Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 37 846
  • 826
  •   1
Отговори
# 675
  • София
За първи път чувам, че има работодател, който наема повече хора с цел да ги освобождава в края на ИС….та нима обучението не му струва пари?! То това е и най-скъпата част от всичко за един работодател.

Знам за 1 такъв случай - подписан договор, фирмата междувременно фалира и човекът не е нает, а информиран за настъпилите обстоятелства. В Западна Европа е била фирмата. Гаранция никога за нищо няма, но ако фирмата е сериозна, няма да има проблем с подписан нормален ТД с конкретна дата на започване. Ние винаги така процедираме.

# 676
В сегашната ми работа даже те ме гониха първи да подписвам веднага след като приех офертата, явно и те смятат, че това им е гаранция за ангажимент от страна на кандидата.

Юридически това не е така, тъй като ТД няма да влезе в сила ако кандидатът не се появи в уговорения в него първи работен ден.

# 677
Тези Адеко са доста досадни и елементарни. Съжалявам,че кандидатствах през тях..  Не харесвам фирми посредници..

# 678
  • Пловдив
Ся ми се обадиха от една такава и питаха що съм напуснала предишната си дългогодишна работа...Имат ли право?

# 679
М не, нямат. Откъде накъде ще те питат?!?

# 680
  • Пловдив
М не, нямат. Откъде накъде ще те питат?!?
ами не знам...аз смотолевих нещо, ама...Оказа се, че търсят за фирма на която отказах, щото за извън града и пак не стана.

# 681
Сетих се сега за преди години, като търсех работа. Ходих в една агенция и като почна оназ лелка да ме разпитва, лелеееее.....все едно съм на полицейски разпит.
Гледа ми стажа и почва - първата работа що напусна, а втората, а третата, ама с подробности. И като кажех, защото така реших, почваше да ми се кара, че не можело така, трябвало да си кажа всичко.... Аххахахах.

Една друга пък (в друга агенция, тогава известна, сега май доста западнала) още на вратата ме посрещна и ми казва - във фирмата, за която е позицията се работи от 8 до 18,80, вкл и събота. Ако не си съгласна, изобщо няма да говорим. Е, рекох, що не ми го каза по телефона, поне да не се разкарвам. А тая кокошка - Ми, що, ква ти е работата, че да не се разкарваш? И ми трясна вратата.....простооооо........възпитание!

# 682
Те имат право да задават подобни въпроси, но кандидатът няма никакво задължение да отговаря, още повече с подробности. Въпрос на преценка от негова страна.

# 683
Моето е по-скандално. Кифлата от Адеко ми гледа СV-то докато говорим по телефона и за една от бившите ми фирми казва - ох,тези ги знам, много смотана фирма.. 😳

# 684
Те имат право да задават подобни въпроси, но кандидатът няма никакво задължение да отговаря, още повече с подробности. Въпрос на преценка от негова страна.

Е, какво значение има защо съм напуснала някое си раб.място преди 5 години? При това трябвало в подробности да се обяснявам на някаква си лелка, дето се е взела за много велика, че тя коли, тя беси.... е, айде няма нужда.....

Обикновено се държаха много грубо и надменно.... (тогава де, преди 15ина години, сега явно са си взели поука и са мили и любезни. Не, че съм ходила много скоро, преди 6-7 години веднъж в една агенция ходих, но пък там раб. място, което имаха за мен, беше на другия край на София и им отказах директно)

# 685
  • Melmak
Ох, простотията и проблемите с рекрютмънта край нямат. Една ми писа в линкд ин за една позиция и аз казах, че се интересувам, но нямам опит. Нямало значение, ако имам желание. Ок. Продължаваме подбора. Звъни ми друга за първо интервю. Започва да ме разпитва за конкретния ми опит, свързан с позицията. Казвам, че нямам. После ме пита кое е най-важното при еди си какво в разработката на софтуер? Ами не знам, защото не съм с такъв профил и нямам опит… 🤦🏻♀ Жената беше като робот, а не като човек.

Разбирам, че трябва да интервюират Х бройки хора, но поне ако търсят с опит и кандидатът каже, че няма такъв… да казват на време.

# 686
то да нямаш опит и да нямаш представа за какво става въпрос не е едно и също

# 687
Баш както Херцен казва.

Може да нямаш опит, но да имаш все пак някакви дори и теоретични познания по темата. Зависи какви въпроси са ти задали. Дори и да нямат кандидатите опит, все пак очаквам при интервю да могат да ми отговорят на въпроси, чиито отговори ги има в интернет. Не мога да преценя дали е такъв случаят при теб. Пределно ми е ясно докъде могат да стигнат със знанията без практически опит, но да ми дойдат неподготвени като някой стажант първа година в университета, че да ги дундуркам и да ги водя за ръка - няма как да стане.

Ние търсим човек за екипа, 3-4 години релевантен опит. Позицията не е публикувана, засега караме по препоръки, обаче едно момче си пуснало документите в общия имейл, в случай, че нещо имаме. Има опит в широката ни сфера, но не е работил с клиенти никога, както и не се е занимавал с нашата конкретна специализация. Има около 3 г опит. Поиска си шестцифрена годишна заплата. Не може хем да не знаеш нищо, хем да имаш претенции. Поканихме го все пак на интервю, но аз съм малко скептична и трябва доста добре да се представи, за да го вземем.

# 688
  • Melmak
Амии въпросът беше много конкретен. Не е като да питаш студент по счетоводство какво е кредитно известие и да не знае. Просто жената си беше написала 4-5 въпроса, които сякаш задаваше като робот. Нямаше разговор. Беше като интервю с машина- тя пита и си записва, но усещането беше като от комуникация с нечовек, с машина. Иначе да, за опита може да нямаш, но да имаш познание. Просто трябва да навляза в конкретика за да ви обясня, а не искам.

# 689
Едва ли и всички ще я разберем, ако навлезеш. Wink

Аз редовно интервюирам хора, които нямат елементарна представа за каква позиция са си пуснали документите. Буквално не са прочели статията в Уикипедия, такова е нивото на въпросите, които задавам като уводни. Буквално първи въпрос “Кажете ми всичко, което знаете за сферата, в която кандидатствате. Какво е това изобщо” - последният кандидат знаеше явно две изречения. Не беше глупаво момче, личеше си, но беше наистина неподготвен. Търсим junior-и в момента, но дори и така много ми идва.

Интервюта и занимания с персонал са ми почти толкова неприятни колкото комуникацията с някои клиенти 😂 Мечтая си да отстъпя тази част от работата си на някой и да си се фокусирам върху нещата, които са ми приятни.

Общи условия

Активация на акаунт