Студенти в Нидерландия - 18

• 57 712
  • 734
  •   1
Отговори
# 495
  • София
По темата за кандидатстването - и ние с Интеграл и безплатната им промоция за Нл. С първата консултантка нещо децата не се усетиха като екип, та бързо я сменихме с един младеж - абсолютна десетка! Страхотен, начетен, гъвкав, човечен, информиран… думи нямам!!! Моите момичета си следиха нещата паралелно, но и той изтърпя много от мис Емоция, майка й Провери всичко по два пъти и малко по-малко от мис Перфекционизъм. Биде атакуван по телефон, мейл и вайбър, ама яко. Решихме, че ни е на късмет, та той закачаше и прикачваше документите в системата. Писах му в 6.30 сутринта, когато излязоха резултатите и беше наличен! Не само това, а започна да търси алтернативи за “зетя”, който не се беше представил убедително, въпреки, че момчето беше с друг консултант. Не е промотирал унита, задаваше адекватни въпроси на колебаещата се девойка. Обясни ни, че трябва да платим таксата по банка или с карта, че директният дебит не бачка и т.н., че даже успя да ни върне таксата за общежитие, защото преди класирането решихме щерката да живее на квартира. Абе, не мога да го нахваля това момче!
И естествено double check тук с написаното и събрано от Червенокоска и другите старейшини в темата! Heart
Честит празник!
В отделен пост ще пиша за момите, че е дълго и ми трябва компютър. 😂

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 17:23 от bibi

# 496
И ние ползвахме Интеграл- офисът в Благоевград. Доволни сме. Всичко протече без никакви проблеми . Консултациите с Интеграл бяха повече за успокоение на родителите, защото младежът си следешe дати, срокове, какво къде трябва да качи или направи. Но Интеграл ни даде малко повече спокойствие,  по време на кандидатстуденската кампания. Но и аз споделях в къщи  ежедневно съветите и коментарите, прочетени тук, в темата.Отговорен младеж, сътрудничество с Интеграл и изключителните съвети от bg mamma, се оказаха успешна комбинация Simple Smile

# 497
Относно кандидатстването - без консултант. Но синът ми знаеше какво иска да учи и къде, та сам си кандидатства, само в една специалност и един университет. На сайта на университета е обяснено абсолютно всичко, има график, изискванията, документите и стъпките. Нямаше необходимост от посредник.

# 498
Според мен изобщо не е задължително да имате консултант, стига да се интересувате, да четете внимателно и да следите сроковете и кореспонденцията. Нашата кансултантка в началото показваше активност, но след като забеляза, че доста добре се ориентираме, като че ли загуби интерес към нас. По въпроса за квартирите твърдеше, че няма смисъл да се тъсят по-рано от м. май, което е пълен абсурд, особено ако вече си условно приет. Дъщеря ми настояваше, защото всички останали имали консултанти, което си е доста несериозен аргумент, но аз исках тя да е спокойна.
Малко детайли за учебния процес при нея: сутрин имат лекции, а следобед -- упражнения (tutorials). Всеки ден имат домашно, някои за следващия ден, други с по-дълъг срок. Нищо общо са моите спомени за университета. Е, имаше протоколи и колоквиуми, но не и домашни всеки ден. За кандидатстващите - не е лошо да се направи преглед на специфичната терминология за специалността на английски език. Например, днес дъщеря ми е трябвало да работи в група с 2 момичета. Решават групово задачите и ги предават. И ето - те знаят терминологията, но не разбират задачите. Тя решава задачите, но не може добре да им ги обясни, т.к. не е учила математика на английски език. Накрая написала сама задачите и ги предали...Преди малко ѝ звънях - решаваше задачи и си беше планирала да прави преговор на термините. Тя е нощна птица, ще успее, но си каза, че се чувства натоварена и напрегната, явно ще трябва да свиква с високото темпо, а пък в училище си учеше доста...

