Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 37 854
  • 826
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
Преди няколко месеца успях да започна работа като младши специалист човеши ресурси.
Засега всичко върви добре, но още преди да кандидатствам за позицията ме предупресиха, че възможностите за развитие във въпросната фирмата са ограничени.
Замислих се, че ако искам да се развивам в тази сфера, може би ще е добре докато работя да изкарам някакъв курс за HR, защото реално образованието ми не е свързано с това.
Сега започнах да разглеждам опциите, но ще се радвам ако и вие споделите дали има такъв тип курс, който да е международно признат и да има по-голяма тежест от стандартните обучения?
Говорим за курс на английски език.

# 631
Курсове колкото щеш, не е толкова важно къде го караш, има значение само колко ще научиш и какъв изпит и сертификат ще вземеш. TOEFL, SAT, IELTS... Потърси и виж за какво става въпрос.

Аз започнах вече на новото място и съм изключително доволна. Всичко е топ. Чак не ми се вярва че е истина, честно. Така любезно ме посрещнаха, и всичко е точно, работата е за каквото съм се готвила и съм учила и работила цял живот.
Пожелавам същия успех на всички.
Специални благодарности на ббойко, че ме светна какво е индукция. Нали не съм си сменяла работата сто години и нямах идея хах. С деформирания ми инж. мозък си мислех за съвсем други индукции  Grinning

# 632
Явно не съм се изразила правилно по-горе.
С английския проблем нямам, търся си HR курсове. Grinning

# 633
Правилно си се изразила, но чукчата тук не е добър читател, извинявам се Simple Smile

# 634
Запиши някоя магистратура свързана с човешки ресурси, курс няма кой да го признае международно. Курс може после за приложимото законодателство в дадената държава, ама това не е универсално, няма и как да бъде.

# 635
  • София
Виждала съм, че има асоциация на специалистите по ЧР, организират някакви неща. Можеш да се свържеш с тях и да ги разпиташ. Също така моя позната записа магистратура в СУ - Психология на ЧР или нещо от този род.
Многократно обаче съм писала мнението ми за адските “специалисти” ЧР, пълен въздух под налягане, качен на токчета, който си въобразява, че светът зависи от тях. Пълна загуба на време и пари да се учи такова нещо. Но това е моето лично мнение.

# 636
За няколко месеца и вече се хвърляш през глава .. HR във всяка компания може да има много различна характеристика. Това, че където си ти харесва, не значи, че е типичното. Още повече джуниър.
Поработи малко, за са се надградиш сама. Това с курсовете никой няма да ти го търси, всеки гледа СВто първо.

# 637
Не разбирам защо ще се казва на някой, който иска да учи допълнително да не го прави. Това е пълна глупост, нека се занимава, нищо не губи. За ЧР не знам, но има професионални квалификации в други сфери, с които аз съм запозната, където ако си начинаещ със сигурност могат да ти помогнат с базовото холистично разбиране на материята, пък ти си задълбавай повече. За ЧР смислено и практично ми звучи нещо свързано с основни положения в трудовото законодателство, примерно. С общи някакви лаладжийски истории и аз не бих се занимавала, ще си спестя изказването, не искам да обиждам хората, които се занимават с това и си харесват работата.

Каквото и да намериш да правиш, което те устройва, след като е форма на професионална квалификация, при която се предполага, че работодателят ти ще получи след това по-образован, знаещ и можещ работник, накарай ги да го платят. В големи фирми обикновено няма проблем с това, има бюджет на служител, имат одобрени обучения и прочее, зависи колко точно са развили този аспект. Ако си в малка фирма е възможно да нямат бюджет или да не искат.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 08:44 от Анонимен

# 638
Проблемът е, че ЧР като в повечето професии има направления, които са доста различни. Едно е да си рекрутър, второ да си ТРЗ, съвсем трето да си ЧР директор и да правиш план и стратегия за развитие на персонала като част от управлението на фирмата. Познавам ЧР, които искат да са само рекрутъри. Не им се занимава със законодателство, заплати, годишни оценки и кариерни планове и пр. За съжаление с конкретни обучения не мога да помогна, но в LinkedIn има доста курсове, мои познати изкарваха като допълнителна квалификация (те са си ЧР от години). Теб кое те влече най-много в работата, какво ти се прави?

# 639
  • Melmak
Потърси магистратура, може Психология или УЧР. Тъкмо едновременно ще трупаш опит и ще завършиш магистратурата.

# 640
  • Melmak
Търсех си нещо в сайта на СУ и попаднах на това, може да е от полза на Рокет.
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/s … uqE4BCZiP8-W-lnLA

# 641
hechicera_, много благодаря на теб и на другите за коментарите!

Сега ще разгледам. Simple Smile

# 642
Здравейте, имам изкаран курс UX/UI design fundamentals, в момента работя като SEO специалист, но искам да се преквалифицирам. Дали някой знае или работи в компания която би взела човек без опит и да го обучи за UX/UI design? Ако има хора работещи като recruiter-и, може ли да си помогнем взаимно?

# 643
Какво мислите за задачите след първо интервю? Дадоха ми задача която изисква подробен план,бюджет, стратегия и т.н. Не е ли малко прекалено да се върши такива работа безплатно.. вие има ли ли сте нещо подобно?

# 644
Не ги одобрявам и ако са обемисти директно ги отказвам. Често използват ако не точно същите задачи, то модела на изпълнение и изобщо не търсят човек. Безплатна работа е това. Да ме питат как бих направила това и онова и да дискутираме е едно - но да ми метнат обемни задачи сякаш вече са ме взели, не.

Общи условия

Активация на акаунт