмица да отидим до Турция и оттам Лесбос и Хиос. Но май ще си правим друг план  изобщо не искам да си разваляме почивката с толкова проверки и стрес.

# 174
  • някъде ... тук ...
Честно казано, винаги ми стресиращо минаването на сухопътна граница Бг-Тр и засега успявам да отбивам мераците на мъжа ми да минаваме през Гърция в която и да е посока, уж за да спестим опашка на наша граница. За морска между Гърция и Турция не сме се пробвали.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 22:34 от ЕлиТ

# 175
Само няколко пъти съм минавала сухопътна граница Бг-Тр, с кола и автобус, и винаги е било много бавно и тегаво - не заради опашките, а самата проверка. Веднъж щяха да ни направят луди заради шест пакета морска сол, който си седяха в багажника от зимата (бяхме тогава с едно старо БМВ, което много трудно тръгваше на сняг и лед, а зимата се случи тежка и снежна). Просто ги бяхме забравили Simple Smile

Турция-Гърция минахме само веднъж при Ипсала (близо до Александруполи) и беше за секунди. Та не знам какво да мисля. Моят "личен шофьор" също няма голям мерак да пътува в Турция без самолет Simple Smile

В Лесбос бяхме с ферибота на Blue Star от Кавала. Може би е малко по-скъпо, но време и нерви се пестят.

# 176
  • Стара Загора
Ние сухопътно Турция сме я минавали често, нямали сме проблеми , отварят багажника поглеждат и затварят. Един път само ни гледаха странно, но тогава се бяхме уляли с покупките , цялата кола беше препълнена и буквално като отворихме багажника изпаднаха няколко неща от там. Но никога не са правили проблем за нищо, явно сме имали късмет. Само ни питат алкохол или цигари носим ли и толкова. Мъжа ми много обича да ходи и кара в Турция , даже и с Истанбул свикна( аз там не смея да карам), заради евтиното гориво , ще помисля как да направим с фериботите.
До Хиос и Лесбос от къде от Гърция  може да се отиде?

# 177
От Кавала, един и същи е фериботът. Кавала-Лимнос-Лесбос-Хиос-Самос.
Напоследък пуснаха и от Солун 1x седмично, но не съм го разглеждала подробно как се съотнася като цени и време.

# 178
  • Варна
по гръцките острови близо до и през Турция - Родос , Кос , Лесбос , Хиос  се ходи много лесно без колата Simple Smile . Има си корабчета и всичко е организирано мн.добре , има го в предложенията на всички местни ТА , а и винаги уважаваме и гръцките и турските фришопове - марковите парфюми , алкохоли , цигари и т.н. са добри и на добра цена. Сложнотийте от влизането и излизането в Турция с кола е от опасенията им да не продадете колата там , което за нас които сме очевадно туристи с целия натоварен катун , дечурлига и т.н. е съвсем разбираемо ама - закона им такъв. Веднъж направихме сложен маршрут на връщане от Истанбул - влязохме в БГ , преспахме в Свиленград и на другия ден се върнахме до Одрин и Лозенград и през Малко Търново се прибрахме към Варна. Изумлението на митничарите в Капитан Андреево като влязохме в Турция натоварени с турски стоки беше мн.смешно Simple Smile

# 179
То това им е зора, да не продадеш колата там.
Истински случай ще ви разправям. Един български изселник-шмекер си кара джип с БГ регистрация дълги години в Турция, колата на името на тъщата, много възрастна. Имали право само на 6 месеца и освен това данъците за големи коли били огромни.
Не щеш ли, това бабе без да каже на никой решава да дойде до България, ще мре вече, домъчняло й много.
На излизане от Турция я свалят от автобуса, търсят й колата, арестуват я и едвам се беше отплатил човекът!

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 11:54 от evhen

Общи условия

Активация на акаунт