# 499
Здравейте! Синът ми е студент втора година в Айндховен. Спешно има нужда от квартира, ако някой може с нещо да помогне, моля да ми пише! Казвам спешно, защото от месец юли плащахме за стая 8 кв.м. на хазяйка, която се оказа нестабилна личност с отклонения и се наложи след 5 нощувки там да се изнесе бързо на хотел. Само за пример -  той слага да пече нещо във фурната и се прибрал в стаята си за 10 минути, а тя през това време извадила печивото, намазала го с някакви масла, заливала го с нещо, сложила билки ли, незнам точко какво; държала се грубо, много неща забранява да яде и т.н. още много мога да се оплаквам, но... Та спешно моля, ако някой може да помогне с квартира, да се обади!

Тук виждам, че има. С този предприемач 2 познати деца намериха жилище, съответно в Маастрихт и Енсхеде. Много са доволни и двете деца. Представляват студиа в сграда тип общежитие, доста нови и добре обзаведени, с баня/тоалетна и кухненски бокс.

https://plaza.newnewnew.space/aanbod/huurwoningen#?gesorteerd-op … -%2BNoord-Brabant

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 00:08 от 3littlepigs

# 500
За Айндховен не знам, но за Бреда има студио в xior в момента.
Останаха ли търсещи квартира в Бреда?
Моята девойка има проект - да заснемат 5 мин. клип в международна фирма, с най-малко 10 човека персонал, като интервюират 2-ма работника от фирмата. И удря на камък. Опитвала се е да говори по телефон с около 10 фирми - не отговарят, вчера в продължение на 6 ч и днес вече 3 ч обикаля на място да пита - отказват с мотива, че е фирмена тайна. Затова ще помоля, ако някой от работещите в Бреда може да ни насочи, да се свърже с мен на ЛС, пък аз ще предам. Може и за извън Бреда. Благодаря предварително Simple Smile
.
Питах синът ми за помощ, каза - всичко е тайна тук, няма какво да научи нито някой нещо ще й каже. На наши познати детето в близката до квартирата му пекарница беше ползвал лелката зад щанда за подобен проект.  Или Доминос , там работят и българчета . Да почне от комуникация със състудент който работи студентски труд някъде , и евентуално да  й отговори на въпросите
 Успех!

# 501
Здравейте! Издирвам учебника по химия на Bostwell Beta. Ако някой има записани и лекциите, бих била благодарна да ми ги шерне!
МД ще се явява за магистратура в Германия и изпитът ще е на базови знания по Химия, биология, физика и математика. Само химията й е зле.
Аз имам по биология-учебник и лекции, та бих могла да върна услугата!
Мерси!

# 502
  • София
G..D.., благодаря ти Simple Smile

# 503
Здравейте момичета и успешна година на всички деца Simple Smile

Тази година изтеглихме заем за таксата обучение. Въпросът ми е, трябва ли да направим нещо технологично
в сметката или DUO превеждат и университета си тегли?

# 504
За каква сметка става въпрос? И за еднократно плащане или на вноски става въпрос?
DUO не превеждат еднократно цялата сума, а е разделена на 12 равни месечни вноски, които се превеждат всеки месец между 22 и 25 число. А университетът или ще иска цялата сума еднократно до 25 септември или ще е на определен брой вноски (2,3,4,5). Може да ги издърпа сам, само ако му подадете да го прави от холандска сметка, от българска няма вариант и ще трябва вие да ги превеждате до съответната дата. И ако е на вноски трябва да предвидите, че има еднократно при първата такса от 25 евро допълнително.

# 505
За каква сметка става въпрос? И за еднократно плащане или на вноски става въпрос?
DUO не превеждат еднократно цялата сума, а е разделена на 12 равни месечни вноски, които се превеждат всеки месец между 22 и 25 число. А университетът или ще иска цялата сума еднократно до 25 септември или ще е на определен брой вноски (2,3,4,5). Може да ги издърпа сам, само ако му подадете да го прави от холандска сметка, от българска няма вариант и ще трябва вие да ги превеждате до съответната дата. И ако е на вноски трябва да предвидите, че има еднократно при първата такса от 25 евро допълнително.

