Студенти в Нидерландия - 18

• 57 674
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
При нас има драма с избраната специалност за магистратура, според него са променили програмата, днес имаше среща с координатора на програмата, не е доволен, ядосан е  и разочарован. Уж можело да се премести в друга специалност, но може би, ще се наложи да си  тръгне по-рано за Нидерландия.
Според мен драма няма и излишно се натоварва,  казах му да си пуска отпуска от работата за утре, ще си почине, ще напазаруваме малко дрехи, от понеделник ще е  на работа в офиса, ще ограничи работата от вкъщи поне  докато е тук.
Все още има малка възможност да смени университета, но вече е късно тепърва да търсим нова квартира.

# 271
  • София
Мисти, благодаря за споделеното -това звучи успокояващо и мисля, че е доста реалистично - и на мен ми се струва, че холандските забавления се струват  малко странни на нашите, поне така изведнъж, когато пристигайки в чужда страна, шашнати от новото и самостоятелно битие, се потопят директно в тяхната забава на встъпителната седмица, примерно скачане на надуваем замък на фона на лееща се бира и рейв музика, всъщност звучи готино, но отстрани Satisfied Точно като се потопят в динамиката и зора на ученето и същинското студентско ежедневие през семестъра, би следвало да се случат нещата с адаптацията.
Охлювче, вие къде избрахте магистратура? Помня навремето те питах на лични за програмата ИТ кариери - даде ми много точна информация,  тъкмо твоят син беше започнал в Холандия. Всъщност с компютърните науки какви са най-подходящите варианти за магистратура, предполагам пак компютърни науки и изкуствен интелект?

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 22:03 от bora

# 272
  • Cobrs
Определено адаптацията е много индивидуална, и на мен ми прави впечатление. С всички игри, уоркшопове, клубове и забавления децата се сближават, а може би и покрай съжителството с други хора успяват да намерят своята среда.

# 273
Здравейте на всички, определено адаптацията е много индивидуална,синковеца засега се чувства много добре,и той е на същото мнение че малко странно се забавляват,имало игри, барбекю и джин😀Днес си закупи билет за 23.12,ще лети с wizz air...и аз се нареждам с чакащите мамчета!

# 274
  • Габрово
Здравейте, няко купил ли е вече билет за Коледа.
Купил е 😁 Още преди да замине за Нидерландия вече беше подсигурил връщането по Коледа

# 275
Здравейте, може ли да ми кажете има ли някакви карти за градският транспорт, който да ползват намаление за пътуване, преди да се ползват субсидиит.

# 276
Нима детството свърши? Това ли беше? И сега?
💔

Ще ви споделя по-късно опита си за Бреда. Относно ИКЕА, монтаж, боклук, банки, телефони и всичко през което минахме и научих. Мога да препоръчам евтин майстор и продавач на евтини колела.
В момента съм на летището в Амстердам и се нуждая от съвсем малко време, за да се стегна.

Здравейте!
Синът ми е първокурсник в Бреда. Утре пътуваме и ни предстои да купуваме колело и други неща. Малко ми е стресиращо и споделеният Ви опит ще ми е от полза, предвид, че вече сте минали по този път.

# 277
  • Варна
На мен пък ми се е стегнало сърцето, защото всеки ден тази седмица дъщеря ми е на купони, всеки ден, откакто я оставихме. Тази вечер щели да стоят цяла нощ будни една камара народ. Радвам се, че се адаптира, обаче някак много рязко отиде в другата крайност. И представа нямам яде ли, спи ли, пие ли си лекарствата. Звънне за минута да каже, че е добре и толкова. Така че да са живи и здрави децата, но и другата крайност не е приятна.

