Естествената бебешка хигиена: как да започнеш с бебе над 6 месеца

• 35 184
  • 291
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря, Дуол   bouquet

# 91
Момичета мили, ще се радвам да се включите в новата ми тема:

Развенчаване на традиционните митове за приучването към гърне

# 92
Аз малко със закъснение, ама...

Исках да кажа, че харесвам тона на Блонди !!!

Блонди, ти ни даваш възможност да погледнем и другата гледна точна аргументирано и от жена, която гледа детето си със загриженост и нежност! Благодаря ти за включването!  bouquet

# 93
Много набързо преминах през темата.Имам нужда от помощ!
Когато родих дъщеря си бях като пиле в кълчища.След съвет от майка ми на 5м. да я слагам на гърне аз опитах, но продължих с лесния начин(поради ограничени средства-вкъщи с памучни пелени и яко пикаене, а на разходка и нощем- памперс)И така до 2г.Да не коментирам иранното захранване, дохранването с АМ и последствията от това.Със сина си предприех друго-до днес-на1г. и 5м. го кърмя на поискване, тоест, когато му скимне.Много майки ме гледат с разширени очи, но това е друга тема.
Та, на 1м. синът ми здраво се подсече.Няма да изреждам процедурите, които правех докато го излекувам.Дори минута не го остяавям с ако, защото е с много чувствителна кожа.Да не навлизам в подробности, че винаги при възможност го оставям по гащи и т.н.След опитите да го изпишквам на легенче,на гърне, което има топла и мека калъфчица, ушита от мен още за сестра му, постигам тотален неуспех.След всяка смяна на гащите той моментално се изпишква.Когато го питам кога чурата ще пишка, той си поставя чашка отпред иказва "пис-пис"Значи разбира!Водя го с мен в тоалетната, когато аз я ползвам, той ме имитира ,но дотук.А толкова искам да го свикна да не ползва памперс!Извинявам се за дългия пост, но ако можете да ми помогнете, ще съм благодарна.

# 94
  • София
Соф, аз не разбрах  от колко време се опиваш да го приучиш към гърнето? Не знам дали ти е направило впечатление, но ЕБХ с по- големи деца е много трудна, макар и не невъзможна. Има периоди, в които децата са по- податливи на тоалетно обучение и може при вас този "прозорец" да не е дошъл. Много е важно обаче да не го притискаш и да не му показваш колко много е важно това за теб. Това, че се изпиква в гащите веднага , след като ги вдигнеш е своего рода бунт, според мен. Може би така ти показва, че трябва да успокоиш топката. Simple Smile Имай търпение!
Надявам се да се включат и по-опитните мами- аз не се чувствам достатъчно уверена, за да ти дам конкретни съвети. Hug

# 95
Здравей, sof !

Първо искам да те успокоя - всичко това, което се случва с вас е напълно нормално!

Като четох краткия ти разказ все едно виждах себе. Само разликата е, че големият е батко, а малката - госпожичка Wink. И аз с баткото започнах на година и половина, но бях убедена, че това е правилният начин. И за храненето - също с ранното захранване... ама да не се отплесваме Wink.

Хриси първите 4 месеца постоянно акаше (заради ферментопатия и алергии) и дупенцето й буквално беше с кървави червени дупчици... Cry. Опитвах се да я държа колкото се може повече по голо дупе. Постоянно я мажех с разните там мазила. Но не беше възможно постоянно да е голичка. От дупето й излизаше рядко пенесто аки на всеки 15 минути. Ако имаше интервал от половин час това беше за мен гоооооляма радост. Тогава и не знаех, че мога да я изпишквам и изаквам, но дори и да знех, пак нямаше как да стане, защото тя определено нямаше никакъв контрол върху постоянното изтичане от дупето.

След опитите да го изпишквам на легенче,на гърне, което има топла и мека калъфчица, ушита от мен още за сестра му, постигам тотален неуспех.

Ами точно на възрастта, в която сте вие е много трудно да се постигне успех. Детенцето сега има МНООООООГО други интереси и това съвсем не е на преден план за него. Трябва ти много търпение, постоянство и не на последно място - спокойствие. Няма смисъл да очакваш, че нещо ще се случи. Просто прави нещата по правилния начин и ще дойде момент, когато сама ще се удивиш от резултата. Може да има дъъъълги периоди през, които да ти се струва, че има тотален неуспех. Това не е така - детенцето винаги разбира какво му говориш и сама ще  ще видиш, че по някое време той самичък ще ти покаже, че те е разбрал. Просто не настоявай, а прави всичко нежно, спокойно и с любов. И бъди уверена, че това ще доведе до успешен край Peace! Все пак, всички бебета се напишкват и наакват, но никое дете на 10 години не го прави. Сега е моментът да отдадеш любов на детенцето и то да знае, че може да разчита на теб, че винаги е на сигурно, а останалото са дребни неща.

След всяка смяна на гащите той моментално се изпишква.

Това е защото има нужда в тази възраст сам да контролира функциите си и да покаже на мама, че е независим! Това си е в реда на нещата за едно нормално здраво бебе.

Ти правиш най-доброто за детето си! Няма как да свикне с памперс след като не му го слагаш редовно. Всичко, което пишеш показва, че той осъзнава всичко съвсем добре, а това е много важно.

Ако надникнеш в темата За изхождането, закаляването и кърменето на поискване - част 2 щв видиш, че почти всички майки преминават през такива периоди. При това те са с малки бебчета. А за каква ЕБХ да говорим за нас с вече големите си дечица...??? Просто е нужно много търпение и любов!

