Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 37 848
  • 826
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Имаш право платена, пропорционално на изработеното и ако имаш 8 месеца трудов стаж (като цяло, не само на тая работа).

За неплатен - не знам. Тя така или иначе може да се откаже от работодател дори да си минала отдавна изпитателния срок.

# 661
Не е на изработеното. Ако е почнала на 01/06 примерно, има право на 10 дни за 2023 г. Как ще си ги вземе, си е нейна работа, може всичките, може по 2-3 дни.

# 662
  • Somewhere far away
а как точно се смятат според това кога съм почнала - не ми стана ясно?

# 663
  • София
Ако е почнала на 1ви юни, има 7 месеца до края на 2023-та, не половин година.

А повечето работодатели пускат ( по съвет на HR-а) пропорционално на изработеното, защото ако напусне по- рано, а вече е взела 7*(20/12) дни, на нея ѝ се намаляват на следващото работно място полагаемите, но и компанията пие една студена вода.

# 664
Пропорционално на месеците, които ще работиш.

Ако общо отпускът за 2023 г. е 20 дни, за половин година ти се полагат 10, за три месеца - 5 дни, на месец - малко по-малко от 2 дни.

Зависи кога си почнала на новото място и си изчисляваш колко месеца има до края на годината.

Ако е почнала на 1ви юни, има 7 месеца до края на 2023-та, не половин година.

А повечето работодатели пускат ( по съвет на HR-а) пропорционално на изработеното, защото ако напусне по- рано, а вече е взела 7*(20/12) дни, на нея ѝ се намаляват на следващото работно място полагаемите, но и компанията пие една студена вода.

Добре, де на 1 юли имах предвид. Айде да не се захващаме...

Нищо не се намалява на новото работно място.

# 665
Благодаря за бързия отговор.
Имам още един въпрос по темата. Например: Минавам няколко кръга събеседвания при някой си работодател, одобряват ме /за радост/ и следва назначаване. Обаче аз трябва да си пусна предизвестие, да си го изработя и след 1 месец да ме назначат. Това ми звучи перфектния вариант. Но каква ми е гаранцията, че след 1 месец, след всички разговори, новият работодател действително ще ме наеме? Кандидат работникът има ли някакви писмени уверения/обещания, че действитено ще бъде нает, след като е преминал подбора и е спечелил "конните надбягвания"?

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 16:55 от NatyNatyDaymi

# 666
  • София
Само оферта... Договорът се подписва в деня на започване или предния.

Може да поискаш предварителен, една позната май се договори.

# 667
Може да се подпише договор с дата на започване след месец. Това задължава и теб обаче, не можеш да размислиш, докато те винаги могат да те освободят в изпитателния срок, което може да стане и на първия ден.

# 668
Не задължава, ако работника не се яви на първия работен ден договора се счита за анулиран. Договорът може да се подпише колкото си искате време по-рано и 2, и 3 месеца може. Но ако има изпитателен срок, то могат да те уволнят още на първия ден ако решат. Но имаш ли подписан договор не могат да променят условията едностранно, та е по-добре да подпишете предварително.

# 669
И аз обикновено съм подписвала такъв договор със срок на започване. Отделно, че го предлагам и на кандидати, които наемаме - хем те да са спокойни, хем аз, че ще имаме човек за позицията.

# 670
  • София
Т.е. предварителен или самия трудов?

# 671
  • Somewhere far away
е защо изобщо ще наемат тогава, ако смятат да уволнят човека още на първия работен ден?!
Иначе да- договор с дата в бъдещето и готово.

# 672
Може да им се променят плановете, да им се пренасочи бюджета или да намерят по-добър/по-евтин кандидат. Някои фирми за съжаление практикуват номера да наемат повече хора и после да съкратят излишните в края на изпитателния срок.

Т.е. предварителен или самия трудов?
Не съм чувал за предварителен трудов договор. В нормалния договор си има задължително дата на започване и тя може да е всеки един момент след сключването му, както същият ден, така и някога в бъдещето.

# 673
Подписва се предварително новият трудов договор с датата на започване и справката/уведомление за НАП. Ти си спокоен и си пускаш предизвестието, може по някое време да провериш в сайта на НАП дали ти е регистриран новия трудов договор.

# 674
Аз съм нахална, винаги съм искала да подпиша трудов договор, след като приема оферта. Там си има дата на започване. Обаждала съм се и да искам справката от НАП. Договорът ангажира и двете страни, не че е някаква абсолютна сигурност, но нищо по-добро и по-конкретно няма към момента, затова си го практикувам. В сегашната ми работа даже те ме гониха първи да подписвам веднага след като приех офертата, явно и те смятат, че това им е гаранция за ангажимент от страна на кандидата.

Общи условия

Активация на акаунт