На вноски ще бъдат. Университета знае и има подадена и въведена холандска сметка. Изпратили са и датите за преводите.(искат 10 вноски) DUO ще превеждат 12.
Запозната съм и с тези 25 евро.
Значи всичко би трябва да е наред с поточната линия Simple Smile))
Благодаря chervenokoska_2!

# 506
Здравейте! Синът ми е студент втора година в Айндховен. Спешно има нужда от квартира, ако някой може с нещо да помогне, моля да ми пише! Казвам спешно, защото от месец юли плащахме за стая 8 кв.м. на хазяйка, която се оказа нестабилна личност с отклонения и се наложи след 5 нощувки там да се изнесе бързо на хотел. Само за пример -  той слага да пече нещо във фурната и се прибрал в стаята си за 10 минути, а тя през това време извадила печивото, намазала го с някакви масла, заливала го с нещо, сложила билки ли, незнам точко какво; държала се грубо, много неща забранява да яде и т.н. още много мога да се оплаквам, но... Та спешно моля, ако някой може да помогне с квартира, да се обади!

Сузинка, писах Ви на лични съобщения. Приятелско дете, студент в Айндховен, би могъл да помогне.

# 507
Здравейте!
Първо искам да изразя благодарността си към 3littlepigs за помощта и съдействието!
Отново искам да отправя към всички Вас молба, тъй като все още синът ми е без квартира и да призова в случай, че някое от децата в Айндховен си търси съквартирант или чуете, че се освобождава квартира да ми пишете!
Лошата случайност, че попадна на хазяйка с психични отклонения, по мании за здравословен начин на живот и с нестабилен характер, го принуди да прекъсне договора с нея, да излезе на хотел и отново да е в положение да търси квартира вече след началото на учебната година! За съжаление може още седмица да нощува по квартири на приятели и сме решили , че ако до 15.09. не открие нещо, да отиде и да подаде заявление за прекъсване на следването и обратно да поеме към България. Една психо нестабилна жена разбърка тотално плановете на цялото ни семейство, взе голяма сума пари за три месеца плюс депозита, а реално са 6 нощувки и причини стрес на едно 19-годишно момче! И тъй като сме и платили за целия септември, но не вярваме, че тя ще ни възстанови каквото и да е, го посъветвахме да не се отрегистрира от общината и нейния адрес поне докато не тръгне.
Така че внимавайте и проучвайте с кого сключвате договори за наем!
Имаме още малко време за реакция и се опитваме по всякакви начини да намерим квартира. Приканвам Ви, ако някой чуе или разбере нещо, да ми се обади, за да излезем от тази нелепа ситуация!

# 508
  • Варна
Сузинка, много мъчно ми стана . 😔
На моят син двама съученици са там и му писах да ги помоли да помогнат и разпитват за квартири . Не се оставяйте детето да се прибира , трябва да се намери начин някакъв .
А срещу това бабе подайте сигнал където трябва , не бива да се оставя така , ще пострадат и други .

# 509
Сузинка, много мъчно ми стана . 😔
На моят син двама съученици са там и му писах да ги помоли да помогнат и разпитват за квартири . Не се оставяйте детето да се прибира , трябва да се намери начин някакъв .
А срещу това бабе подайте сигнал където трябва , не бива да се оставя така , ще пострадат и други .
Благодаря, Деска!
Търсим начини, разбира се, ние родителите му от тук, а той докато е все още там, даже вече ходи вече на един оглед, но не се получило. Говорим му да не се предава, но май и стреса си каза думата.
А колкото до хазяйката - чакаме до края на септември да видим дали ще върне депозита и после ще предприемем някакви действия. Синът ни ходи да пита юристи какво може да направим, но му казали, че не му дължала обещетение съгласно договора. Така че... май местните имат права, а ние...
А понеже таксата за университета трябва да се заплати до 25 септември обмисляме въобще да не плащаме сега, а ако от октомври до януари намери квартира ще възобнови следването с трети семестър от февруари и тогава ще платим. Просто тази жена само ако знае какво неудобство ни причини...

Общи условия

Активация на акаунт