Естествената бебешка хигиена: как да започнеш с бебе над 6 месеца

• 35 144
  • 291
  •   1
Отговори
# 270
За сега не отчитаме никакъв успех.Малката не иска да стои на гърнето-плаче и иска да стане,затова не я и слагам повече върху него,държа я над леген,но като се изпишка все едно нищо не е станало,въпреки че и викам:пиш постоянно,след това ако я сложа в памперса пак се изпишва и изаква там и все едно нищо,а на всичкото отгоре и никога не протестира че има ако в памперса-така има случаи в които и не съм разбрала-никога не ака по едно и също време,не мога да разбера кога точно,та да я слагам тогава,дори не е и точно след ставане,а лятото я държах почти по цял ден без памперс,тя се чувстваше доста по-добре(защото се запарваше с него),пишкаше и акаше на воля Laughing,не върху него,но тъй като все не нацелвах момента кога ще се иазака или изпиша не успявах и да поднеса гърнето или легена и пишаше върху един специален чаршаф,а акаше върху една хавлия която успявах да поднеса в най-последният момент(защото все пак я следя,но и си върша домакинската работа..)и така-не и направи впечатление явно колко е приятно да го правиш навън и като сложихме сега памперса в студеното време отново не протестира грам като си свърши работата там.Не дава абсолютно никакви сигнали да е готова за нещо,освен ако аз насила едва ли не не я карам да правим нещо-така,че май,ще се съглася с Блонди Rolling Eyes

# 271
А аз май започнах да получавам знаци  Laughing Вчера Горан както се разхожда се из стаята, изведнъж клекна, погледна към мене и каза "аа-а..." и започна да ака. И на два пъти в колата започваше да мрънка без причина, след което спирахме, събличах го и той пишкаше с ентузиазм. Надявам се, че не е случайност и най-накрая дочаках от него да започне да дава знаци.

Иначе той от половин година е без памперс (сега е на 1 годинка), и мисля, че досега доста успешно се справяме с ЕБХ. Не мога да се похваля, че винаги пишка когато го слагам, от време на време проявява характер и протестира, но в повечето случаи се получава. Имахме и няколко периода на стачки, когато не даваше да го държа, врещеше и се извиваше, но те отминаваха за няколко дена. Когато ми трябва той да пишка, например излизаме някъде, а той не ще да го държа, няма време за глупости и иска да си ходи, му давам цица или го залисвам с някакъв предмет и доста често минава номера, макар че сигурно не е правилно така.

Иначе съм срещала разкази на майки, чийто деца никога не отказват да пишкат, ако мама реши, че е време за пишкане - бебето пишка, може само две капки, ама ще изстиска, но става въпрос за деца, които са на ЕБХ от самото начало. Не знам дали това не е преукрасено малко, но им завиждам много на тези мами. Confused

Не съм слагала Горан на гърне, смятам, че още е рано, държа го над легенче. Има по 1-2 пропуска на ден, може и без тях, но гледам да не се вманиачавам и да го оставям понякога сам да си пишка където и когато му се прииска. През ноща пак изобщо е песен, по 1-2 пъти на месец се случва да се напикае в леглото, но и това явно по моята вина като спа прекалено дълбоко и не мога да се разсъня за да го изпишкам навреме.
С акането е по-сложно, непредсказуемо е, той ака обикновено сутрин след сън, но след това понякога може да свърши тая работа изведнъж и през деня. Надявам се, че отсега нататък вече ще ме предупреждава.

На разходка се напикава много рядко, на ръце никога. Винаги нося по един чифт резервни гащи и панталони и ако случайно се изпусне докато обикаля навънка просто го преобличам. Но не знам какво ще правим за нататък. Памрерс не съм слагала от май месец, а сега, като се разхлади, исках да го сложа за по-дълга разходка за всеки случай - ама не, не му харесва, започна да реве и да го дърпа и не се успокои докато не го махнах. А уж беше от тези тип гащички на ластик на Pampers, те са съвсем мекички и много по-приятни от обикновените. Та как ли ще се преобличаме на студа през зимата доста ме притеснява.