Вярвам, че ще се успокоиш и ще се справиш  bouquet!

# 96
Докато се опитвах да публикувам отговор на lilfi, сте ме засипали със съвети.Много ви благодаря!Аз действително влагам старание и нежност в опитите си и, от тук нататък- надежда, че синът ми ще откликне.Ще ви уведомя за резултатите.

# 97
офф: sof, сори че пак турям капака, но случайно стана...

Ами точно на възрастта, в която сте вие е много трудно да се постигне успех. Детенцето сега има МНООООООГО други интереси и това съвсем не е на преден план за него.

Младен и Дима са с 20 дни разлика, но при нас точно този период се оказа подходящ, Поли.
Похвалих ти се вече как от седмици нямаме пропуск. Така че е може би строго индивидуално. Сигурна съм че и ти си на същото мнение.
соф, може би трябва да отделиш няколко дни да си постоянно до него- да се "вслушваш" в "сигналите" които ти дава.
Но както са казали другите- не трябва да искаш резултат на всяка цена.
А не се притеснявай, имам един голям пакет с памперси, който ще отиде у вас. Wink

Сега да се оплача: всъщност днес ни беше първия пропуск, откакто се научи да не ползва памперс. Пипаше замръзнали пиперки от фризера и така се опиша на воля....
Но следващи път пак ми "съобщи". Изреди пиш, аку, пипа се. Май за нея е по- важно да няма пропуск. Laughing

# 98
  • София
Благодаря и аз за статията! Hug
Попадала съм на темата и преди, но без да се обиждате - струваше ми се шантаво. Сега си дадох труда да почета повече и се убедих, че може би е по-правилния подход Blush Спомних си за случаите, в които точно му свалям памперса и той се изпишква - колко се ядосвах тогава и веднага слагах върху пишлето му нещо, за да не ме намокри или да не потече по пода Embarassed
Мога да се похваля сега, че след като се събудихме преди малко му позволих да напишка чаршафа Laughing , но се изака точно като му сложих памперса Confused
А мамите, които го правят от по-дълго време - как сте започнали - без пампрес ли? Сега май не е много подходящо. За изакването - мога да разбера кога е, но за пишкането има ли друг начин освен да го оставя без памперс?

# 99
  • София
   Ние все още сме с памперс, но тъй като вече знам горе-долу графика им той доста често остава сух. Значи малките пишкат основно веднага след ставане от сън и няколко минути след кърмене. Докато са будни е различно и основно предлагам ако от повече време знам че не са свършили нищо.
    Може да видиш и тази статия - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162198.20 
    Мисля че ще ти бъде полезна
    А тук в тази темичка обсъждаме кой докъде е стигнал - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162263.0

# 100
...
А мамите, които го правят от по-дълго време - как сте започнали - без пампрес ли? Сега май не е много подходящо. За изакването - мога да разбера кога е, но за пишкането има ли друг начин освен да го оставя без памперс?

Elwing, и на мен ми се струваше невероятно преди. Simple Smile Докато не го видях с очите си!
 Спокойно можеш да държиш бебчо без памперс - например с меки памучни гащички, ако искаш и
някакво парченце между краката, а отгоре с поларено или някакво по-дебело панталонче - аз
ползвам такива и те не пропускат влагата навън - трябва мнооого да се опикае, за да попие в дрехата.
Сменяш веднага и готово! Simple Smile Успех!

# 101
  • София
Aila , благодаря за линковете! Peace Ще погледа и там.
анна в. , благодаря за съвета! Hug

# 102
...

Elwing, и на мен ми се струваше невероятно преди. Simple Smile Докато не го видях с очите си!
 Спокойно можеш да държиш бебчо без памперс - например с меки памучни гащички, ако искаш и
някакво парченце между краката, а отгоре с поларено или някакво по-дебело панталонче - аз
ползвам такива и те не пропускат влагата навън - трябва мнооого да се опикае, за да попие в дрехата.
Сменяш веднага и готово! Simple Smile Успех!

Ама това не е "изпишкване", това не е ли също оставяне на бебето един вид в памперс?...

# 103
  Нее, jabushka, не е. Simple Smile В гащи дупето не се спарва и ако случайно се напишка в тях,
сменям веднага. От моя кратък опит виждам, че с гащички (тензухеното парче е като за начало,
ако често изтърваш момента и е толкова малко, че да не пречи на движението на бебето. То ако се напишка,
независимо дали е само с гащи или с парче, пак ще му е мокро, просто с него не се опикава до ушите
) много
по-бързо тръгнаха нещата с изпишкването, отколкото в памперс. Не знам дали се изказах ясно Embarassed
дано не съм дала грешен съвет

п.п. А и самата Ингрид Бауер пише в книгата си, че ако искаме да следим в началото
ритъма на бебето, можем да ползваме дори памучни пелени - докато го схванеш. После без тях.

# 104
Благодаря ти, ще имам предвид това!
аз ползвам памучни пелени.
Аз питах, защото си мислех, че идеята да не се ползват памперси не е заради това да не се запарва дупето, а да се научат децата от малки, че техните естествени нужди са разпознати от родителя, че могат да се комуникират, контролират и прочие - и да се избегне другото, гадно приучаване, с гърнето! Нещо като психически здравословно растене (а не заради екологията или бебешкото дупе!)

Общи условия

Активация на акаунт