Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 82

• 39 482
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Кубратова, аз винила още не съм го виждала на живо само бях разбрала за него от нета. Бях ходила в един магазин за мокети и имаше доста интересни цветове и дебелини. Мислих с мокет да правя, защото може да се реже по размер, но за сега нищо не съм направила. В момента е с тези изкуствените от Икея килими, срязах го на две и го пльоснах в коридора. Сега добре изглежда, предлагам ако сменя настилката с каквато и да е с тези размери ще бъде добре. Стига да са подходящи цветовете.
Тези килими с гумирана подложка какви са?

# 376
Кубратова, аз винила още не съм го виждала на живо само бях разбрала за него от нета. Бях ходила в един магазин за мокети и имаше доста интересни цветове и дебелини. Мислих с мокет да правя, защото може да се реже по размер, но за сега нищо не съм направила. В момента е с тези изкуствените от Икея килими, срязах го на две и го пльоснах в коридора. Сега добре изглежда, предлагам ако сменя настилката с каквато и да е с тези размери ще бъде добре. Стига да са подходящи цветовете.
Тези килими с гумирана подложка какви са?
Ще се опитам да намеря подобен модел, дано си спомня откъде го поръчах. Не е нещо специално, много от килимите имат такава, за да не се пързалят. Ако пък се окаже друг килим подходящ, отдолу лесно се добавя подложка против подхлъзване /ползвам на Икеа за друг килим/.
Мислих и аз за мокет, още не съм се отказала от идеята, но засега съм с килим. Сякаш ми е по-лесно просто да го изпера, отколкото да почиствам мокет на място, освен ако не е с перяща прахосмукачка, каквато вече нямам, ще трябва да взема нова.
Килимът е с къси влакна, плътен, не е скъп, подходящ е за такова място, което има директен излаз към външна среда. Ако толкова се замърси, че не може да се почисти, просто ще го сменя. Досега обаче с никой килим не се е случвало - сменяла съм ги, защото са ми омръзнали, а не защото са захабени или петносани.
Килим с шарка върху настилка стои различно от настилка върху настилка/в смисъл около него различна/ - първото стои много по-естествено и логично, поне за  мен. Никъде нямам различна настилка в едно помещение, независимо от функцията му.
Има и килими за външна употреба в различни размери, предполага се, че поддръжката им е по-лесна от тези за вътрешна. Такъв съм замислила за открита тераса, но още не съм взела. Може да видиш и тях.

Допълвам се: Това е килимът: https://www.vivre.bg/p-1830024/kilim, но ти трябва да съобразиш шарката с обстоятелството, че си с плочки, които не са съвсем дюс май /не мога да преценя добре от снимката/. Тези, които сега си сложила, си стоят много добре и са прекрасен цветен акцент.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 11:18 от Кубратова

# 377
Кубратова, благодаря за предложението за килим. На мен ще ми трябва нещо което да може да се реже по размер и да си останат шарките и да "носи" на кал и мокро в сезона на дъждовете и снеговете. Ако се зацапа много и не може да се изчисти да го изхвърля и да взема ново, както и да е бюджетно.

# 378
Кубратова, благодаря за предложението за килим. На мен ще ми трябва нещо което да може да се реже по размер и да си останат шарките и да "носи" на кал и мокро в сезона на дъждовете и снеговете. Ако се зацапа много и не може да се изчисти да го изхвърля и да взема ново, както и да е бюджетно.
За да се реже по размер, трябва да няма странични бордове в декорацията. Не е невъзможна мисия. Виж наистина и тези за външна употреба, предполага се, че носят повече на замърсяване и се поддържат лесно. 
Като имаш и отвън пред вратата постелка, чак много кал и сняг няма да се внася.
Къщата на село винаги е била навсякъде с килими, освен в баня и тоалетна. Не си представям да стъпвам на гол под, особено плочки, които пък непрекъснато трябва да бърша, включително от образувани локвички.  Обичайно почистване и ежегодно пране на всички са били достатъчни за поддръжка. В коридор/антре на първия етаж може и по-често да се перат, според зависи.   
Горното важи за мен, не претендирам да е валидно за всички, включително за тези, които не обичат килими.

# 379
Реа, пробвай да го намажеш с нещо такова
https://bauhaus.bg/preparat-za-impregnirane-na-mramor-i-kamak-mellerud/p/9946

# 380
В магазини, в които продават мокет на метър, могат да режат килими и да ги поръбват.

# 381
Здравейте! Точно обмислям и аз едно антре, с доста ограничено място разполагаме и ще ми е полезно мнението ви за сегашнага ни идея.

От едната страна е място за открити закачалки с пейка и евнетуално от ляво някакви рафтчета, ако има място. А от дясно е огледало зад което да "скриваме" на закачалки подредени в дълбочина част от якетата и така хем да са прибрани. А и да не се виждат понеже антрето ни е заедно с хола и кухнята, не е отделено по никакъв начин и всичко е на показ. Отдолу цялата ширина искаме да е свободна за обувки.
Чудя се дали на 120 см ще се побере всичко това, дали ще е функционално, как ви се струва?