# 272
My Moonka, браво на Горан и на теб:) Аз не мога да се похваля чак с такъв успех, защото върнах памперса, нищо, че се е случвало цял ден да остане сух. Но Мартин изкара доста тежка ангина, и от антибиотика през половин час ставаше мазало... Иначе отчитам като голям напредък това, че като му се пишка, сам си носи гърнето. Е, разиграва ме понякога, или отказва на други хора да го изпишкват, но съм доволна:)

# 273
   MyMoonka, и аз преди държах Малена да се изпиша преди да излезем, но сега ако бързаме,
предлагам ú при първа възможност навън и не се налага да я моля вкъщи. Опитайте така.
Разбирам го човека, че не иска с пелени, но мога да ти предложа, без да е реклама,
едни по-тънки и леки с индикация за напишкано (Huggies).

# 274
Да се похваля и аз  Grinning
След като цяло лято дребсъна пишкаше на поразия-преди няколко седмици установихме,че всеки път преди баща му да го къпе в банята,той застава пред душа и се изпишква.За това ние решихме да го водим там, когато е време и той наистина вършеше работата почти безотказно.Наистина се е случвало 5 капки да пусне,но да има нещо.Напоследък обаче ако няма нищо-върти главичка,опитва се да си вдигне гащичкте и казва"нье".
Забелязах също,че фалове има обикновено ако е по голу дупе,ако е облечен се пипа отпред и изчаква,докато го съблека и го насоча,я в градинка или в гърнето или пак под душа.
Цяло лято спеше без пампи без проблеми,напоследък обаче е започнал да пиша пак.Аз си го обяснявам с това,че вече не е така топло и просто го прави по-често...не знам.

Акането обаче си остава проблем,най-странното е че винаго ака прав  Rolling Eyes или,когато е на столчето си за хранене... newsm78
Предполагам,че и на това ще му дойде врмето.

И така искам да благодаря на всички вас  Hug Преведените статии,както и споделения опит ми бяха много полезни.
Горещо благодаря   bouquet

# 275
Много ми се иска да се включа в темата ,ще я изчета цялата в по-човешко време.Как се справяхте с голямата нужда,като сте на разходка навън-разхождате се около паркове или... newsm78

# 276
Много рядко се е случвало Андрей да ака навън, но имам една приятелка, чието детенце акаше почти винаги на разходка, когато беше малко над годинка. Идваше при нея, предупреждаваше я, вършеха работата под някой храст, а после тя културно събираше всичко със салфетка и го изхвърляше в кошчето за боклук, където другите майки изхвърляха нааканите памперси  Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 яну 2008, 16:33 от Duol

# 277
Радвам се, че пак "излезе" тази тема. Писах в нея в началото - синът ми на 14месеца спря да носи памперс, цяло лято беше с гащички, като даже сутрин ставаше в 4ч за да пишка. Имахме пропуски на пишането 1-2пъти седмично.
Преди 3седмици окончателно спрях да го кърмя и - напикава се и се нааква като за световно  Sad Не му се карах, само пълних легена със сапунена вода с опикани дрешки, но това продължи 10дена и вече сме на памперс  Sad
Чак не ми се вярва...Като се наака и идва да ми каже "напакал - наакал, мамо, мий дупе"  Laughing, ама това не ме топли.
Оттогава (3седмици) му е запушен носа (без да тече) и кашля. Сиропи категорично отказва, ако го насиля - реве до посиняване и след захласване го повръща....
Има ли връзка спирането на кърменето с "пикливия" период? 

# 278
момичета ,а кога започват да казват, че има пиш.ние сме на 1.4 год.,но засега нито се отправя сама към гърнето ,нито може да си сваля гащите.прекалаено рано ли искам да станат нещата?

# 279
момичета ,а кога започват да казват, че има пиш.ние сме на 1.4 год.,но засега нито се отправя сама към гърнето ,нито може да си сваля гащите.прекалаено рано ли искам да станат нещата?
Започна да си казва "пиш" някъде на 1,4г. Тогава махнах оконачтелно и нощния памперс. За сваляне на гащите сам - прави опити, засега не винаги успешни, ама далече е от пишкане съвсем сам  Crazy Става само като е гол в банята  Mr. Green Даже си държи и пишлето  Laughing