Посъбират се децата ни, едно по едно литват ! Simple Smile
Ако това ще те успокои , и моят е в тази крайност , но той е социално животно като мен и кръчмарско чедо. 😆
Не изпуска купон , но се пази , не можели бира да пият дори , правели бели от по една две и до дори полиция е викана. Оттогава се изнася овреме и се прибира. Дружи вече с няколко наши и няколко европейчета , изглежда и звучи добре .
Май чака с нетърпение да започнат и лекции в понеделник . Учебници засега 3 броя му искат , но Унито са ги качили и в пдф файл и смята да си ги тегли и учи от компа, 200 евро нямало да дава . 🙂

# 278
На мои близки детето, момиче, така замина - беше си дечко още. Леле, за месец буквално изригна това дете. Сега вече е завършила, щастлива млада дама с кандидат зет нидерландец. 
Момичета, като замина моя син, в началото и аз като вас бях пощуряла. Той не беше на тези първи събития опознавателни, предпочете сам да навлезе в динамиката на града  и университета. Помня, пишех му нещо - защо не драсва по някой ред, а той ми отговаря - ти какво искаш от мен, аз тук откривам цял един нов свят, а ти ме караш да ти пиша.   Така така ме отрезви, че повече не посмях да нахалствам за внимание.  Та до сега .
Така че... с една дума  - намерете си хоби, занимание, нещо което да ангажира мисли и време. Защото иначе ще изперкате вие, а не децата от учене и живот в непозната среда.

# 279
Точно 3 мин ми отне да оправят документите за здравните в НАП. Винаги много ги хваля тези служителки - любезни, търпеливи. След мен още три деца от Нидерландия бяха дошли да си оправят здравните Simple Smile
По темата с хобитата - аз плета на една кука. Много. Ама много много. За удоволствие и по поръчка. След като детето замина стана неконтролируемо. С нейна помощ вече имам и Етси магазинче от няколко седмици. Та всяко зло за добро...

# 280
  • София
Червенокоске, прати на лични линк към магазинчето, ако не те притеснява, че ще излезеш от анонимност. Стана ми любопитно, защото и аз обичам да плета на една кука, но го правя само за себе си и съм на приливи и отливи. Едва ли някога ще започна да плета по поръчка. Понякога с месеци не хващам куката. Просто нямам вдъхновение.

# 281
  • София
И при мен мина бързо в НАП днес, само ми обърнаха внимание да си нося снимано пълномощното, жената ми го копира и остана заедно с преведения документ, платих и самите осигуровки, попълних декларация обр.7. Служителката си знаеше работата и работеше бързо и точно и аз похвалвам. След мен обаче едно девойче се опита да плати в брой и се изненада, че не може, а само с карта.
Благодаря на "старите кучета", много ценен е споделеният и в емоционален план опит! Червенокоске, браво за хобито, кажи магазинчето да разгледаме? Аз се впечатлих, че в Делфт на ежеседмичния пазар продаваха прежди, топове плат, гоблени.  По симпатичен начин има нещо консервативно в тази страна.   

# 282
Аз преди два дни свърших тази задача с НАП, но остана другата седмица да занеса преведен документа, че е записана. Потвърждавам , че стана много бързо.

# 283
  • Varna
И ние се върнахме от Нидерландия вчера. Занесохме багажа на младежа с баща му, помогнахме му да се настани, колелото е купено.
Ще бъде с бг сим карта засега, банковата сметка ще я вади след като стане на 18.
Лошото е, че го оставихме с температура, и то височка - 38,8 беше вдигнал, без никакви други симптоми. Много ми е притеснено, защото го оперираха по спешност 3 седмици преди да замине, и имунитетът му никакъв го няма .Надявам се да не е някаква инфекция, да е било на нервна почва, защото сега е по-добре. Но по тази причина го карам да се записва при GP при първа възможност.
Доколкото разбрах трябва да си избере лекар от списъка с GP, да провери приема ли нови пациенти и после? Попълва се някаква декларация ли? Какво трябва да носи още, за да се запише?

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 15:08 от Teodd

# 284
Там от практиката ще му дадат каквото трябва да попълни и ако трябва нещо да носи.

Общи условия

Активация на акаунт