# 382
Бърсане на локвички от плочки отнема минутка, докато изпирането на попилата в килимчето кална вода си е история.  Имала съм антре с пътека в родния си дом и не искам повече. Сега имам само гранитогрес, в много кални и мокри дни слагаме една от посочените по-напред ванички за обувки да се отцеждат.

# 383
Бърсане на локвички от плочки отнема минутка, докато изпирането на попилата в килимчето кална вода си е история.  Имала съм антре с пътека в родния си дом и не искам повече. Сега имам само гранитогрес, в много кални и мокри дни слагаме една от посочените по-напред ванички за обувки да се отцеждат.
В апартамента е лесно да се забърше за минутка, така е, но в къща с двор може да се наложи многократно влизане и излизане през деня и всяка капка се налага да се бърше /имам съседка, която не държи килим в антрето - бърше поне по 7-8 пъти на ден - дали от обувки, дали от мокри дрехи, все там. Никога не е имало кал по килимите ни, просто се прашат повече заради пряката връзка с външната среда, чак с такива непочистени обувки не влизаме на килим.

# 384
За закачалките с якета трябват поне 60см ширина, останалите 60 са много малко за закачалка, но стават. За рафтчета май няма място.

Аз съм в къща с двор и постоянно излизам. Имам изтривалки на няколко места, сменям 7 вида чеЙли и галоши😆, но килим в коридор или стълбище никога няма да сложа.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 14:59 от Чи лу

# 385
Ако антрето е в хола и реално няма антре, аз не бих оставила нищо открито.
Дължина 1.20 ми се струва малко, за да бъде сместено всичко това. Но пък дълбочината не е лоша, може и да стане. За пейка мисля, че не стига дължината в този вариант и с рафтчета отстрани.

# 386
За закачалките с якета трябват поне 60см ширина, останалите 60 са много малко закачалка, но стават. За рафтчета май няма място.
Да се присъединя, че да не повтаряме, но и допълвам въпрос за рафтчетата - с какво предназначение се предвиждат? Ако не е нещо специално, на мен ми се виждат излишни и ще изядат ценно място.
За дребни работи по-добре да се мисли за някакво чекмедже или вътрешен модул зад огледалото.
Сега ходих да меря - моята открита закачалка, за която писах преди, че стои повече празна, е 50 см и ни е напълно достатъчна за временно окачване на текущи дрехи, ако са влажни - след часове така или иначе ги прибираме в гардероба.

# 387
Закачалката дори да я направи по-тясна, вратичката с огледалото трудно може да е по-широка от 60см, защото тежи и ще увисне. Трябва да се раздели на две, което ще разполови и огледалото.

За пейка е много голяма тази дълбочина от 76 см. Може да се направи плитък шкаф за обувки- 36 см са достатъчни, на вратичката му отвън закачалки и останалите 40 пейката с подвижна възглавница за да се отваря шкафът.

# 388
Чи лу, включвам се директно с въпрос за плочките от показаната снимка - ако може производител и модел. Търся такива, но в сиво, средно сиво ако може Simple Smile за сега без резултатно обаче. Въпреки че бях изненадана, че гланцът не ти създава проблеми, като цяло гланцираните плочки са капризни, поне в добре осветени помещения с големи прозорци. А тези плочки, които все още не съм открила, ще ги слагам и в дневната, а там не е като в коридор. Ако някой се сети за нещо, което се пасва на изброеното, ще съм благодарна за всякакви идеи.
За дискусията килими и отворени рафтове и закачалки - ние от години сме все с някакво помещение до входната врата, килероподобно или по-голямо, което поема функцията на дрешник. Ако няма такава възможност бих сложила шкаф за съответната цел, без никакви открити пространства. Ако не бъркам ДХ3 беше показала достатъчно варианти, които изглеждат доста добре, но това така или иначе е въпрос на личен вкус и предпочитания. Много мразя висящи дрехи, а от опит знам, има ли закачалка, всеки трупа там. Когато няма, прибира където му е мястото. И с обувките така, когато близо до вратата има шкаф, където се държат, се връщат там, от където са взети. С трима мъже в къщи само така работи системата при нас.

# 389
violet4e, според мен също няма място за рафтчета. Тази пейка ще е леко по-голяма от стол, а с рафтчета не знам как ще се седи. Дълбочината е непрактично голяма - 76 см. Идеална за пералня, но не и за гардероб. Аз се ръководя от мебелите на Икеа, за да смятам колко място за какво ми е нужно. Например, гардероб за коридор 35 см, но не и по-плитък. Ширини 50, 75, 100 см. На тези 76 см може да направиш това, което ти предложиха - две 35 см плитки гардеробчета зад врати,а отпред празно място. Чи лу добре е обяснила.

Общи условия

Активация на акаунт