# 280
  • София
  Николета някъде също към 1,4 год. почна като и се пишка да си сваля гащите и като донеса гърнето сама да сяда на него. После се опитва и да си дигне гащичките, но задничето и остава голо. За сметка на това пък сестрата и близначка Ваня изобщо няма такива намерения, дори много рядко дава ясен разбираем сигнал за всички. Така че всичко си е до дете, спокойно  Simple Smile

# 281
Олимпия, според мен причините са две-че си спряла да го кърмиш и че е леко болен-дай му време на детето да свикне с промяната. Всъщност, имам една преведена статия за това как се преодоляват трудностите при ЕБХ, ей сега ще я публикувам и ще пусна линк Grinning
Може пък да ти помогне Grinning
Ето:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254714.0

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 15:03 от yanast

# 282
yanastстрашно ти благодаря за линка към статията и че си направила труда за превод  Hug
Откакто сме в Гърция при свекърите започна да се напишква и нааква сина ми. Така че това е най-силната причина за това - дойдохме за месец, след седмица пътуваме обратно към София.
Въпреки че се чувства прекрасно тук - не сме си вкъщи, явно това го е поразстроило и затова се върнахме от началото.
Засега няма да го оставям съвсем без памперс, като го накарам да отидем в тоалетната (тук той има седалка със стълбичка), си върши всичко там...
Успокоих се много, благодаря още веднъж!

# 283
Здравейте!Да споделя малко от моите опити да науча мъничето да ползва гърне.Слагам го сутрин след сън,преди смяна на памперс и вечер преди баня,като задължително използвам една и съща фраза-да правим пиш.В  началото преди около  месец  почти на всяко слагане синът ми пишкаше,а няколко пъти дори свърши голямата работа.Естествено всичко е придружено  с бурни овации  Laughing.Напоследък обаче се появиха няколко проблема  и въпроси,на които ще бъда благодарна да получа отговор от по-опитните от мен.
-малко тъпо,ама как разбирате кога  детето е свършило работата?Купихме гърне,което свири след свършена работа,но нещо му стана и сега не свири.Нямам намерение да купувам друго.
-синът ми сигнализира за голямата работа със звучно ръмжене и напъване,но това показва,че той вече я е направил.Пробвах да го сложа на гърне в момента,когато започна да ръмжи.Оказа се,че той сякаш се пресече и си остана само с това,което  беше в памперса,а то беше малко.Половин час по-късно пак се изходи,този път повече,а досега не беше правил така.Та въпросът е какво да правя в този случай.
-от известно време не прави нищо в гърнето,а след няколко минути иска да става
Единственият ми ориентир за пишкането е,че задължително го прави след излизането от ваната и често докато сменяме памперса прави фонтанче.За другата работа никак не мога да се ориентирам,тъй като я върши по различно време на деня.Ами това е.Съжалявам за дългия пост и предварително благодаря за отговорите!

# 284
Ох,как се надявах да намеря тук отговори на въпросите си...
Здравейте!Да споделя малко от моите опити да науча мъничето да ползва гърне.Слагам го сутрин след сън,преди смяна на памперс и вечер преди баня,като задължително използвам една и съща фраза-да правим пиш.В  началото преди около  месец  почти на всяко слагане синът ми пишкаше,а няколко пъти дори свърши голямата работа.Естествено всичко е придружено  с бурни овации  Laughing.Напоследък обаче се появиха няколко проблема  и въпроси,на които ще бъда благодарна да получа отговор от по-опитните от мен.
-малко тъпо,ама как разбирате кога  детето е свършило работата?Купихме гърне,което свири след свършена работа,но нещо му стана и сега не свири.Нямам намерение да купувам друго.
-синът ми сигнализира за голямата работа със звучно ръмжене и напъване,но това показва,че той вече я е направил.Пробвах да го сложа на гърне в момента,когато започна да ръмжи.Оказа се,че той сякаш се пресече и си остана само с това,което  беше в памперса,а то беше малко.Половин час по-късно пак се изходи,този път повече,а досега не беше правил така.Та въпросът е какво да правя в този случай.
-от известно време не прави нищо в гърнето,а след няколко минути иска да става
Единственият ми ориентир за пишкането е,че задължително го прави след излизането от ваната и често докато сменяме памперса прави фонтанче.За другата работа никак не мога да се ориентирам,тъй като я върши по различно време на деня.Ами това е.Съжалявам за дългия пост и предварително благодаря за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт